Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт оас-31...doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
755.71 Кб
Скачать

100

ВСТУП

Становлення ринкових відносин в Україні визначається прийняттям ефективних управлінських рішень та веденням бухгалтерського обліку. Саме управління забезпечує зв'язок, інтеграцію економічних процесів в організації.

Під час проходження практики на публічному акціонерному товаристві «Ковельсільмаш» (далі ПАТ «Ковельсільмаш») ми ознайомилися із веденням та організацією бухгалтерського обліку, методикою та методами аналізу на підприємстві.

Об’єктом виробничої практики є ПАТ «Ковельсільмаш», розташоване у м. Ковель Волинської області.

Предметом дослідження є діяльність підприємства, установчі і фінансові документи, виробничий процес і всі питання, що пов’язані з веденням бухгалтерського обліку на підприємстві, організації аналізу господарської діяльності та внутрішнього контролю.

Основною продукцією ПАТ «Ковельсільмаш» є машини для механізації трудомістких процесів в тваринництві, які знайшли широке застосування не тільки в Україні, а й за її межами.

Мета виробничої практики – систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, одержаних під час навчання, розвиток і набуття практичних навичок самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Основні завдання практики:

  • ознайомлення з організаційною структурою підприємства, технологією виробництва, організацією управління підприємством, а також з організацією бухгалтерського, фінансового, податкового і управлінського обліку на підприємстві;

  • вивчення порядку заповнення фінансової, статистичної та податкової звітності;

  • вивчення методів раціональної організації процесу обліку і складання звітності;

  • ознайомлення з методикою навчального процесу;

  • підготовка методичних і навчальних матеріалів для проведення лекційних і практичних занять з облікових дисциплін;

  • опрацювання і систематизація необхідних матеріалів для написання звіту з практики відповідно до чинних вимог.

Методологічною основою проведення дослідження є загальнонаукові прийоми пізнання дійсності серед яких аналіз, що передбачає поділ цілого на дрібні частини і вивчення кожної з них; синтез – поєднання частин в єдине ціле; моделювання – спрощене відображення дійсності за допомогою різноманітних таблиць, а також порівняння, групування. Застосовуються окремі методичні прийоми статистики та економічного аналізу – абсолютні та відносні величини. При визначені окремих питань на підприємстві використано прийоми опитування.

Інформаційною базою при проходженні фахової практики стали різні нормативно-законодавчі документи, такі як Закони України, інструкції, Положення (стандарти) бухгалтерського обліку (далі П(С)БО) та інші, установчі документи підприємства, первинні документи, зведені регістри аналітичного та синтетичного обліку а також звітність досліджуваного підприємства.

I. Текстова частина

1. Загальна характеристика підприємства та організація обліку його діяльності

ПАТ «Ковельсільмаш» – це потужне машинобудівне підприємство, яке було засноване у 1966 році. Це був спеціалізований завод для виготовлення машин по механізації кормовиробництва і прибирання тваринницьких ферм. Воно розташоване в північно-західній частині України в м. Ковелі. Таке географічне положення дає перевагу для переміщення товарів в країни СНД, Прибалтики та країни Європи (Польща, Румунія, Угорщина, Німеччина, Нідерланди і т.д.) як залізничним, так і автомобільним транспортом, оскільки відстань до кордону Україна – Польща складає 60 км, до кордону Україна – Білорусь – 80 км.

Проектом було передбачено збудувати високо спеціалізований завод по виробництву обладнання для тваринницьких ферм колективних господарств всього Радянського Союзу.

Вже в 1970 році почалося виготовлення транспортерів для роздачі кормів ТВК-80А. В 1973 році було розпочато випуск гноєприбирального конвеєра ТСН-3 (КСГ-3). З 1974 по 1980 рік було освоєно виробництво нових гноєприбиральних машин: ТСН-10 (КСГ-10), УС-15, ІС-10.

До 1990 року «Ковельсільмаш» по обсягам виробництва гноєприбиральних машин займав монопольне становище серед підприємств Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Потужності заводу по випуску основної продукції складають:

– по випуску транспортерів – 110 тисяч штук в рік;

– гарячих штамповок – 60 тисяч тонн за рік;

– кругло ланкових зварних ланцюгів – 67 тисяч метрів за рік.

На ПАТ «Ковельсільмаш» встановлені найкращі зразки вітчизняного обладнання, спроектованого радянськими інженерами. Це унікальні металорізальні верстати, обладнання для зварювання, обробки тиском, термічної і хімічної обробки.

Виробництво розташоване в 3 корпусах, в яких знаходиться 10 основних та 12 допоміжних цехів та допоміжних ділянок. Крім того ще є 4 адміністративно-побутових корпуса.

