Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гендерна рівність.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

Районний семінар соціальних педагогів «правовиховна робота в школі: гендерна рівність»

**** Вправа : «Знайомство»

Давайте з вами познайомимося. Мене звати Пікула Тамара Василівна, я соціальний педагог Неморозької ЗОШ.

**** Презентація «СЮРПРИЗ» .

І ще вам пропоную скористатися рецептом щастя на цілий рік :

« Беремо (у рівних дозах):

- завзяття;

- оптимізм;

- любов;

- доброзичливість;

- турботу.

Додаємо:

- розуміння керівництва;

- гумор;

- налаштованість на успіх.

Змішуємо. Вживаємо щодня! » (Роздаю Бантик з словами рецепту.)

СЛАЙД 1

Тема нашого семінару : «Правовиховна робота в школі: гендерна рівність».

СЛАЙД 2

На даний час ООН так сформулювала п’ять глобальних тривог людства: бідність, екологія, демографія, мир та ґендер.

Ґендерне питання визначено питанням світового значення і питанням світового масштабу розв’язання.

Ґендер - це одна з найважливіших проблем третього тисячоліття.

В сучасному світі для означення статі людини використовується два слова: стать (англ.seх) і гендер ( англ. gender).

СЛАЙД 3.

Під словом "стать” мається на увазі набір сексуально-біологічних характеристик (генетичних, анатомічних, фізіологічних).

Тільки жінка може бути вагітною, народити дитину, годувати її груддю, бути дочкою, матір’ю, бабусею

Тільки чоловік може бути генетичним батьком дитини, сином.

Стать належить нам від народження. Її не вибирають.

Біологічні ролі є незмінними і загальними для всіх культур.

СЛАЙД 4.

Слово «гендер» вперше з’явилося в 70-ті роки нашого століття для опису соціально визначених характеристик чоловіків та жінок на відміну від біологічно визначених .

Поняття ґендер увійшло у загальний вжиток із соціології і означає соціально-рольовий статус людини (соціальні можливості кожної статі в освіті, професійній діяльності, доступ до влади, сімейні ролі та ін., особливості соціальної поведінки, стилю життя та способу мислення).

Ґендер - це культурна характеристика поведінки, яка виховується у відповідності до статі в певному суспільстві в певний час.

Ґендер - це набір соціальних ролей. Це костюм, маска, в яких чоловік та жінка виконують свої соціальні ролі.

Ґендерні ролі бувають різними в різних культурах.

Стереотипи з приводу ґендеру відображають погляди суспільства на поведінку, яка характерна для чоловіка або для жінки, а також уявлення про «справжню» жінку або «справжнього» чоловіка.

Соціальні ролі чоловіків та жінок створені штучно, вони зумовлені історичними та культурними факторами і можуть змінюватися.

В рамках цього підходу ґендер розуміється як організована модель соціальних відносин між жінками та чоловіками, яка характеризує не тільки їх спілкування і взаємодію в сім'ї, а і визначає їх соціальні відносини в суспільстві. В багатьох суспільствах жінок і чоловіків не тільки сприймають, але і оцінюють по-різному. Обґрунтовуючи це гендерними особливостями і різницею в їх здібностях, відмінностями у розподілі влади між ними. В цьому розумінні бути чоловіком або жінкою означає зовсім не володіння певними природними якостями, а виконання певної ролі. Поняття ґендер означає не річ або предмет, а комплексне переплетіння стосунків і процесів.

СЛАЙД 5.

Гендерна рівність передбачає однаковий статус для чоловіків та жінок. Тому найбільш загальне визначення тендерної рівності можна сформулювати наступним чином: гендерна рівність – «рівні права і рівні можливості для жінок і чоловіків у суспільстві, рівні умови для реалізації прав людини, участі в національному, політичному, економічному, соціальному та культурному розвитку, та отриманні рівних винагород за результатами участі».

Гендерна рівність зробила великий внесок для покращення становища жінок, чоловіків, дівчат та юнаків.

СЛАЙД 6. Мета гендерної рівності.

