Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСОРИАЗ 65558.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
37.38 Кб
Скачать

Щоденник.

Дата

Стан хворого

24.02.98

t - 36.6°С

пульс- 85 уд./хв.

АТ -130/90 мм рт. ст.

Загальний стан хворої задовільний. Скарги на обширні враження шкіри у вигляді червоних плям , вкритих білими лусочками, що поступово збільшуються і зливаються між собою, також на зуд та відчуття стягування шкіри в ділянках враження. Невражена шкіра та видимі слизові оболонки блідо-рожеві. Сухість і зниження тургору шкіри. Л/у та щитовидна залоза не збільшені. Границі серця в межах вікової норми. Серцеві тони ритмічні, дещо приглушені. Пульс задовільних властивостей. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук.

При аускультації легень з обох сторін вислуховується везикулярне дихання, одиничні розсіяні сухі хрипи в нижніх долях легень.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, селезінка не пальпуються. Симптом Пастернацького від’ємний з обох сторін. Сечовиділення вільне . Стілець нормальний. Місце враження: обширне враження шкіри у вигляді червоних плям (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови), вкритих слоїстими сріблястими лусочками, що переважно розташовані у центральних частинах плям, залишаючи вільним червоний обідок. Плями округлої та овальної форми, деякі зливаються між собою. Шкіра навкруги плям не змінена.

Призначення.

  1. Тіамін

  2. Глюканат Са

  3. Серная мазь

  4. УФ

  1. Дата

Стан хворого

28.02.98

t - 36.8°С

пульс- 84 уд./хв.

АТ -130/90 мм рт. ст.

Загальний стан хворої задовільний. За останній час нові елементи висипу не з'являлися. Залишились скарги на зуд та відчуття стягування шкіри в ділянках враження. Невражена шкіра та видимі слизові оболонки блідо-рожеві. Сухість і зниження тургору шкіри. Л/у та щитовидна залоза не збільшені. Границі серця в межах вікової норми. Серцеві тони ритмічні, дещо приглушені. Пульс задовільних властивостей. Перкуторно над легенями ясний легеневий звук.

При аускультації легень з обох сторін вислуховується везикулярне дихання, одиничні розсіяні сухі хрипи в нижніх долях легень.

Живіт м’який, при пальпації не болючий. Печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, селезінка не пальпуються. Симптом Пастернацького від’ємний з обох сторін. Сечовиділення вільне . Стілець нормальний. Місце враження: обширне враження шкіри у вигляді червоних плям (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови), вкритих слоїстими сріблястими лусочками, що рівномірно розташовані по всій площині враження. Плями округлої та овальної форми. Шкіра навкруги плям не змінена.

Призначення.

  1. Валерьяна

  2. Глюконат Са

  3. Серносалициловая

  4. Ихтиоловая

ПРОФІЛАКТИКА.

Проведення міроприємств направлених на ліквідацію супутніх захворювань, хронічних вогнищ інфекції, подразнюючої дії факторів зовнішнього середовища. Рекомендовано проводити своєчасне етапне протирецедивне лікування з врахуванням сезонних загострень хвороби. Уникати психічного і фізичного перенавантаження.

ПРОГНОЗ.

А)Прогноз відносно життя - благоприємний.

Б) Прогноз відносно виздоровлення - дане захворювання не виліковується.

В) Прогноз відносно відновлення функцій та працездатності - при даній формі псоріазу показані всі види професійної діяльності.

ЕПІКРІЗ.

Курація хворого Минзату Мирча Мирчевич 1953 р. народження (45 років) почата 24.02.98. На початку курації хворий скаржився на обширні враження шкіри у вигляді червоних плям, вкритих білими лусочками, що поступово збільшуються і зливаються між собою, також на зуд та відчуття стягування шкіри в ділянках враження.

При зборі анамнезу було встановлено: перші висипи з’явилися в ділянці лопатки, після перенесення психічної травми; поступово розповсюджуючись на весь тулуб, кінцівки та волосисту частину голови. Після проведення курсу лікування в К.В.Д. стан хворого значно покращився, висипання поступово зникли. У протіканні хвороби спостерігається періодичність та сезонність (найчастіше загострення виникають у осіньо-зимовий період).

Даних об’єктивного дослідження: місце враження - обширні враження шкіри (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови) у вигляді червоних плям, вкритих слоїстими сріблястими лусочками, що переважно розташовані у центральних частинах плям, залишаючи вільним червоний обідок. Лусочки при поскаблюванні легко відділяються від своєї основи, дробляться з розпадом на більш дрібні частини (підсилення білизни враженої поверхні) і відходять у вигляді сріблясто-білої пильці - симптом стеаринової плями. При подальшому поскаблюваннї з’являється гладка поверхня бляшки, з якої у формі щільної плівки соскоблюється термінальний шар рогових клітин - симптом термінальної плівки. Після видалення плівки утворюється ссадина, на поверхні якої виступають невелички краплини крові - симптом кров’яної роси.

Плями поступово збільшуються у розмірах, займаючи все більшу поверхню.

Проведені диф. діагнозу був поставлений заключний діагноз:

основний - псоріаз, вульгарна форма, прогресуюча стадія.

ускладнення - —

супутній - —

Проводилось лікування: загальне - валеріана, бромід натрію, віт. гр. В, фолієва к-та, глюконат кальцію, діазолін; місцево - саліцилова мазь. Хворому рекомендовано проводити своєчасне етапне протирецедивне лікування з врахуванням сезонних загострень хвороби. Уникати психічного і фізичного перенавантаження, притримуватись дієти і санаторне - курортне лікування.