Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moji_pijtannya.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
445.44 Кб
Скачать

32Б. Паскаль про становище людини у світі.

33Особливості і а здобутки німецької класичної філософії.

Уявімо собі, що фахівцям у галузі світової філософії постави­ли запитання: якщо була б гіпотетична можливість зберегти лише одну історичну форму філософії, яку б саме вони залиши­ли за умови, щоб із неї можна було відродити основну пробле-

матику та найважливіші надбання людської думки? Без сумніву,

досить велика кількість їх назвала б німецьку класичну фпіософію. Існує думка, що німецька класична філософія уособлює філософію як таку. Значною мірою це пояснюється тим, що вона постала закономірним результа­том попереднього кількатисячолі ['нього розвитку філософської думки. Німець­ка класична філософія була осганньою формою класичної європейської філо­софії; після неї розпочався розвиток пеклаеичіюїфілософії. Тобто німецька класична філософія сконцентрувала і водночас вичерпала інтелектуальний потенціал філософської думки класичного типу. Зрештою, саме тому її ви­діляють в окремий і особливий етап розвитку новоєвропейської філософії.

Причини виділення в окремий етап німецької класичної філософії

- увібрала в себе провідну проблематику та ідейні здобутки новоєвропейської філософії загалом

- крім того, вона ввібрала в себе важливі досягнення усієї попередньої європейської філософії, починаючи з античної

-вона піднесла на новий рівень формулювання та вирішення основних проблем попередньої філософії (тобто по-новому їх осмислила і сформулювала, надала їм нового трактування)

Німецька класична філософія збагатила філософію і науку цілою низ­кою Ідейних надбань, до яких треба віднести насамперед чотири про­відні принципи:

активності або діяльності- є основі всіх знань, понять і думок лежить людська активність; ми знаємо інше те і настльки, що і наскільки увійшло є контекст нашоїдіяльності

системності знання- будь-яке знання набуває свого обгрунтування, достовірності та виправдання лише в системі знань

розвитку- у світі все повязане з усім; цей загальний звязок релізується єдиним результатом -розвитком

рефлексії-розвиток знань, а також і розпиток узагалі можливий лише тому, що кожен кроку процесах буття входить у єдине ціле. Тому розвиток постає поглибленням і збагаченням змісту тих процесів, що розвиваються. Розвиток пізнання відбувається через рух від неусвідомленого до усвідомленого, від усвідомленого частково - до усвідоміеного повніше та ін.

34Вихідні ідеї філософії і.Канта. Етапи його філософської діяльності."Коперніканський переворот" і.Канта у філософії.

Початок німецької класичної філософії пов'язаний з діяльністю Іммануїла Канта (1724-1804), який народився і прожив усе життя у прусському місті Кенігсберзі (тепер Калінінград). Тут він закінчив гімназію та університет, у якому пізніше пройшов шлях від доцента до ректора.Його життя відповідало його філо­софським уподобанням: усе в ньому було підпорядковане суворому розпорядку й раз і назавжди прийнятим правилам.У своєму місті вважався зразком пунктуаль-ності. Він щодня здійс­нював прогулянку в один і той же час, і мешканці мали можливість звіряти годинник за Кантом. Будучи людиною компанійською, він мав багато друзів, але так і залишився самотнім. Кант був членом трьох академій - Берлінської, Петербурзької і Сієнської, а його філософія ще за життя викладалась фак­тично у всіх університетах Німеччини.

У філософській діяльності І.Канта виділяють три періоди:

Часові межі періоду –Назва періодуНапрями діяльності та основні праці- Основні проблеми

50-60-ті рр..- докричний- спроба пояснити "походження світів, виникнення небесних тіл та причини їх руху ". Праця -"Загальна природна історія і теорія неба”.Проблеми: Яким чином на підставі розгляду самих лише фізичних сил і процесів можна пояснити сучас­ний стан Космосу

70-80-тірр. XVIII ст.- критичний- дослідження "здіб­ності розуму взагалі, тобто у відношенні до всіх знань, до яких пін може прагну­ти... ". Праці -"Критика чистого розуму ", "Критика практичного розуму", "Критика здатності судження" Проблеми: "Що я зможу знати ? Що я повинен робити ? На що я можу сподіватись ?"

90-ті рр. XVIII ст.- антропо­логічний-з 'ясувати питання про те, чи зможе людина за реальних умов життя здійснити своє призначення; праця -"Антро­пологія з прагматичног погляду ".

Яким чином па підставі розгляду самих лише фізичних сил і процесів можна пояснити сучас­ний стан Космосу Проблеми:Питання "Що таке людина ?"

У докритичний період своєї діяльності розробив космогонічну гіпотезу, згідно з якою Сонячна система є продуктом поступового охолод­ження газової туманності. Тут уперше поняття еволюції було поширено на космічні явища (до Канта панував погляд на Космос як на сталу й незмінну систему тіл і рухів}.Найважливіші ідеї філософії Канта були розроблені у критичний період (дослідження самих підвалин). На першому плані в цей пе­ріод перебуває ідея гак званого "коперниканського перевороту" у філософії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]