Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вироб. прак.за проф.спрямув. 4к.д.ф.н.2013 н.р....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

1. Вступ

Практика студентів є невід’ємною складовою частиною загального процесу підготовки фахівців у ХДУ і початковим етапом у системі їх практичної підготовки до роботи за:

 освітньо-кваліфікаційною характеристикою і освітньо-професійними програмами вищої освіти професійного спрямування “ Бакалавр ”.

 навчальними планами;

 наскрізною програмою практики, робочою програмою практики.

Студенти – заочники 1V курсу проходять виробничу (педагогічну) практику за місцем проживання у 7 семестрі. Тривалість практики - 4 тижнів; 6 кредитів з 12.11- 07-12.12року.

Практика передбачає безперервність та послідовність її проведення, формування у студентів необхідного достатнього обсягу практичних знань і вмінь відповідно до освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра

Під час виробничої практики студенти вивчають напрям діяльності

загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів, тощо їх завдання і функції, закріплюють на практиці теоретичні знання, що отримані при вивченні спеціальних дисциплін; відпрацьовують на посадах, що заміщаються фахівцями відповідно до їх спеціальності, технології виконання основних і найбільш масових видів управлінських робіт, виробничих процесів, що передбачені освітньо-кваліфікаційними характеристиками.

  1. Цілі і завдання виробничої (педагогічної) практики

Педагогічна практика студентів має на меті закріплення і вдосконалення базових професійно значущих вмінь та формування навичок, що необхідні при виконанні функцій вчителя математики та класного керівника у середній і старшій школі загальноосвітніх закладів всіх типів І-ІІІ ступенів.

Основними завданнями педагогічної практики на даному етапі є:

- практична підготовка до самостійної роботи в якості вчителя математики й класного керівника;

  • збір матеріалів для продовження виконання досліджень з тематики випускної кваліфікаційної роботи;

  • ознайомлення з сучасними методами, формами та засобами навчання в галузі майбутньої професії, з досвідом роботи фахівців за спеціальністю;

  • оволодіння сучасними технологіями навчання;

  • формування та поглиблення професійних умінь і навичок, необхідних для успішної діяльності у сфері соціальної роботи, набуття досвіду власної творчої діяльності.

За наслідками проходження педагогічної практики студенти повинні набути наступні вміння:

  • Конструктивні: —    планувати навчальну й виховну роботу; —    відбирати, аналізувати й синтезувати навчальний програмовий матеріал, здійснювати дидактичну переробку складного матеріалу; —    творчо й обґрунтовано будувати організаційно-педагогічну і логіко-педагогічну структуру уроку; —    планувати систему перспективних ліній у розвитку окремої особистості та колективу; —    здійснювати індивідуальну програму навчання та виховання учня. Організаторські: —    виявляти й організовувати актив класу, керувати ним у різних умовах; —    організовувати різні види колективної та індивідуальної діяльності учнів, розвивати їхню активність; —    здійснювати контроль і допомогу в розумовому розвитку учнів; —    здійснювати контроль і допомогу у виконанні доручень учнями; —    здійснювати педагогічне керівництво учнівськими організаціями; —    організовувати роботу з батьками та громадськістю. Комунікативні: —    встановлювати педагогічне доцільні відносини з учнями, батьками, учителями;регулювати внутрішньо колективні та між колективні відносини; —    знаходити потрібні форми спілкування з учнями й батьками; —    передбачати результат педагогічної дії на відносини  з учнями, Дослідницькі: —    вивчати індивідуальні особливості учнів та колективу; —     критично оцінювати свій досвід,  результати своєї діяльності; —    усвідомлено вдосконалювати педагогічну майстерність, самоосвіту та самовиховання; —     використовувати в роботі психолога-педагогічні дослідження, передовий педагогічний досвід; —     прогнозувати використовувані засоби і методи роботи. Прикладні: —    творчі: малювати, співати, танцювати, грати на музичному інструменті, виразно читати; —    масово-витівничі; —    спортивно-туристські; —    володіти технічними засобами навчання.