Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по написанню реферативни...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

Іі. Вибір теми

Реферативна робота з дисципліни “Фінанси” є індивідуальною самостійною роботою кожного студента. Студент зможе самостійно обрати будь-яку тему із тематики реферативних робіт, керуючись при цьому власними уподобаннями та інтересами, своїм майбутнім фахом, рівнем підготовки, ступенем знайомства з темою (див. Тематику реферативних робіт).

В окремих випадках науковий керівник сам закріплює конкретну тему реферату за кожним студентом.

Ііі. Підбір літератури

Виходячи із обраної теми, студент самостійно здійснює пошук необхідної літератури. При написанні реферативних робіт з дисципліни “Фінанси” слід ретельно підбирати джерела написання, щоб виклад теми був прозорим та зрозумілим. Для написання варто використати не лише підручники та навчальні посібники, а законодавчі та нормативні документи міністерств і відомств, монографії, газетні і журнальні статті в періодичних виданнях, статистичні збірники (див. Список рекомендованої літератури).

Істотну допомогу в ознайомленні з бібліографією студенту можуть зробити бібліотечні каталоги (алфавітний, систематичний, предметний), бібліографічні покажчики (обліково-реєстраційні, науково-допоміжні, рекомендаційні, критичні), довідкова література (енциклопедії, словники, предметні покажчики в працях окремих вчених-економістів), а також в сучасних умовах – Інтернет.

Визначену допомогу можуть зробити такі видання, зокрема учбово-реєстраційні і критико-бібліографічні, як журнали, а також різні бібліографічні посібники по окремих галузях знань, що випускаються спеціальними центрами інформації.

При роботі над рефератом необхідно уважно вивчити відповідну темі літературу, включаючи монографії, статистичні збірники, матеріали, які опубліковані в журналах, таких як «Економіка України», «Фінанси України», «Економіст», «Актуальні проблеми економіки», «Світ фінансів» та ін.

Джерелами фактичного матеріалу можуть служити статистичні збірники, газети, журнали.

Важливим моментом є уміння записувати інформацію. Найбільш розповсюдженими є дві форми запису і збереження матеріалу – конспектування і ведення картотеки.

IV. Структура роботи

Будь-яка реферативна робота повинна складатись із наступних елементів:

1. Титульний лист.

2. Зміст реферату.

3. Вступ.

4. Основна частина.

5. Практично-прикладна частина (при необхідності).

6. Висновки.

7. Список використаної літератури.

8. Додатки (по можливості).

1. Титульний лист містить відомості про вищий навчальний заклад. тематику реферативного дослідження, дані про студента та наукового керівника. Обов’язково вказується кафедра, при якій виконано реферат (див. Додаток 1).

2. Зміст (план) є обов’язковим елементом реферату. Він дозволяє логічно пов’язати параграфи роботи, є елементарною формою ознайомлення з структурою роботи. Заголовки параграфів повинні відповідати сутності розкритого матеріалу в текстовій частині роботи (див. Додаток 2).

Зміст – це логічна основа реферату, від правильного його складання багато в чому залежить структура, логічний зв’язок частин.

Доцільно попередньо намічений зміст реферату погодити на консультації з викладачем кафедри фінансів, що веде семінарські заняття або викладає лекційний курс.

Зміст не слід зайво деталізувати, у ньому перелічуються основні, центральні питання теми в логічній послідовності. Розділи можна не розбивати на параграфи. Перелік основних питань закінчується висновком або короткими висновками, що представляють узагальнення найважливіших положень, висунутих і розглянутих у рефераті.

3. Вступ. У вступній частині роботи студент повинен послідовно обґрунтувати актуальність проблеми, визначити об’єкт, предмет і мету роботи, основні завдання. Як правило вступ в роботі не повинен перевищувати 1-2 сторінки.

4. Основна частина. Основна частина роботи складається з декількох параграфів, що у логічній послідовності повинні розкривати зміст роботи. Параграфи повинні бути конкретними та відображати сутність теми. Для спрощення розуміння питання необхідно навести практичні приклади.

При використанні теоретичного чи цифрового матеріалу, обов’язково повинні бути зроблені посилання на наукові праці та збірники, де опубліковані відповідні дані.

В даній частині роботи обов’язково повинні бути розроблені та відповідно оформлені таблиці, графіки, діаграми. Кожен параграф повинен бути логічно завершеним коротким підсумком викладеного в ньому матеріалу.

5. Практично-прикладна частина. Ця частина реферату не є обов’язковою, але для наочного розуміння розрахунків чи етапів дослідження її слід включити до структури реферату. В ній можна наводити приклади, використовуючи матеріал теоретичної частини, або вирішити комплексну задачу, що буде відображати прикладне застосування формул, теоретичних роз’яснень. Практично-прикладна частина може бути відсутня (якщо вона є необхідна) у випадку, коли приклади були наведені в частині тексту.

Вимоги до практичної частини ідентичні до вимог основного тексту.

6. Висновки. Невід’ємною частиною роботи є висновки. В висновках необхідно висвітлити:

  • резюме до всієї роботи;

  • заключну думки по темі,

  • аналіз виконання поставлених у вступі завдань, узагальнення досліджень;

  • внесення певних пропозицій щодо удосконалення об’єкту та предмету дослідження.

7. Список використаної літератури. Для написання реферату студент повинен опрацювати не менше як 5 наукових праць. Список джерел оформляється на окремому аркуші відповідно до вимог.

8. Додатки. Вихідний (початковий) матеріал, таблиці, графіки, діаграми, матеріали яких використані в роботі, але вони не розміщені в текстовій частині роботи, оформляються у вигляді додатків, які не включаються в основну частину роботи.

Кожний елемент структури реферату слід починати з нової сторінки (вступ, основну частину, практично-прикладну частину, висновки, список використаної літератури, додатки).

Таким чином основна частина реферативної роботи (без додатків) повинна мати обсяг не менше 12 сторінок друкованого тексту.