Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ З ПРАКТИКИ (Варченко).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
113.83 Кб
Скачать

2.3. Матеріали про роботу з батьками учнів, результати тестування батьків, яке проводиться з метою:

2.3.1. Визначення місця дитини в житті батьків

В проведенні опитування брало участь 26 батьків. Результати тестування показали, що 7 батьків набрали від 30 до 39 балів, для їх дитина - найбільша цінність у їхньому житті, ставляться до неї з повагою, дотримуються найпрогресивніших принципів виховання і постійної лінії поведінки.

Вісімнадцять батьків набрали від 16 до 30 балів. Піклування про дитину для їх є найважливішим. Мають здібності до вихователя, але на практиці не завжди застосовують їх послідовно та цілеспрямовано. Частково бувають суворими, в іншому випадку – занадто м’які. Було запропоновано батькам серйозно задуматись над своїм підходом до виховання дитини.

Лише в одній сім’ї були виявлені серйозні проблеми з вихованням дитини. Таким батькам не вистачає знань чи бажання зробити дитину особистістю, а можливо того й іншого. Рекомендовано було звернутися за допомогою до спеціалістів із питань сімейного виховання.

2.3.2. Визначення наявності здібностей дитини

В тестуванні брало участь 26 батьків. Від 10 до 13 балів набрали 21 учасник, означає що дитина має певні здібності. Від 14 і більше балів набрало 5 батьків, у дитини виняткові здібності, і тому потрібно подумати як організувати її навчання для того, щоб розвинути їх.

Враховуючи отримані дані батькам було запропоновано ряд методик для розвитку особистих розумових здібностей у дітей, які у майбутньому допоможуть їм стати кваліфікованими працівниками.

3. Методична робота

3.1. Опис передового методичного досвіду

Прізвище, ім’я, по батькові: Кізим Світлана Олександрівна

Освіта: Волинський державний університет імені Лесі Українки

Педагогічний стаж: 22 роки

Посада: викладач математики, технології обробки комп’ютерної інформації, спеціаліст з інформатики

За цей час старанно виконує посадові обовязки, досягла значних результатів у вирішенні навчально – виховних завдань. 

Кізим С.О. добре володіє ефективними методами і прийомами навчання і виховання дітей.

Багато уваги приділяє індивідуальній роботі зі студентами, сприяє становленню учнів, як особистостей, розвитку їх здібностей. Додержується педагогічної етики, користується повагою батьків і студентів.

Добре знає предмет викладання, постійно підвищує педагогічну майстерність.

Студенти викладача займають призові місця на обласних олімпіадах з математики, інформатики.

Одержала грамоту від управління освіти і наукової діяльності Волинської облдержадміністрації за розробку для обласного ярмарку педагогічних ідей та технологій у 2009 році.

Брала участь в роботі обласних семінарів для керівників районних (міських) методичних об’єднань  вчителів біології та хімії у 2009 – 2010 році на базі обласного інституту удосконалення вчителів.

Спостереження та аналіз уроку

Волинський технікум НУХТ, група №33

Викладач Кізим С.О.

Тема урокуТема уроку: «Обчислення в електронних таблицях. Формати чисел. Виконання обчислень»

Мета уроку:

навчальна: навчити прийомам роботи електронними таблицями, навчити використовувати формули.

виховна: уважність, охайність, відповідальність

розвиваюча: уява, абстрактне мислення

Матеріально-технічна база: комп’ютери, принтер, сканер, факс, ксерокс, підручники, технологічна картка.

 І. Умови і засоби забезпечення уроку (оснащення).

Урок проводиться в класі інформатики, який оснащений необхідним обладнанням. Наявним  є спеціальне обладнання: інструменти, плакати, стенди, готові вироби. Гігієнічні умови забезпечені: освітлювальний, повітряний, тепловий режими в нормі, рівень шуму задовільний.

