Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 6_П.е..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Примітки

1. Бєляєв О. О., Бебело А. С. Політична економія: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 328 с.

Автори акцентують на тому, що про капітал говорять як: про виробничий, грошовий, торговельний, позичковий, лихварський, фінансовий, інвестиційний; про індивідуальний, кооперативний, акціонерний; про людський, інтелектуальний, інноваційний; про постійний, змінний; про оплачений, резервний, номінальний і реальний тощо.

2. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред. В. Д. Базилевича. – К.: Знання-прес, 2001. – 581 с.

Автори зазначають, що розвиток соціально орієнтованої ринкової економіки завдяки поширенню ко­лективних форм приватної власності, акціонуванню, демок­ратизації управління капіталом тощо змінює соціально-економічну природу капіталу. Зростає взаємозумовленість мотиваційних пріоритетів найманих робітників та підпри­ємців на основі “соціалізації” капіталу та “капіталізації” праці. Зближенню інтересів суб’єктів сучасної ринкової економіки сприяє також подальший розвиток співробітниц­тва праці та капіталу, що ґрунтується на якісному вдоско­наленні трудового законодавства та системи колективних договорів.

Таблиця 2.

Аспекти аналізу категорії “капітал”в економічній літературі

[2, c.257-258]

За сферами застосування

Промисловий

Торговельний

Позичковий капітал

Або

Капітал сфери виробництва

Ка­пітал сфери обігу

За напрямами інвестування

Речовий

Людський

За масштабами

функціонування

Національний

Міжна­родний

За роллю у створенні додаткової вартості (вартісна форма додаткового продукту, створеного додатковою працею найманих робіт­ників)

Постійний - частина авансового промисло­вого капіталу, яка вкладається у засоби вироб-ництва і переноситься конкретною працею на новостворений продукт, не збільшуючи його вартості.

Змінний - частина авансового промислового капіталу, вкладена в найм робочої сили, яка змінює свою вартість у процесі виробництва і є джерелом додаткової вартості.

За джерелами формування

Власний

Залучений

За способом обороту та перенесення вартості на го­тову продукцію

Основний

Оборотний

За значенням у створенні та перерозподілі доходу

Ре­альний капітал - обслуговує насамперед рух промис­лового капіталу, відіграє визначальну роль у створенні до­ходу, втілюючись у матеріально-речові, грошові та духовні цінності.

Фіктивний капітал (від лат. fictio – вигадка) - не функ­ціонує безпосередньо у виробничому процесі, уречевлюєть­ся у цінні папери (акції, облігації) та дає їхнім власникам право на отримання прибутку. Сам по собі фіктивний капі­тал не створює доходу, а лише сприяє його перерозподілу

За формами функціонування

Індивідуальний

Колектив­ний

Суспільний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]