Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСОРИАЗ 65558.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
37.38 Кб
Скачать

Попередній діагноз.

На основі:

скарг хворого на обширні враження шкіри у вигляді плям, червоного кольору, вкритих білими лусочками, що поступово збільшуються і зливаються між собою;

анамнеза захворювання – захворів після перенесеної психічної травми;

анамнеза життя - часто хворіє га ГРВЗ;

обстеження місця захворювання – виявлені обширні враження шкіри (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови) у вигляді різько відмежованих округлих папул, вкритих слоїстими сріблястими чешуйками, з вільним червоним обідком. Шкіра навкруги папул не змінена. Лусочки при поскаблюванні легко відділяються від своєї основи, дробляться з розпадом на більш дрібні частини (підсилення білизни враженої поверхні) і відходять у вигляді сріблясто-білої пильці - симптом стеаринової плями. При подальшому поскаблюванні з’являється гладка поверхня бляшки, з якої у формі щільної плівки соскоблюється термінальний шар рогових клітин - симптом термінальної плівки. Після видалення плівки утворюється ссадина, на поверхні якої виступають невелички краплини крові - симптом кров’яної роси.

Можна виставити попередній діагноз: псоріаз, вульгарна форма, прогресуюча стадія.

Дані додаткових методів обстеження.

Загальний аналіз крові(22.03.98):

ерітроцити 3,5 Т/л

Hb 110 г/л

К.П. 0,9

лейкоцити 9.0 Г/л

нейтрофіли %

юні 1

палочкоядерні 6

сегментоядерні 63

лімфоцити 25

моноцити 3

ШОЕ 16 мм/год.

Біохімічний аналіз крові( 22.03.98):

загальний білок 72 г/л

сечовина 6,6 ммоль/л

білірубін заг. 15,0 мкмоль/л

сулемова проба 2.0 ОД

холестерин 4,6 ммоль/л

с-реактивний білок негативний

Загальний аналіз сечі(23.03.98.):

колір жовтий

прозорість прозора

питома вага 1017

реакція слабокисла

білок —

цукор —

ацетон —

жовчні пігменти —

епітелій 2-3 в п/з

лейкоцити 1-2 в п/з

циліндри —

солі —

Кал на я/г(23.03.98.):

я/г не знайдено.

ПРС (22.03.98.):

негативна.

Ренгенографія ОГК(17.03.98.):

Легені і серце в нормі.

Обгрунтування діагнозу.

На основі скарг хворого на обширні враження шкіри у вигляді червоних плям , вкритих білими лусочками, що поступово збільшуються і зливаються між собою; скарги на зуд та відчуття стягування шкіри в ділянках враження.

Анамнестичних даних: перші висипи з’явилися на лопатці, після перенесення психічної травми; поступово розповсюджуючись на весь тулуб, кінцівки та волосисту частину голови. Після проведення курсу лікування в К.В.Д. стан хворого значно покращився, висипання поступово зникли. У протіканні хвороби спостерігається періодичність та сезонність (найчастіше загострення виникають у осіньо-зимовий період).

Вивчення висипань у зонах враження: обширні враження шкіри (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови) у вигляді червоних плям, вкритих слоїстими сріблястими лусочками, що переважно розташовані у центральних частинах плям, залишаючи вільним червоний обідок. Лусочки при поскаблюванні легко відділяються від своєї основи, дробляться з розпадом на більш дрібні частини (підсилення білизни враженої поверхні) і відходять у вигляді сріблясто-білої пильці - симптом стеаринової плями. При подальшому поскаблюванні з’являється гладка поверхня бляшки, з якої у формі щільної плівки соскоблюється термінальний шар рогових клітин - симптом термінальної плівки. Після видалення плівки утворюється ссадина, на поверхні якої виступають невелички краплини крові - симптом кров’яної роси.

Плями поступово збільшуються у розмірах, займаючи все більшу поверхню.

На основі вище перерахованих даних можна поставити попередній діагноз:

Псоріаз, вульгарна форма, прогресуюча стадія.