Основні виробничі підрозділи:

1) корпус №1

- філія завод «Сільгоспмашин»;

- завод «Механіка».

2) корпус №2

- філія «Ковальсько-пресове виробництво».

3) корпус №3

- завод «Інструмент»;

- завод «Енергія»;

- завод «Ланцюги».

Акціонерним товариством завод став у 1991 році. Метою його діяльності стало отримання прибутку і задоволення матеріальних, соціальних та культурно-духовних потреб акціонерів за рахунок виробничо-господарської та комерційної діяльності. На даний момент підприємство займається виробництвом і реалізацією сільськогосподарської техніки і запасних до неї ланцюгів, транспортних засобів, ковальсько-пресової продукції, товарів народного вжитку; розробкою і впровадженням у виробництво нових машин і агрегатів для механізації сільськогосподарських робіт; здійсненням оптової і роздрібної торгівлі промисловими товарами; участь у випуску цінних паперів; здійснення клірингових та лізингових операцій; здійснення рекламної, біржової та комерційної діяльності; здійснення внутрішніх та міжнародний перевезень по країнах Європи та СНД; укладання товарообмінних угод та інших видів загальноекономічної діяльності згідно з чинним законодавством; здійснення операцій з рухомим і нерухомим майном; здійснення інших операцій, що не суперечать чинному законодавству. Хоча підприємство було спроектоване ще в період адміністративного управління економікою, в нових ринкових умовах воно має певні можливості з точки зору входження в ринок.

Прибуток ПАТ «Ковельсільмаш» утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оплату праці. З прибутку ПАТ «Ковельсільмаш» оплачуються передбачені законодавством України податки та збори до бюджету.

Основною спеціалізацією ПАТ «Ковельсільмаш» є:

  1. машини для прибирання приміщень тваринницьких ферм: КСГ-7, КСГ-7-02, КСГ-8, КСГ-1-01;

  2. круглоланкові ланцюги для сільськогосподарського машинобудування лісової і гірничодобувної промисловості діаметром від 3 до 26 мм.

ПАТ «Ковельсільмаш» випускає:

  • 12 модифікацій гноєприбиральних транспортерів, які призначені для прибирання гною любої консистенції з любим видом підстилки із каналів, розташованих вздовж стійл тварин, при їх прив’язному утриманні та вигрузки гною за межі приміщення і подачі його в транспортні засоби;

  • 2 модифікації насінне очисної сортувальної машини МНС 1.25, 1.25-02, які призначені для вторинної очистки зернових культур: жита, пшениці, ячменю, вівса, гречки, проса і інших культур;

  • 3 модифікації машин для внесення твердих органічних добрив: МТО-3, МТО-6, МТО-12. Машини призначені для транспортування та поверхневого внесення твердих органічних добрив;

  • граблі-ворушилку ГВ-3.4 призначені, головним чином, для згрібання сухих та підв’ялених кормів і для ворушіння зграблених валків;

  • ланцюги кругло ланкові і пластинчаті, призначені для сільськогосподарських машин, господарського загального призначення;

  • тяговий ланцюговий контур в комплекті з скребками до шахтного конвеєра СП 202М.

ПАТ «Ковельсільмаш», в основному, спеціалізується на випуску гноєприбиральних транспортерів, які мають сезонний характер збуту (осінній період). Та за останні роки освоєно випуск машин для внесення органічних добрив, насіннево-очисної машини МНС-1.25, граблі-ворушилки ГВ 3.4, причепа для легкових автомобілів ПАГ-2. Ці машини реалізуються в інші пори року, що дало можливість продавати свою продукцію на протязі цілого року.

В 2002 році ПАТ «Ковельсільмаш» освоїло додатково випуск культиватора тракторного КТ-170, картоплекопалки ККТ-1. В даний час ведеться підготовка технічної документації і виготовлення зразка машини для внесення твердих органічних добрив МТО-7.

В роки існування СРСР ПАТ «Ковельсільмаш», крім постачання машин в республіки СРСР, відправляв продукцію в Монголію, Болгарію, Пакистан, Китай, Афганістан, Кубу.

За часів незалежності України частина ринків збуту відпала з різних причин. В даний час ПАТ «Ковельсільмаш» поставляє свою продукцію в Україну, Росію, республіку Білорусь, Голландію, республіку Литву і Латвію.

Ведуться переговори з агропостачальними підприємствами і фірмами республіки Казахстан і Молдови про поставку гноєприбиральних транспортерів в ці держави.

Основною продукцією ПАТ «Ковельсільмаш» є машини для механізації трудомістких процесів в тваринництві, які знайшли широке застосування не тільки в Україні, а й за її межами.

