Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 5 БухОбл.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
517.63 Кб
Скачать

5. КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ПЛАН РАХУНКІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

  1. Роль класифікації рахунків у бухгалтерському обліку.

  2. Класифікація рахунків за економічним змістом.

  3. Класифікація рахунків за призначенням та структу­ рою.

  4. План рахунків бухгалтерського обліку та його значення.

Ключові терміни: класифікація рахунків; основні (ма­теріальні, грошові, власного капіталу, розрахункові) та регу­люючі (доповнюючі, контрарні, контрарно-доповнюючі) рахун­ки; операційні рахунки (збірно-розподільчі, бюджетно-роз­подільчі, калькуляційні, номінальні, порівняльні); фінансово-ре­зультативні рахунки; балансові та позабалансові рахунки; План рахунків бухгалтерського обліку.

Після вивчення цієї теми

Ви будете знати:

  • порядок класифікації рахунків бухгалтерського обліку;

  • види рахунків за класифікаційними ознаками;

  • призначення та побудову основних рахунків;

  • призначення та побудову регулюючих рахунків;

  • групи операційних рахунків;

  • сутність балансових та позабалансових рахунків;

  • сутність Плану рахунків бухгалтерського обліку;

  • особливості побудови Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, зобов'язань і господарських операцій підприємств та організацій.;

Ви зможете:

  • сформулювати значення класифікації рахунків;

  • пояснити класифікаційні ознаки рахунків;

126

5. Класифікація та План рахунків бухгалтерського обліку

  • охарактеризувати види рахунків за класифікаційними ознаками;

  • визначати роль в бухгалтерському обліку основних та регулюючих рахунків;

♦ виокремлювати групи операційних рахунків;

  • розрізняти балансові та позабалансові рахунки;

  • пояснити особливості побудови Плану рахунків бух­ галтерського обліку активів, зобов'язань і господарсь­ ких операцій підприємств і організацій;

5.1. Роль класифікації рахунків у бухгалтерському обліку

Ефективність діяльності кожного суб'єкта господарюван­ня та подальший його розвиток, значною мірою залежить від наявності у керівництва своєчасної, достовірної інформації про склад активів, власного капіталу, зобов'язань підприємства, господарські процеси та фінансові результати діяльності. Такий стан речей зумовлює застосування в бухгал­терському обліку чималої кількості рахунків, які відобража­ють інформацію про основні засоби та інші необоротні активи, запаси, грошові кошти, кошти в розрахунках, власний капітал, довгострокову та короткострокову кредиторську заборго­ваність, прибуток або збиток підприємства тощо.

Враховуючи зміст, призначення, структуру кожного ра­хунку, в бухгалтерському обліку використовується науково обґрунтована класифікація рахунків, яка дозволяє більш де­тальніше та глибше з'ясувати необхідність та порядок їх вико­ристання.

Під класифікацією рахунків бухгалтерського обліку слід розуміти їх групування за певними ознаками, а також встанов­лення загальних властивостей різних груп рахунків з метою їх вивчення і правильного застосування. Види рахунків за кла­сифікаційними ознаками та їх характеристика представлені в табл.5.1.

127

5. Класифікація та План рахунків бухгалтерського обліку

Сутність, особливості застосування активних, пасивних, активно-пасивних, синтетичних, аналітичних рахунків, субра­хунків, ми розглядали в попередніх розділах. Однак, не менш важливішою є класифікація рахунків, за якою вони поділя­ються на рахунки обліку активів і рахунки обліку джерел їх утворення (за економічним змістом) та на основні, регулюючі, операційні, фінансово-результативні, позабалансові рахунки (за призначенням та структурою). Обидві класифікації ра­хунків науково обґрунтовані, тісно взаємопов'язані і доповню­ють одна одну [8].

5.2 Класифікація рахунків за економічним

змістом

Класифікація рахунків за економічним змістом показує, який саме об'єкт бухгалтерського обліку, залежно від його економічного змісту, обліковується та відображається на ра­хунку в процесі господарської діяльності підприємства. Види рахунків за цією класифікаційною ознакою представлено на рис. 5.1.

Як бачимо, рахунки обліку активів підприємства та рахун­ки обліку джерел їх формування поділяються на певні групи рахунків. Такий поділ зумовлений поділом активів підприємства на необоротні та оборотні, джерел їх формуван­ня — на власні та позикові. Так, для обліку необоротних ак­тивів використовується група рахунків необоротних активів. До складу цієї групи входять такі рахунки, як "Основні засо­би", "Інші необоротні матеріальні активи", "Знос необоротних активів", "Нематеріальні активи", "Довгострокові фінансові вкладення", "Довгострокова дебіторська заборгованість" та інші. Для обліку оборотних активів підприємства в бухгал­терському обліку застосовуються рахунки запасів, грошових коштів, розрахунків. До їх складу входять такі рахунки, як "Виробничі запаси", "Малоцінні та швидкозношуючі предме­ти", "Виробництво", "Готова продукція", "Товари", "Каса", "Ра-

129