Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по написанню реферативни...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Тема 11. Фінансовий ринок

Сутність фінансового ринку, його роль у мобілізації та розподілі фінансових ресурсів.

Класифікація фінансових ринків, місцеві, регіональні, національні, міжнародні, всесвітні фінансові ринки.

Ринок грошей, ринок капіталів, валютний ринок, ринок цінних паперів, первинний і вторинний ринки цінних паперів, їх сутність, суб’єкти, об’єкти, особливості функціонування даних ринків.

Види цінних паперів, які можуть випускатись і обертатися в Україні, їх основні характеристики.

Фондова біржа: поняття, організація і порядок роботи. Правила торгівлі, види угод, порядок розрахунків на фондовій біржі. Порядок допуску цінних паперів до обігу на фондових біржах.

Брокерські, дилерські контори.

Перспективи розвитку фінансового ринку в Україні.

Тема 12. Міжнародні фінанси

Поняття, необхідність, призначення міжнародних фінансів.

Міжнародні розрахунки та валютне регулювання. Валютні відносини, валютні системи як основа міжнародних фінансів. Валютні операції, валютний курс, конвертованість валюти. Платіжний та розрахунковий баланси держави.

Міжнародний фінансовий ринок, його структура, особливості функціонування. Міжнародні організації, порядок, правила фінансового забезпечення їх діяльності та особливості, напрями здійснення ними кредитування.

Міжнародні фінансові інститути, мета їх створення у зв’язку з інтернаціоналізацією економік світу, роль, напрямки функціонування у міжнародних фінансових відносинах. Міжнародний валютний фонд, Група Світового банку (Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів).

І. Загальні положення

Навчальними планами вищих навчальних закладів передбачається написання студентами реферативних робіт з дисципліни “Фінанси”, що є важливою ланкою у виробленні в студентів навичок самостійного вивчення дисципліни, у глибокому засвоєнні положень, висновків, законів, придбанні досвіду самостійного одержання і нагромадження знань, що необхідно майбутньому дипломованому фахівцю в його трудовій діяльності.

Глибокі зміни в різних сферах життя суспільства є рисою сучасного етапу розвитку. Таке положення не може не відбитися на діяльності господарюючих суб’єктів, що дає необхідні базисні навички для професійної діяльності. Сучасна економічна ситуація в Україні вимагає розробки нових підходів, концепцій, нової методології та інших питань, що стосуватимуться економіки первинних ланок господарювання.

Реферат є однією з форм навчальної і науково-видавничої роботи студентів.

Ціль написання реферату полягає в тому, щоб навчити студентів зв’язувати теорію з практикою, користуватися літературою, статистичними даними, прищепити уміння популярно викладати складні питання.

Слово «реферат» має два значення: з одного боку, воно припускає короткий виклад реферативної наукової праці, книги, статті. З іншого – доповідь на задану тему, зробленої на основі критичного огляду літератури й інших джерел. Реферати студентів частіше відповідають іншому значенню цього слова. Робота студента над рефератом складається з наступних етапів: вибір теми на основі тематики, розробленої кафедрою; нагромадження інформаційного матеріалу; підготовка і написання реферату; захист реферату на семінарі чи конференції.