Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні засоби.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

2. Вартість основних засобів

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засоби" можуть мати таку вартість:

  • первинну;

  • переоцінену;

  • залишкову;

  • справедливу;

  • вартість, яка амортизується;

  • ліквідаційну.

Первинна вартість - історична собівартість необоротних активів у сумі грошових коштів та інших активів, витрачених на придбання матеріального активу.

Переоцінена вартість - вартість необоротних активів після їх переоцінки.

Залишкова вартість - різниця між первинною (або переоціненою) вартістю та сумою нарахованого зносу.

Справедлива вартість - ринкова вартість, визначена шляхом експертної оцінки - (визначають професійні оцінювачі), або вартість, яка склалася між двома незалежними сторонами.

Вартість, яка амортизується, первісна або переоцінена вартість за вирахуванням ліквідаційної вартості, визначається з метою нарахування амортизації.

Ліквідаційна вартість - сума коштів, яку підприємство може отримати від реалізації необоротних активів після закінчення строку їх корисної експлуатації.

3. Оцінка основних засобів та шляхи їх надходження

Відповідно до П(С)БО 7 "Основні засоби", придбані (створені) основні засоби зараховують на баланс підприємства за первинною вартістю.

Первинна вартість дорівнює:

- або сумі витрат, здійснених підприємством у зв'язку з придбанням об'єктів;

- або справедливій вартості отриманого об'єкта.

Первинна вартість основних засобів, побудованих гос­подарським способом, складається із витрат, понесених на будівництво (вартості матеріалів, нарахованої заробітної плати, вартості конструкцій, амортизації необоротних активів).

Первинна вартість основних засобів, куплених за кошти, складається зі сплаченої суми за основні засоби та суми реєстраційних зборів, держмита, сум ввізного мита, сум непрямих податків у зв'язку з придбанням, витрат по страхуванню ризиків, на установку, монтаж, інших витрат.

Якщо основні засоби придбані за рахунок кредиту, нараховані відсотки не включаються до первинної вартості.

Первинною вартістю основних засобів, що внесені до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками підприємства їх справедлива вартість.

Первинна вартість об'єктів, переведених до основних засобів з оборотних активів, товарів, готової продукції, дорівнює їх собівартості, яка визначається за положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 9 "Запаси" та 16 "Витрати".

Первинна вартість об'єктів основних засобів, отриманих в обмін на подібний об'єкт, дорівнює залишковій вартості переданих основних засобів. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта більша справедливої вартості придбаного об'єкта, то первинною вартістю об'єкта основних засобів, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є справедлива вартість переданого об'єкта з включенням різниці до витрат звітного періоду.

Первісна вартість об'єкта основних засобів, придбаного в обмін (або частковий обмін) на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта основних засобів, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, що була передана (отримана) під час обміну.

Первинною вартістю об'єктів основних засобів отриманих безоплатно визнається їх справедлива вартість на дату отримання, з урахуванням витрат, передбачених пунктом 8 Положення (стандарту) 7.

Первинна вартість об'єктів основних засобів, зобов'язання за якими визначені загальною сумою, включає суму зобов'язань, розподілену пропорційно до справедливої вартості окремого об'єкта основних засобів.

Витрати, що здійснюються для підтримання об'єкта основного засобу в робочому стані, включаються до складу витрат звітного періоду.