Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації по написанню реферативни...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

V. Вимоги до оформлення реферату

Всі вимоги щодо оформлення реферату можна поділити на дві групи:

  • Загальні – стосуються будь-якої частини роботи;

  • спеціальні – специфічні вимоги щодо оформлення окремих частин роботи.

Загальні вимоги

До загальних вимог написання реферативних робіт належать шрифт, міжрядковий інтервал, величина полів.

Реферат повинен бути написаний від руки або надрукований за допомогою комп’ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210 х 297) українською мовою, грамотно, чітко, без помилок та виправлень. На одній друкованій сторінці розміщується 28-30 рядків.

Друкуючи на комп’ютері, використовують шрифт текстового редактору MICROSOFT WORD в форматі TIMES NEW ROMAN кегель 14. При оформленні таблиць, графіків, діаграм допускається використання і менших шрифтів, але це не стосується назв малюнків, графіків і т.д.

Міжрядковий інтервал повинен становити – 1,5.

Слід дотримуватись наступних полів: зліва – 30 мм, справа – 10 мм, зверху і знизу по 20 мм, абзац – 1,25.

Нумерація сторінок ведеться із вступу (3 сторінка) і проставляється у правому верхньому куті аркуша.

Кожен параграф не обов’язково розпочинати із нової сторінки. Параграфи нумеруються арабськими цифрами. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. У кінці заголовка крапку не ставлять. Підкреслювати заголовки і переносити слова у заголовках не допускається. Заголовки слід друкувати жирним шрифтом, кегель 14. Відстань між заголовком параграфа і початком текстової частини складає два міжрядкові інтервали, відстань між заголовком і останнім рядком попереднього тексту (у тих випадках, коли кінець одного й початок другого параграфа розміщується на одній сторінці) – також двом міжрядковим інтервалам (див. Додаток 5 ).

Заголовки інших елементів структури реферату (зміст (план), вступ, висновки, практично-прикладна частина, список використаної літератури) друкують заголовними (великими) літерами (14 кегель, жирний ). Відстань між цими заголовками і основним текстом також два міжрядкові інтервали.

Додатки як елемент структури реферату загального заголовку не мають.

В роботі не допускається жирних виділень, виділень курсивом та підкреслень.

Спеціальні вимоги

До спеціальних вимог оформлення реферативних робіт належать особливості оформлення таблиць, графіків, схем, діаграм, додатків, посилань.

Оформлення таблиць:

Однією із вимог до текстової частини роботи є наявність в ній табличних матеріалів, що дають змогу на відносно невеликій площі розмістити значну кількість фактичного матеріалу.

Таблиця, як і графік, діаграма чи будь-який інший наочний матеріал може розміщуватись як на початку сторінки, так і безпосередньо в текстовій частині роботи. В останньому випадку перед початком оформлення таблиці та після неї бажано пропускати 1 рядок.

Кожна таблиця складається із трьох елементів: номер таблиці, її назва та власне таблиця:

Номер таблиці ставиться у правому верхньому куті після слова “таблиця” і повинен послідовно включати порядковий номер параграфу, в якому розміщена дана таблиця, та номер власне таблиці в параграфі.

Назва таблиці розміщується через 1,5 інтервалу після її номера над таблицею. Вимоги до її оформлення аналогічні до текстової частини, але вирівнювання по центру.

Після назви розміщується власне таблиця. При цьому таблиця повинна розміщуватися в межах полів аркуша. Якщо виникає необхідність розриву таблиці та її переносу на іншу сторінку, то в правому куті ставиться “Продовження таблиці” та її номер, а в першому рядку проставляються номера колонок перенесеної таблиці (див. Додаток 3).

В таблицях дозволяється використовувати інший кегель шрифту і міжрядковий інтервал при необхідності.

Оформлення рисунків:

Важливим елементом реферату є наявність графіків, схем, діаграм. Дані елементи наочного матеріалу характеризують структуру об’єкту, динаміку певних процесів, взаємозв’язки між окремими компонентами досліджуваної проблеми і оформляються у вигляді рисунків.

Рисунок, як і таблиця, складається із 3-4 компонентів: власне рисунок, номер рисунка, назва рисунка, при необхідності умовні позначення (див. Додаток 4).

  • спочатку розміщується власне рисунок (діаграма, графік);

  • після цього внизу, симетрично до основного тексту розміщується його номер та назва. Номер рисунка повинен включати ті ж складові що і номер таблиці, але розміщуватись після скорочення “Рис.__”. Назва набирається 14 кеглем TIMES NEW ROMAN.

  • праворуч від малюнка, або ж після його назви розміщуються необхідні умовні позначення.

Оформлення додатків:

Додатки розміщуються після списку використаної літератури. Додатки нумерують цифрами: 1, 2, 3; аркуші додатків не нумеруються. При їх оформленні слід дотримуватись наступних вимог:

  • слово “Додаток” та його номер (без врахування номерів розділів і параграфів) ставиться в правому верхньому куті додатку.

  • після нього через 1,5 інтервалу розташовується назва додатку, вимоги до написання якої аналогічні вимогам оформлення таблиць.

Обов’язково в текстовій частині здійснюють посилання на додаток.

Оформлення посилань:

Посилання на наукову літературу оформляється у наступному вигляді:

  • якщо посилання на Конституцію України, Закони України, Постанови Верховної Ради України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств, то у квадратних дужках вказується лише номер наукової праці відповідно до списку використаної літератури. Наприклад: [1].

  • якщо посилання на підручники, газетні і журнальні статті, статистичні збірники, інформаційні бюлетені – вказується порядковий номер джерела і номер сторінки. Наприклад: [15, с. 123 ].

  • посилання на додаток оформляється таким чином: (див. Додаток 1).

Крапки ставлять після посилання.