Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ З ПРАКТИКИ (Варченко).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
113.83 Кб
Скачать

1.6. Наочні посібники, дидактичний матеріали

Методичний кабінет технікуму нараховує багато різноманітних посібників та підручників, серед яких вагому частку займають матеріали, авторами яких є самі викладачі та працівники технікуму. Серед них є і різні методичні вісники та інші видання що видаються безпосередньо силами та на базі технікуму. Серед всієї різноманітності методичних матеріалів варто виділити наступні:

Сімощук Віктор Михайлович. «Введення гнучких програм професійного навчання незайнятого населення».

Методичні рекомендації з розробки і впровадження модульного навчання за методикою МОП. В методичних рекомендаціях здійснено узагальнення позитивного досвіду впровадження модульної системи професійного навчання незайнятого дорослого населення з робітничих професій у професійно-технічних училищах України.

Дані рекомендації розраховані на працівників ПТНЗ, професійних навчальних центрів, працівників Державного центру зайнятості, викладачів трудового навчання в школах та інших хто цікавиться новими технологіями навчання.

Голуб Алла Володимирівна. «З досвіду роботи викладача-методиста».

Дані матеріали містять опис досвіду роботи, використання елементів модульного навчання на уроках математики. Також можна знайти розробки уроків з математики по модульному навчанню. Дані матеріали можна рекомендувати викладачам математики.

Доскоч Антоніна Павлівна. «Дай руку, підліток» (довідник з правого виховання).

Основна мета довідника - ознайомити вихователів та класних керівників із законодавчими матеріалами, новими технологіями у здійсненні правого виховання, допомогти обрати найбільш оптимальні форми і методи позакласної право виховної роботи з учнями та їх батьками. Рекомендований для керівників навчально-виховних заходів ПТО, методистам, вихователям, класним керівникам, початківцям у право виховній роботі.

Василь Олександрович Сухомлинський. «Матеріали педагогічних читань». Методичний вісник.

У даному методичному віснику вміщені кращі напрацювання педагогів училища, які були представлені на педагогічних читання, присвячених 85 – річчю з дня народження одного із найвидатніших педагогів гуманістів ХХ століття Василя Олександровича Сухомлинського. Відповідальна за випуск: Н.Л. Загоровська, методист училища.

Методичний вісник. «Предметні тижні».

В основу цих матеріалів покладено досвід проведення в училищі предметних тижнів методичними комісіями. Запропоновані матеріали розкривають форми позаурочної роботи з учнями з прищеплення інтересу до предметів, які вивчаються. Проведення предметних тижнів спрямовано на активізацію практичної діяльності педагогів і учнів училища, максимальне залучення їх до методичної роботи. Дані матеріали можна рекомендувати до використання при підготовці і проведені масових методичних заходів.

Інноваційні педагогічні технології у навчальному процесі ВПУ. «Досвід роботи вищого професійного училища №6 м. Луцька».

Дані матеріали висвітлюють досвід роботи педагогів вищого професійного училища №6 м. Луцька. Їх досвід ґрунтується на використанні інноваційних методів роботи з учнями із використанням прогресивних технологій навчання, зокрема модульного навчання і використання комп’ютерів на уроках загальноосвітніх і спеціальних дисциплін. Запропоновані матеріали пропонуються для практичного використання у професійно-технічних навчальних закладах.

Макарук Людмила Володимирівна. «Євген Гуцало – художник слова».

У посібнику висвітлюється творчість талановитого прозаїка-шістдесятника Є. Гуцала. Багато уваги приділено життєвій долі і маловивчених моментах творчої біографії письменника. Проаналізовано жанрове розмаїття прози митця, визначено найхарактерніші риси його творчого обличчя. Рекомендовано для викладачів української мови та літератури.

Вінс Олена Валеріївна. «Використання Інтернету на уроках німецької мови».

В основу методичного посібника покладено досвід роботи з використання Інтернету на уроках німецької мови. Запропоновані матеріали спрямовані на розвиток навичок говоріння і забезпечують розвиток розумової діяльності і пізнавальної активності учнів. Посібник містить крім розробок тем, методичні рекомендації щодо можливостей використання Інтернету на уроках іноземної мови та характеристику навчальних програм мережі Інтернет. Дані матеріали можна рекомендувати до використання викладачами іноземних мов ПТНЗ.

Кізим Світлана Олександрівна. «Практичні роботи по темі: “Excel”».

Дані практичні роботи по темі: “Excel” охоплює основні питання при роботі з програмою “Microsoft Excel”. Даний матеріал дозволить набути практичних навичок при роботі з Excel. Рекомендовано для викладачів, учнів, які оволодівають професією “оператор комп’ютерного набору” для тих, хто бажає навчитись працювати з табличним процесором “Microsoft Excel” самостійно.

