Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

2. Функції центрального банку

ЦБ забезпечує виготовлення грошових знаків (банкнот і монет) та регулює їх функціонування на всіх етапах обороту: від випуску до вилучення з обороту зношених, ушкоджених та фальшивих банкнот та монет. НБУ розробляє дизайн грошових знаків, встановлює номінали, визначає систему їх захисту і т.ін.

ЦБ встановлює правила випуску в оборот, зберігання, перевезення, інкасації та вилучення готівки з обороту, визначає порядок проведення касових операцій для банків та суб’єктів господарювання.

ЦБ виступає кредитором останньої інстанції та організовує систему рефінансування (кредитування) комерційних банків

В функції банкіра та фінансового агенту уряду ЦБ взаємодіє з фінансовими органами держави щодо рішення проблем монетарної та фіскальної політики. Зокрема, організація касового виконання бюджету, організація надходження грошових коштів в бюджет та їх видача в процесі виконання бюджету.

ЦБ є кредитором уряду, кредитування здійснюється у формі видачі прямих позичок або шляхом емісії та розміщенні на відкритому ринку державних цінних паперів.

ЦБ також зберігає золотовалютні резерви країни та використовує їх як гарантійно-страхові фонди для міжнародних платежів та для підтримки курсів національних валют шляхом здійснення інтервенції на валютному ринку. ЦБ представляє інтереси держави в міжнародних фінансових інститутах.

До грошово-кредитного регулювання економіки відносяться такі напрямки: процентна політика, політика операцій на відкритому ринку, валютна політика.

3. Незалежність центральних банків

Під незалежністю ЦБ від уряду треба розуміти дві її форми: політичну та економічну незалежність

В багатьох країнах існує спеціальний контролер за діяльністю ЦБ, який, як правило, присутній на засіданні правління ЦБ, перевіряє його операції, інформує власні структури про його діяльність. В Україні відсутній апарат такого контролеру. Банк самостійно звітує про свою діяльність, а у випадку необхідності Верховна Рада України складає комісію для перевірки діяльності НБУ

4. Статус та функції нбу

забезпечення стабільності національної грошової одиниці – гривні

НБУ є юридичною особою, майно та статутний капітал якого належать до державної власності.

Закон передбачає дворівневу систему управління НБУ – Рада НБУ та Правління НБУ. Рада НБУ складається з 15 членів. 7 членів призначаються Верховною Радою та 7 членів – Президентом України терміном на 7 років. До складу Ради НБУ входить і Голова НБУ, який призначається Верховною Радою за поданням Президента України.

НБУ – це економічно самостійний орган, який здійснює витрати за рахунок власних доходів у межах встановленого Радою НБУ кошторису. Якщо доходи перевищують видатки – різниця вноситься в бюджет, а перевищення видатків над доходами компенсується за рахунок коштів державного бюджету наступного за звітним року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]