Підприємством освоєно виробництво трьох типів конвеєрів скребкових для прибирання гною в тваринницьких приміщеннях, які використовуються, як в колективних так і фермерських господарствах.

Конвеєри скребкові гноєприбиральні КСГ-7, КСГ-8 і КСГ-1-01 з довжиною горизонтального контуру ланцюга 160 м обслуговують по 100-110 голів великої рогатої худоби, призначені для прибирання гною в тваринницьких приміщеннях з одночасним транспортуванням його за межі приміщення і навантажуванням в транспортний засіб. Конвеєри складаються з горизонтальної і похилої частини, кожна із яких має свій електропривід. Це дозволяє використовувати їх разом і автономно. Похила частина конвеєрів уніфікована. Швидкість руху ланцюга похилої частини конвеєрів в 4 рази більша від горизонтальної, що дає змогу навантажувати гній в транспортний засіб з рідкою фракцією. Продуктивність конвеєрів не менше 5 тонн на годину. Повнота прибирання гною – не менше 98 %.

Відрізняються три типи конвеєрів один від одного тяговим органом горизонтальної частини.

Тяговим органом горизонтальної і похилої частини конвеєра КСГ є кругло ланковий ланцюг, калібрований, термооброблений розміром 14×80 мм з розривним зусиллям 20 тонн.

Тяговим органом горизонтальної частини конвеєра КСГ-8 є клепаний нерозбірний планчатий ланцюг, що в порівнянні з ланцюгом аналогічного транспортера ТСН 3. ОБ являється значно надійнішим і довговічнішим.

Ланцюг горизонтальної частини конвеєра КСГ-1-01 кований, гаряче клепаний, нерозбірний, з розривним зусиллям 12 тонн.

Проведений аналіз економічно-організаційних показників машин виробництва ПАТ «Ковельсільмаш» показує, що базові моделі машин для прибирання гною по своїх основних показниках відповідають закордонним зразкам аналогічного призначення, а по деяких показниках переважають їх. Так, конвеєр КСГ-7 по основних показниках таких як продуктивність, питома вага, питомі витрати електроенергії переважає зарубіжні аналоги фірми «Біг-Дутглан» Т-821 Німеччина.

ПАТ «Ковельсільмаш» у своїй структурі має завод «Ланцюги» з площею 42336 кв. м, на якій розміщені 13 комплексно-автоматизованих ліній для виготовлення ланцюгів калібром до 26 мм.

Завод «Ланцюги» - це потужне спеціалізоване виробництво кругло ланкових ланцюгів, яке опановане в 1975 році.

На даний час ПАТ «Ковельсільмаш» має сучасне західнонімецьке технологічне обладнання фірми «Вафіос».

Виробничі можливості до випуску різнотипних ланцюгів діаметром від 3 до 26 мм складають 50 тис. тонн в рік.

Завод виготовляє спеціальні кругло ланкові, зварні, калібровані випробувані ланцюги слідуючого призначення:

– ланцюги з маловуглецевих сталей загального призначення для сільськогосподарського машинобудування;

–ланцюги з маловуглецевих сталей вантажні та підтримуючі для засобів механізації переміщення вантажів;

– ланцюги з маловуглецевих сталей та низьколегованих сталей тягові для примінення в конвеєрах з зірочкою різноманітного використання;

– ланцюги з легованих марок сталей (тягово-вантажні) підвищеної міцності 4-8 класів, які використовуються в гірничодобувній промисловості.

При виробництві ланцюгів проводиться попередня обробка матеріалу, гнуття, зварювання, термообробка, калібровка, очистка, випробування та покриття.

Збут продукції покупцям України в більшості проводиться безпосередньо фермерським господарствам, сільськогосподарським і іншим підприємствам, заводам. Крім того ПАТ «Ковельсільмаш» підтримує зв’язки з окремими базами агро постачу, торговими організаціями і фірмами, через які реалізує свою продукцію.

Продукція на Україні реалізується також через і дилерські центри.

В республіку Білорусь і Російську Федерацію збут продукції ведеться на підставі заключних контрактів з виробничими підприємствами, базами і торговими фірмами.

ПАТ «Ковельсільмаш» постійно нарощує обсяги виробництва і реалізації продукції.

За останні роки ПАТ «Ковельсільмаш» збільшив асортимент випущеної продукції, розширюються ринки збуту. ПАТ провело велику роботу по підготовці виробництва і організувало виготовлення нових видів с/г машин, а також великої номенклатури запасних частин.

Але ріст цін на матеріали і комплектуючи, утримання непромислової сфери на балансі ПАТ «Ковельсільмаш», податковий тиск, інфляційні процеси в країні призводять до дефіциту обігових коштів, необхідних для придбання матеріальних ресурсів.

