Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПСОРИАЗ 65558.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
37.38 Кб
Скачать

Паспортна частина.

Хворий Минзату Мирча Мирчевич 1953 р. народження (45 років). Бригадир. Проживає за адресою: с. Горново, Герцаєвський район. Поступив в стаціонар 10.02.98.р. з наступним діагнозом: псоріаз, вульгарна форма, прогресуюча стадія.

Клінічний діагноз: основний - псоріаз, вульгарна форма, прогресуюча стадія.

ускладнення - —

супутній - —

Опитування хворого.

Скарги хворої. Хворий скаржиться на обширні враження шкіри у вигляді плям, червоного кольору, вкритих білими лусочками, що поступово збільшуються і зливаються між собою.

Також хворий пред’являє скарги на зуд та відчуття стягування шкіри в ділянках враження.

Анамнез захворювання. Вважає себе хворим з 1982 р., коли після перенесеної психічної травми (автокатастрофи) на лопатці з’явився червоний болючий чиряк, а потім червона пляма, вкрита білими лусочками. Потім такі ж плями з’явилися на ліктях та гомілках, поступово розповсюджувалися на весь тулуб, кінцівки та волосисту частину голови. В даний момент поступив на планове стаціонарне лікування у зв’язку з загостренням хвороби.

Анамнез життя. Ріс і розвивався в задовільних умовах. В розумовому і фізичному розвитку від ровесників не відставав. Статева зрілість наступила своєчасно. Трудову діяльність розпочав у 20 років. Зараз працює бригадиром. Хворобою Боткіна, ревматизмом, туберкульозом, венеричними хворобами не хворів. Періодично хворіє ГРВЗ. Алергологічний анамнез, спадковість не обтяжені.

Матеріально-побутові умови задовільні. Шкідливі звички (куріння і прийняття спиртних напоїв) заперечує. Харчується нормально.

Опитування по органах і системах

Загальний стан. Хворий оцінює своє самопочуття як задовільне. Свідомість ясна, положення в ліжку активне. Температура тіла в нормі.

Серцево-судинна система. Болі в ділянці серця, серцебиття, перебоїв в роботі серця не відмічається. Задухи нема. Відчуття пульсації не спостерігається. Набряків хворий не відмічає.

Органи дихання. Дихання через ніс вільне. Виділень з носу , носових кровотеч, сухості в роті, охриплості голосу хворий не відмічає. На кашель, кровохаркання, біль у грудній клітині, задуху хворий не скаржиться.

Органи травлення. Апетит у хворого збережений. Жування, ковтання, проходження їжі по стравоходу вільне. На печію, нудоту, блювоту, болі в ділянці живота, розпирання в ділянці живота, свербіння в ділянці заднього проходу хворий скарг не пред’являє. Дефекація регулярна, відходження газів вільне. Кал звичайної консистенції, форми, кольору, без патологічних змін.

Нервова система. Взаємовідносини з людьми нормальні. Настрій не знижений, сон спокійний.

Сечостатева система. Болі в попереку, над лобком, в ділянці промежини хворий не відмічає. Сечовиділення вільне, частота сечовиділень і кількість сечі відповідають нормі.

Опорно-руховий апарат. Болі в кістках, м’язах , зі слів хворої, відсутні. Зменшення м’язової сили у нижніх кінцівках.

Органи відчуттів. Хворий скаржиться на незначне погіршення зору і слуху. Нюх і смак збережені.

ОБЄКТИВНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ.

Загальні дані.

Загальний стан задовільний. Положення в ліжку активне. Вираз обличчя спокійний, свідомість ясна, статура правильна, конституційний тип нормостенічний. Температура тіла не підвищена.

Шкіра та слизові оболонки.

Шкіра поза вогнищами враження блідо-рожева, тургор дещо знижений, суха, тепла. Видимі слизові оболонки блідо-рожеві, без дефектів. Запах з роту відсутній. Язик звичайних розмірів, обкладений білим нальотом. Ясна, піднебіння, мигдалики, глотка без змін. Волосяний покрив по чоловічому типу, нігті не змінені.

Підшкірно-жирова клітковина.

Підшкірно-жировий шар помірно розвинений і рівномірно розподілений. Пастозність, набряки відсутні.

Лімфатичні вузли.

При пальпації не збільшені і неболючі.

Серцево-судина система.

Дослідження артерій: пульс 95 уд./хв., синхронний, ритмічний, середнього наповнення.

АТ- 130/90 мм рт. ст. Пульсації сонних артерій та набухання шийних вен не спостерігається. Змін в ділянці серця немає. Границі серця в межах вікової норми. Серцеві тони ритмічні, дещо приглушені. Додаткові тони та шуми не вислуховуються.

Органи дихання.

Дихання через ніс вільне.

Грудна клітина правильної форми. Обидві половини грудної клітини рівномірно беруть участь в акті дихання. Частота дихання 19 / хв. При пальпації і перкуссії патологічних змін зі сторони органів дихання не виявлено.

При аускультації легень з обох сторін вислуховується везикулярне дихання, одиничні розсіяні сухі хрипи в нижніх долях легень.

Органи травлення.

Живіт правильної форми, приймає участь в акті дихання. Видимої перистальтики нема. При пальпації живіт м’який, неболючий. Печінка, жовчний міхур, підшлункова залоза, селезінка не пальпуються.

Сечостатева система.

При огляді поперекової і надлобкової ділянки припухлостей, вип’ячувань, гіперемій не виявлено. Симптом Пастернацького від’ємний з обох сторін. Нирки не пальпуються. Сечовиділення - вільне.

Опорно-руховий апарат.

Деформацій кінцівок та хребта не виявлено. Визначається незначна атрофія м’язів та зниження м’язевої сили і тонусу. Суглоби не змінені, без обмеження об'єму рухів.

Нервова система.

Інтелект нормальний, мислення збережене, рефлекси в нормі.

Status localis.

Обширні враження шкіри (практично весь тулуб, кінцівки та волосиста частина голови) у вигляді різько відмежованих округлих папул, вкритих слоїстими сріблястими чешуйками, з вільним червоним обідком. Шкіра навкруги папул не змінена. Лусочки при поскаблюванні легко відділяються від своєї основи, дробляться з розпадом на більш дрібні частини (підсилення білизни враженої поверхні) і відходять у вигляді сріблясто-білої пильці - симптом стеаринової плями. При подальшому поскаблюванні з’являється гладка поверхня бляшки, з якої у формі щільної плівки соскоблюється термінальний шар рогових клітин - симптом термінальної плівки. Після видалення плівки утворюється ссадина, на поверхні якої виступають невелички краплини крові - симптом кров’яної роси.

Первинним морфологічним елементом являються ярко-рожеві дрібні папули, що швидко вкриваються сріблясто-білими чешуйками. Папули поступово збільшуються в розмірах і перетворюються в різної величини бляшки. Останні зливаються між собою, утворюючи значні по величенні вогнища враження крупнофестончатого обрису.

Папули поступово збільшуються у розмірах, зливаються, займаючи все більшу поверхню. Нігті та слизові оболонки не втягнуті в патологічний процес.