Кратофіл Світлана Георгіївна. «Практичні завдання по темах: Операційна система MS-DOS. Файловий менеджер Norton Commander. Операційна система Windows».

Даний збірник практичних робіт містить завдання, які умовно можна поділити на дві частини: навчальну і підсумкову. В навчальній частині крок за крок здійснюється виконання роботи, коротко підкріплену теорією. В підсумковій частині учень вже самостійно виконує покрокові завдання. Представлений матеріал дозволить набути початкові знання та закріпити їх на практиці при роботі з такими програмними продуктами як: операційна система MS-DOS, файловий менеджер Norton Commander, операційна система Windows.

Гут Світлана Сергіївна. «Збірник задач з фізики з професійним змістом (Основи МКТ, термодинаміка)».

Даний збірник містить задачі з професійним змістом по темах основи МКТ та термодинаміка. Задачі розраховані для учнів І курсу. У збірнику містяться також розв’язки цих завдань. Рекомендовано для викладачів фізики при підготовці до уроків, а також для учнів.

Доскоч Антоніна Павлівна. «Українська та зарубіжна культура. Практичний курс».

У навчальному посібнику викладено практичний курс української та зарубіжної культури за видами мистецтва згідно навчальної програми. Даний посібник адресується для учнів при підготовці до практичних занять у навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації.

Сімощук Ольга Вікторівна. «Методичний посібник по використанню програми “Лайтік” при проведенні практичних занять у відділі “Склад” для учнів відділення “Економіки та підприємництва».

Методичний посібник містить практичні заняття, які допомагають учням у набутті практичних навичок з програмного забезпечення у відділі “Склад” використовуючи програму “Лайтік”. Посібник адресовано для учнів, які навчаються в умовах навчально-тренувальної фірми.

Колісниченко Олександр Іванович. «Збірник лабораторних робіт з інформатики».

Методичний посібник являє собою підбірку матеріалів для проведення лабораторних робіт з інформатики. Кожна робота містить теоретичну частину, в якій подані відомості, необхідні для проведення практичної частини. В кінці кожної роботи подано список контрольних запитань, який дозволяє провести перевірку теоретичних знань та практичних вмінь та навиків. Методичний посібник рекомендовано для учнів, які навчаються за спеціальністю “оператор комп’ютерного набору” і для тих, хто бажає самостійно навчитись працювати з комп’ютером.

Загоровська Наталія Леонідівна. «Методичні поради. У скарбничку молодому педагогу».

У даному збірнику містять методичні поради для молодих педагогів.

Запропоновані матеріали містять типи сучасних уроків теоретичного і виробничого навчання і форми їх проведення; пам’ятку для педагога-початківця і пам’ятку – наставника; поради педагогу на кожний день; систему роботи педагога; поради завідуючим кабінетом; яке повинно бути комплексно-методичне забезпечення предмету; як проводити самоаналіз уроку; поради, як правильно спілкуватись з учнями і колегами; як поліпшити свій настрій і щоб не було проблем із голосом. Дані матеріали можна рекомендувати для викладачів і майстрів виробничого навчання, які не мають навиків роботи на педагогічній ниві, а також керівникам шкіл молодого педагога.

Загоровська Наталія Леонідівна, Бурило Людмила Олексіївна,

Новосад Олександр Анатолійович. «Методичний вісник

Чисте джерело”».

Даний збірник – це творчі доробки учнів училища, відібрані за підсумками училищних і обласних конкурсів “Вірю в майбутнє твоє, Україно”, “Ідея соборності України: доля українського народу, суспільства, держави, їх сучасність і майбуття”, “Мої права”, “Кроки до майбутньої професії”, “Відкрита олімпіада з енергозбереження”. Запропоновані матеріали розкривають творчі здібності учнів училища, їхнє бачення минулого і майбутнього нашої держави, нашого народу, вибір своє професії, відношення до глобальних проблем сучасності і майбутнього нашої держави. Окрім перечислених матеріалів слід відзначити і електронні видання, що створені викладачами технікуму:

Сімощук Віктор Михайлович, Загоровська Наталія Леонідівна. «Електронний підручник з астрономії».

Мета електронного посібника надати методичну допомогу викладачам астрономії під час підготовки до уроків, проведення їх з використанням сучасних технологій навчання; для самостійного опанування учнями матеріалу програми. Посібник адресований викладачам астрономії і учням ПТНЗ.

Кізим Світлана Олександрівна, Ройко Олег Олександрович, Федюк Олександр Олександрович. «Електронний посібник з професії “оператор комп’ютерного набору"»

Електронний посібник містить систематизовані матеріали для підготовки кваліфікованих робітників з професії “оператор комп’ютерного набору”. Посібник структуровано за предметами згідно навчального плану.

Зміст посібника відповідає типовим освітнім програмам і рекомендований для використання викладачам циклу спецпредметів професії “оператор комп’ютерного набору”.