Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб молоко 7.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
299.01 Кб
Скачать

9.2 Виготовлювачі масла періодичної дії

У виготовлювачах масла періодичної дії відбувається комплекс операцій утворення масляного зерна і пласту: обробка пласту, про­мивка, соління масла.

Виготовлювачі масла періодичної дії являють собою ємність циліндричної, конічної або грушоподібної форми, що обертається. Всередині розміщені нерухомі лопаті, які служать для більш інтен­сивної обробки масляного пласту.

Вершки заповнюють ємність на 40 - 50 %, що створює умови для інтенсивного перемішування при обертанні бочки та утворен­ня піни. Звідси жирові кульки злипаються спочатку в зерна, а потім зерна злипаються між собою, утворюючи пласт.

Обробка пласту полягає в інтенсивній механічній дії. У вальцьо­вих виготовлювачах масла це здійснюється шляхом протягування пласту через вальці, в безвальцьових — масло піднімається на деяку висоту і при обертанні бочки періодично падає.(Рис. 3).

Виготовлювачі масла Л5-ОМП місткістю 1000 л, ММ - 1000, ММ-2000, ММ-3000 належать до безвальцьових маслоутворювачів.

Всередині циліндричного резервуару розміщені чотири лопаті. В резервуарі передбачений кран для випуску пахти і промивних вод, повітряний клапан, оглядові вікна і люк для вивантаження масла.

Для підтримки температурного режиму збивання передбачене зовнішнє зрошення бочки водою.

Ємність масловиготовлювача типу РЗ-ОБЭ (рис. 4.) являє собою два зрізаних конуси, з'єднаних більшою основою. Внутрішня поверх­ня ємності шорстка — оброблена за допомогою піскоструминного ме­тоду для уникнення прилипання масла. Лопаті, розміщені в ємності, забезпечують інтенсивне перемішування вершків під час збивання.

Рис. 3. Безвальцьовий виготовлювач масла з конічною ємністю:

а) загальний вид: 1 — стояк задній; 2 — ємність; 3 — пристрій для зрошен­ня; 4 — огородження; 5 — станина з коробкою швидкостей; 6 — візок для прийому масла; б) — кінематична схема привідного механізму.

У зв'язку з розвитком міні-цехів і заводів малої продуктивності широкого використання набули виготовлювачі масла невеликої про­дуктивності, їх виготовляють місткістю 100, 200 та 300 л.

У вальцьових виготовлювачах масла привідний механізм може забезпечити одночасне обертання бочки і вальців, обертання тільки однієї бочки і обертання тільки вальців.

Технологічний режим збивання масла (кількість обертів, тем­пература) залежить від особливостей конструкції, виду масла і пори року.

Рис.5. Схеми текстураторів:

а) текстуратор з однією шнековою камерою; б) текстуратор з двома шнеко­вими камерами

1 — приймальний бункер; 2 — перший ступінь текстуратора; 3 — плас­тини для диспергування вологи (перший ступінь); 4 — другий ступінь текстуратора; 5 — пластини для диспергування вологи (другий ступінь); 6 — вакуум-камера.

9.3 Основні розрахунки масловиготовлювачів періодичної дії

Розрахунок виготовлювачів масла періодичної дії. Продуктивність виготовлювачів масла періодичної дії розрахо­вують за формулою:

, (1)

де V — об’єм ємності, м3;

τзм, τц — тривалість зміни і циклу, год.;

ρм — густина масла, кг/м3.

Тривалість τц визначають як суму окремих технологічних опера­цій при виробництві даного виду масла.

τц = τ1+ τ2+ τ3+ τ4+ τ5+ τ6+ τ7, (2)

де τ1 , τ2 ,τ3 , τ4 , τ5 , τ6 , τ7 — час відповідно наповнення ємності вершка­ми, збивання вершків, випуску маслянки, промивки, посолу, оброб­ки і вивантаження масла. Для виготовлювачів масла періодичної дії важливо правильно вибрати швидкість обертання бочки в процесі збивання масла.

З одного боку, чим більша швидкість обертання ємності, то тим інтенсивніша механічна обробка, натомість вершки під дією відцент­рової сили не повинні притискатись до стінки, а падати вниз. Тобто відцентрове прискорення має бути меншим від прискорення зем­ного тяжіння.

Тобто

(3)

де α — відцентрове прискорення, м/с2;

g — прискорення земного тяжіння, м/с;

R — радіус ємності, м;

п1 — число обертів, об/хв.

Із рівняння (3) випливає:

, об/хв, (4)

Мінімальну швидкість, що забезпечує проведення процесу зби­вання, визначають за рівнянням:

п2=0,35 , об/хв (5)

де η— коефіцієнт навантаження, котрий дорівнює частці запов­нення бочки (η = 0,4 - 0,5).

В процесі обробки масляного пласту він багаторазово піднімаєть­ся вгору і падає. Максимальна висота падіння масла забезпечується при куті підйому масляного пласту α = 54,40°.

Частоту обертання в без вальцьових виготовлювачах масла з циліндричною ємністю під час обробки визначають за формулою:

(6)

Потужність N (кВт), яку споживає виготовлювач масла періо­дичної дії орієнтовно визначають за формулами:

N = 0,005j, (7)

де j — робоче наповнення виготовлювача масла, кг

Або:

, (8)

де Н — висота піднімання рідини в виготовлювачі масла, м.

Масло солодковершкове, кисловершкове, “Любительське”, “Селянське” і топлене за органолептичними показниками поділяється на два товарних сорти – вищий і перший. Решта видів масла на товарні сорти не поділяється . Товарний сорт масла визначається за 20-баловою системою, в якій окремим органолептичним показникам відведено таку кількість балів:

Смак та запах 10.

Консистенція та зовнішній вигляд 5.

Колір 3.

Упаковка та маркування 2.

Всього 20.

Балову оцінку проводять з урахуванням знижок за ті чи інші відхилення відповідно до таблиці балової оцінки масла, яку наведено в чинному стандарті.

Література

  1. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу: Навч. посібник/ О.В. Гвоздев, Ф.Ю. Ялпачик, Ю.П. Рогач, М.М. Сердюк. – К.: Вища освіта, 2006. – 479 с.

  2. Камінський В.Д., Бабич М.Б. Переробка та зберігання сільськогосподарської продукції. Навч. посібник,.- Одеса.: Аспект, 2000. – 460 с.

  3. О.В. Дацишин та ін. Машини та обладнання для переробних виробництв.,- К.: Вища освіта, 2005.- 160с.

  4. Процеси і апарати харчових виробництв. За ред. А.М. Поперного, - К.: Центр учбової літератури, 2007. -304с.