Робоче місце вчителя організовано раціонально, як і робоча зона. Учні користуються підручниками з інформатики, наочністю: плакатами, таблицями. Кабінет інформатики естетично оформлено, як  і засоби праці.  Під час виконання робіт учні дотримуються правил техніки  безпеки.

 ІІ. Організаційна діяльність учителя на уроці та його особисті якості.

Реалізація плану уроку «відмінно». Весь запланований матеріал подано учням.

Тема подана за планом, Кізим Світлана Олександрівна вільно володіє нею, майстерно і цікаво подає матеріал, добре знає предмет. Високий рівень педагогічної та методичної майстерності.

Педагог з повагою ставиться до учнів, іде на компроміс задля їх розвитку. На уроці веде себе тактовно, врівноважено, не кричить; демократичний у спілкуванні з учнями; жести і міміка відповідні. 

Мова образна, різноманітна. Кізим Світлана Олександрівна чітко вимовляє звуки, слова, фрази. Швидкість мовлення середня, тому діти легко її сприймають. Вчитель добре володіє термінологією, високою культурою мови, використовувала інтерактивну дошку.

Зворотній зв'язок між учнями і вчителькою налагоджений. Учні охоче відповідають на запитання, не бояться задавати їх вчителю. Педагог має гарний зовнішній вигляд, одягнений у спеціальний одяг,учні теж одягнені в спеціальний одяг.

Наявний зміст у зошитах учнів відповідає темі уроку, записані основні положення, є малюнки з поясненням. Класний журнал заповнений змістовно. Урок почався своєчасно. Вчитель раціонально використав відведений для уроку час. Мета уроку відповідає структурі і є досягнутою, формулюється чітко, конкретно і лаконічно. На це вказує активність учнів під час опитування вкінці уроку.

 ІІІ. Дидактична  діяльність вчителя.

Всі факти, які повідомлялись учням – достовірні і науково обґрунтовані, подано багато додаткової цікавої та корисної інформації. Вчитель  користувався проблемним методом навчання.

Навчальний  матеріал структурно організований, урок почався актуалізацією опорних знань.

Наявні  знання глибокі та усвідомлені, що дозволяє вільно орієнтуватись в матеріалі і не розгубитись від несподіваних запитань.

Навчальний  матеріал подається доступно і посильно. Оптимально вибрана кількість навчального матеріалу, він не перевантажений.

Матеріал  подано цікаво для учнів, вчитель пояснив практичну значущість теоретичної бази.

Головна дидактична мета уроку досягнута «добре».

Режим роботи нормальний. Раціонально та ефективно використовувався робочий час. Використані такі методи навчання, як розповідь, пояснення, навчальна дискусія.

Тематичний матеріал відповідає віку і рівню розвитку учнів, в ньому викладено проблемність, актуальність даної теми.

Уміння раціонально планувати, контролювати, коригувати індивідуальну та колективну діяльність, готувати матеріальну базу «добре». Під час уроку змінюються види діяльності вчителя: опитування, пояснення,  показ трудових прийомів.

Володіння методами наукової організації праці «відмінно».

 ІV. Виховна діяльність вчителя.

Вчитель сприяв виробленню таких моральних якостей, як працьовитість, цілеспрямованість, практичність, охайність.

Розв’язання завдань трудового виховання «відмінно». Школярі беруть участь у створенні матеріальних цінностей. Діти  ознайомлені з професією.

На уроці вчитель формує навички розумової та фізичної праці, підводить до розв’язання проблем навчання. Урок проведений в такому темпі, що відводити час на фізкультурну паузу та фізичне розвантаження не потрібно. Емоційний вплив уроку на учнів «відмінно», що сприятливо впливало на їх активність і засвоєння матеріалу.

Стиль педагогічного керівництва – демократичний . Кізим Світлана Олександрівна орієнтувалася на розвиток активності учнів. Йому властиве активно-позитивне ставлення до учнів, адекватна оцінка їхніх можливостей, успіхів і невдач. Виховна дія спрямована на формування естетичного смаку, охайності, розвиток логічного мислення.