Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-Системне забезпечення інформаційних пр...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

3.4 Обмін даними. Послідовний та паралельний інтерфейси (або порт)

Порт комп'ютера призначений для обміну інформацією між пристроями, підключеними до шини усередині комп'ютера та зовнішнім пристроєм.

В обчислювальній техніці термін "інтерфейс" зазвичай використовують для позначення сукупності правил взаємодії деякої групи компонентів обчислювальної системи і правил побудови технічних пристроїв, що забезпечують цю взаємодію.

Основним завданням інтерфейсу (або просто сполучення) є забезпечення сумісності програмних, апаратних засобів для взаємодії різних функціональних елементів в єдиному процесі обробки інформації.

Сучасні ПК мають певний набір інтерфейсів, роз'єми яких зазвичай встановлюються на материнській платі і виводяться на задню панель комп'ютера.

Рис. 3.1 – Роз’єми інтерфейсів

Існують паралельний і послідовний інтерфейси (або порти).

Паралельний інтерфейс (застарілий). Він також відомий як принтерний порт (LPT-порт). Це тип інтерфейсу, розроблений для комп'ютерів для підключення різних периферійних пристроїв і реалізує передачу декількох сигналів з даними одночасно по кількох паралельним каналам (відразу байтами, а не побітно). Передача даних йде, як правило, тільки в одному напрямку. Для кожного розряду байта в кабелі інтерфейсу призначений окремий провід. Для реалізації паралельного з'єднання необхідний кабель, що складається як мінімум з 11 провідників.

Послідовний (COM-порт, англ. Communications port): Послідовним даний порт називається тому, що інформація через нього передається по одному біту, біт за бітом (на відміну від паралельного порту) в різних напрямах. Найбільш часто використовуються стандартизовані в 1969 році D-образні роз'єми. Послідовний порт в даний час також морально застарів, але ще нерідко присутній на сучасних комп'ютерах і використовується в промисловому і вузькоспеціальному обладнанні.

COM-порт використовувався для підключення сканера, модема і миші.

  9-контактний роз’єм COM-порта

В даний час COM-порт активно витісняється інтерфейсами:

  • PS/2 (підключаються мишка та клавіатура);

  • USB (Universal Serial Bus - «універсальна послідовна шина») - послідовний інтерфейс передачі даних для середньошвидкісних і низькошвидкісних периферійних пристроїв в обчислювальній техніці. Для підключення периферійних пристроїв до шини USB використовується чотирьохпровідниковий кабель, при цьому два кабеля (вита пара) використовуються для прийому і передачі даних, а два кабеля - для живлення периферійного пристрою. Завдяки вбудованим лініям живлення USB дозволяє підключати периферійні пристрої без власного джерела живлення/

  • Bluetooth (специфікація бездротових мереж, яка забезпечує обмін інформацією між такими пристроями як персональні комп'ютери (настільні, кишенькові, ноутбуки), мобільні телефони на надійній, безкоштовній, доступній радіочастоті для ближнього зв'язку (радіус - до 200 метрів.);

  • Wi-Fi (технологія бездротової передачі даних.)