Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по написанню реферативни...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

VI. Оформлення списку використаної літератури

Список використаної літератури розміщується після основного змісту роботи. Список складається відповідно встановленим правилам бібліографічного опису:

а) закони, укази, постанови повинні бути названі повністю, оформляти так як звучать в пресі;

б) якщо монографія, підручник, навчальний посібник, то спочатку пишуть прізвище, ініціали авторів, назву монографії, видавництво, рік, обсяг сторінок;

в) якщо книга здійснена під редакцією більше як трьох авторів, то оформляється так: назва книги, під редакцією (прізвище, ініціали). – місто: назва видавництва, рік. – обсяг сторінок;

г) якщо наукова робота, стаття з журналу, газети, то: автор (прізвище, ініціали), назва статті // назва журналу, газети. – рік. – порядковий номер журналу. – номер сторінки статті.

Необхідно відмітити:

– коли вказується кількість сторінок підручника, то оформляється таким чином: ... . – 360 с.

– коли вказується номер сторінки статті, то: ... . – С.8

Правила розташування першоджерел: Конституція України, Закони України, Постанови Верховної ради України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств, монографії, підручники, журнальні та газетні статті в алфавітному порядку за авторами або назвами джерел, інформація з Інтернету, статистичні збірники, інформаційні бюлетені.

Бібліографічний опис джерел, використаних у реферативній роботі, починається з прізвища автора у називному відмінку. Після прізвища автора вказують його ініціали, назву книги, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Книжки одного, двох і трьох авторів описують під їх прізвищами.

Деяку особливість має аналітичний бібліографічний опис частини книг або серійного видання (статті), а також частини твору (розділ, параграф) та посилання на них. Опис складається з двох основних частин – відомості про статтю або розділ твору та відомості про видавництво, в якому вони опубліковані. Тут зазначають прізвище автора, основний заголовок, відомості про видання, номер тому, кількість сторінок.

Статті, опубліковані в серійних виданнях, відомості про видання наводять у такому порядку: автор, заголовок, джерело публікації, рік видання (число і місяць для газет), номер, випуск, том (для журналів та видань, що продовжуються, сторінки, на яких надрукована стаття (крім газет обсягом шість і менше сторінок).

Назва джерел подається мовою оригіналу. Не слід перекладати ці назви. В списку використаної літератури повинні бути лише ті джерела, які дійсно використовувались автором.

VII. Критерії оцінювання реферативних робіт

На оцінку роботи впливають такі моменти:

  • рівень опанування основних питань теми, володіння економічними категоріями і термінологією;

  • вміння пов’язати теоретичні знання з практикою;

  • вміння логічно викласти основні ключові моменти теми і зробити відповідні висновки і узагальнення;

  • якість виконання реферату, його відповідність теоретичним і методичним вимогам.

Позитивна оцінка з реферативної роботи виставляється тільки за таких умов:

  • змістовного і поглибленого висвітлення теми написання;

  • оформлення роботи у відповідності з Методичними рекомендаціями по написанню реферативних робіт;

  • презентації реферату.

Захист реферативних робіт є обов’язковим, адже він дозволяє науковому керівнику оцінити ступінь обізнаності студентом теми; таким чином захист реферативних робіт стимулює студентів поглиблювати свої теоретичні знання та практичні навички.

Оцінка “відмінно” встановлюється тоді, коли студент вільно володіє темою, здійснює самостійний аналіз опрацьованого матеріалу, а його робота виконана з дотриманням усіх необхідних вимог.

Оцінка “добре” виставляється, коли при захисті студент, виявивши добротну підготовку, допускає неточності у трактуванні окремих питань, відчуває певні труднощі в теоретичному узагальненні їх. Є незначні недоліки в змісті та оформленні роботи.

Оцінка “задовільно” виставляється, якщо студент орієнтується у обраній темі, але не може без допомоги зробити висновки, пов’язати теоретичні узагальнення з практикою, не може логічно викласти проблеми, не оформив реферат відповідно до вимог.