Враховуючи наявність своїх обігових коштів, необхідне додаткове інвестування в сумі 1 млн. грн. на поточні виробничі потреби підприємства, що дасть змогу додатково випустити товарної продукції на суму 2,5 млн. грн.

Під заставу пропонуються контактно-зварювальні машини-КЕН 7-7 штук. Повернення наданої позики передбачається за рахунок виручки від реалізації продукції.

Головою правління підприємства є генеральний директор. Заступникам директора з економіки, по кадрах і соціальній сфері, з матеріально-технічного постачання, з маркетингу підпорядковуються відповідні відділи і управління. Безпосередньо генеральному директору підпорядковується фінансово-бухгалтерське управління, заводи сільгоспмашин, товарів народного споживання, ковальсько-пресове підприємство, санаторій-профілакторій. Технічному директору підпорядковуються заступники з виробництва і по технічній частині з їх відділами, безпосередньо допоміжні виробництва.

Технологічна схема ПАТ «Ковельсільмаш» наведена на рис. 1.1.

На рис. 1.2 зображена організаційна структура бухгалтерії ПАТ «Ковельсільмаш».

Головний бухгалтер

Бухгалтер з обліку сировини і матеріалів

Бухгалтер з обліку готової продукції та реалізації

Бухгалтер по оплаті праці

Заступник головного бухгалтера

Бухгалтер з обліку розрахунків

Організаційна структура ПАТ «Ковельсільмаш» зображена в додатку №1

Виробничий процес починається з закупок матеріалів і комплектуючих, навантажувально-розвантажувальною дільницею і транспортним підприємством забезпечується доставка на головний склад, транспортуванні з головного складу на склади заводів. В процесі виробництва основні і допоміжні виробничі підрозділи підприємства тісно взаємодіють одне з одним. Готова продукція з виробництва поступає на склад заводу, звідки перевозиться на головний склад збуту і реалізується звідти.

Виробництво розміщене в трьох корпусах, в яких знаходиться 10 основних і 12 допоміжних цехів й дільниць.

Перехід до ринкових умов господарювання змусив створювати нові види продукції. Так на заводі «Сільгоспмашин» тепер випускаються місця для конвеєрів, запчастини для них, причепи, картоплекопалки, зерноочисні машини, товари народного вжитку. ПАТ «Ковельсільмаш» тепер орієнтується на середнього та дрібного землевласника, потреби країн близького зарубіжжя. На заводі «Механіка» основного випуску зерновозів, розкидів мінеральних добрив, рiзноманiтних модифiкацiй розкидачів органічних добрив з вантажопідйомністю від 3 до 12 тонн. Крім цього філія займається ремонтом, реконструкцією та обслуговуванням обладнання і вантажопідйомних мехiнiзмiв.

Координацією роботи цехів ПАТ “Ковельсiльмаш” займається виробничо-диспетчерський відділ.

Всі три корпуси технологічно взаємопов’язані і складають одне ціле при виготовленні основної продукції – сільськогосподарської техніки. Технічне оснащення, вигідне географічне положення ПАТ «Ковельсільмаш» створюють підприємству сприятливі умови для взаємовигідної співпраці з вітчизняними та закордонними фірмами.

«Ковельсільмаш» випускає техніку для тваринництва комплектуючі та запасні частини для сільського господарства, пропонує різне устаткування для механізації робіт у тваринництві та птахівництві. Завдяки надійності та довговічності вони добре себе зарекомендували не тільки на ринку Ук­раїни, але й Росії, Білорусі, країн Балтії. Великим попитом користують­ся також круглоланкові ланцюги на ринках Нідерландів, Польщі та Німеччини, поковки - на ринку Польщі. Гноєприбиральна техніка сертифікована на відповідність вимогам ЄС.

Технічне оснащення, зручне географічне положення ПАТ „Ковельсільмаш" створили підприємству сприятливі умови для взаємовигідної співпраці з вітчизняними та закордонними споживача­ми. Покупцями сільськогосподарської техніки є сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства та торгуючі фірми. ПАТ „Ко­вельсільмаш" постачає свою продукцію з допомогою 11 дилерських центрів в усі регіони України, окрім того, підприємство співпрацює з 9 дилерами за межами України і реалізує сільськогоспо­дарську техніку в країни СНД, Прибалтики та Європи (Польщу, Румунію, Угорщину, Німеччину, Нідерланди, Фінляндію і т.д.).

ПАТ «Ковельсільмаш» - це підприємство, яке зробило величезний внесок в народне сільське господарство. Воно значно полегшило працю людей, а особливо фермерів, проте зараз воно переживає не найлегші часи.