Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

10. Лізинг-кредит

Тема 9. Фінансові посередники грошового ринку

  1. Страхові компанії, їх функції та роль.

  2. Пенсійні фонди.

  3. Інвестиційні фонди.

  4. Фінансові компанії.

  5. Кредитні спілки.

1. Страхові компанії, їх функції та роль

Страхові компанії мобілізують кошти шляхом отримання страхових внесків (премій) від юридичних та фізичних осіб на підставі укладання з ними договорів відшкодування збитів або виплату певної суми за умов настання страхового випадку.

Великі терміни накопичення коштів (до 10 років і більше) дозволяють страховим компаніям залучені кошти та власний капітал вкладати в різні галузі економіки, надавати довгострокові кредити підприємствам і т.ін.

2. Пенсійні фонди

3

Інвестіційні компанії (фонди)особливий вид фінансово-кредитних установ, який надає спеціалізовані посередницькі послуги в інвестиційному процесі. Зокрема, інвестиційні компанії випускають та продають власні цінні папери та реалізують їх дрібним індивідуальним інвесторам. Отримані кошти інвестиційні компанії використовують для купівлі акцій функціонуючих підприємств та банків, дивіденди з яких є основою доходів акціонерів інвестиційних компаній. Надаючи посередницькі послуги, інвестори приймають ефективні рішення, мінімізують ризики, диверсифікують інвестиційний портфель, перерозподіляючи капітали в перспективні підприємства та галузі.

. Інвестіційні компанії (фонди)

4.Фінансові компанії

Фінансова компанія – це кредитна інституція, яка виконує лише окремі банківські операції. Спеціалізуються на кредитуванні дрібних або середніх підприємств, наданні споживчих кредитів, оформленні чеків, векселів, займаються також торгівлею нерухомістю, факторингом і т.ін.

5. Кредитні товариства та кредитні спілки

Для взаємодопомоги в кредиті та задоволенні інших потреб своїх членів створюються кредитні товариства та кредитні спілки.

Це спеціалізовані кредитні організації, створені з метою отримання доходу на тимчасово вільні кошти та забезпечення можливості оперативного отримання пільгового кредиту. Ресурси кредитних союзів формуються коштами вступних паєвих внесків їх членів, їх подальших періодичних внесків, використання кредитів комерційних банків та емісії власних боргових зобов’язань.

Тема 10. Центральні банки

  1. Організація діяльності центральних банків.

  2. Функції центрального банку.

  3. Незалежність центральних банків.

  4. Статус та функції НБУ.

1. Організація діяльності центральних банків

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]