Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билети з укр.мовы.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Особливості синтаксису

Офіційно-діловий стиль вимагає бездоганного дотримання правил побудови речень. Для документів властивий розповідний характер.

Характерні риси синтаксису ділового тексту:

1. Прямий порядок слів:

підмет стоїть перед присудком (Кияни відчули переміни...) узгоджене означення знаходиться перед означуваним словом, неузгоджене - одразу після нього (Пайовий внесок оплачується на підставі...) вставні слова ставляться на початку речення (відомо, що пропуск прийменника створює двозначність).Використання непрямого порядку слів у текстах виправдане, коли треба наголосити на певному слові (Завтра відбудеться засідання...)

2. Особливості функціонування членів речення:

Присудок переважно має форму теперішнього часу. Поширені пасивні конструкції із дієсловами на -ться (виплати нараховуються, проект обговорюється)У текстах ділового стилю використовується "нанизування" слів в одному відмінку (родовому, орудному) Синтаксис ділової документації характеризується вживанням інфінітивних форм дієслова у реченнях резолютивного змісту та розпорядчій документації. Для ділових паперів характерне застосування наказової форми дієслів у 1-й особі однини (наказую, пропоную).З метою економності вислову й точності відтворення думки в документах часто вживають дієприкметникові та дієприслівникові звороти

Документи щодо особового складу

До цих документів належать: заяви, накази щодо особового складу, автобіографія, резюме, характеристика, трудова книжка, особовий листок з обліку кадрів, особова справа.

РЕЗЮМЕ

Це документ, в якому подаються короткі відомості про навчання, трудову діяльність та професійні успіхи і досягнення особистості, яка

його складає. Реквізити:

- Назва виду документа.

Прізвище, ім'я, по батькові особи, яка складає резюме. Мета, з якою написано документ.

- Досвід роботи. Освіта. Знання мов. Контактний телефон.

Резюме повинно бути детальним, точним, але лаконічним. Кожне нове повідомлення пишеться

з абзацу. Як правило, цей документ надсилається до установи, яка оголосила вакансії. Після ознайомлення дирекції із документом претенденти запрошуються на співбесіду. Якщо особа відповідає вимогам установи, то їй пропонують заповнити анкету безпосередньо на місці.

Документ (лат. доказ) - це засіб закріплення різними способами на спеціальному матеріалі інформації про факти, події, явища дійсності та розумову діяльність людини.