Метою гендерної рівності є підтримка досягнення рівності між жінками та чоловіками з ціллю забезпечення стабільного розвитку.

Метою політики гендерної рівності і її практичного застосування є:

  • підтримка рівноправної участі жінок поряд з чоловіками у прийнятті рішень для забезпечення стабільного розвитку суспільства;

  • підтримка жінок та дівчат у реалізації своїх людських прав;

  • зменшення гендерної нерівності у доступі до ресурсів та результатів розвитку, а також у здійсненні контролю над ними.

За індексом гендерного розвитку Україна займає 63 місце з 75 країн.

****Вправа «Стать чи ґендер»

СЛАЙД 7. Стать чи гендер (Малюнок «чоловік і жінка»)

(Обговорення кожного вислову)

Спробуємо розрізнити де «стать», а де «гендер».

1. Жінки дають життя дітям. ( стать )

2. Дівчаток виховують, як правило, охайними і скромними, а хлопчиків – сміливими та рішучими. ( гендер)

3. Мати – символ любові, опіки та миру. ( гендер)

4. У юнаків в підлітковому віці починає змінюватися голос. ( стать)

5. Жінки емоційні, чоловіки раціональні. ( гендер)

6. Між релігіозних керівників мусульман немає жінок ( гендер)

7. В країнах СНГ багато комітетів солдатських матерів, але не має ні жодного комітета солдатських батьків. ( гендер)

8. Під час менструального циклу багато жінок відчувають недомагання.

( стать)

9. В традиціях індійського суспільства жінкам під час менструального циклу заборонялось відвідувати храм, готувати їжу, спілкуватися з сім'єю. ( гендер)

****Стать не є першопричиною психологічних чи соціальних відмінностей між чоловіками та жінками, тому «біологічний фактор» не повинен визначати долю чоловіків та жінок. Проте нав’язані вихованням та суспільними поглядами ґендерні чоловічі та жіночі ролі обмежують можливості людини і ущемляють її права. Все це призводить до ґендерної дискримінації в Україні – порушення прав людини за статевою ознакою.

СЛАЙД 8.

Гендерна дискримінація ї – порушення прав людини за статевою ознакою.

Ґендерна дискримінація порушує принцип рівноправності і поваги людської гідності, перешкоджає рівній участі жінок і чоловіків у державній, економічній, політичній та приватній сферах, заважає зростанню добробуту країни та повному розкриттю можливостей чоловіків і жінок на благо своєї країни та людства. Не реалізується право людини на вільний вибір: ким бути, як будувати своє життя, що в ньому вважати найголовнішим.

Ґендерна дискримінація жінок і чоловіків в Україні залишила на початку третього тисячоліття нашій країні низку проблем: демографічну кризу, зменшення тривалості життя (особливо чоловіків), торгівлю людьми, насильство в сім’ї та насильство в суспільстві взагалі, ґендерний дисбаланс в сільській місцевості за рахунок активного відпливу жінок з села (так званий «мовчазний жіночий бунт» внаслідок потрійного тягаря на плечах сільських жінок, тривалість робочого дня яких становить 16 годин).Всі ці проблеми тільки загострюються і потребують вже сьогодні невідкладного вирішення. Ґендерна дискримінація значно уповільнює процес демократичних змін, порушує принцип рівноправності і поваги людської гідності, перешкоджає рівній участі жінок і чоловіків у державній, економічній, політичній та приватній сферах діяльності своєї країни, заважає зростанню добробуту країни, та повному розкриттю можливостей чоловіків і жінок на благо своєї країни та людства. Не реалізується право людини на вільний вибір: ким бути, як будувати своє життя, що в ньому вважати найголовнішим. Позитивні зміни у житті як жінок, так і чоловіків неможливі без досягнення ґендерної рівності в країні, коли відбудеться зміна уявлень суспільства про особливості, можливості й ролі чоловіків та жінок. Не вважаються дискримінацією за ознакою статі спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини; обов'язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом.

*** Вправа «Риси людини»

Невеличкий тест. Об’єднайтеся в групи по 3 - 4 чоловіки. ( роздаю листки, розділені на 2 половини – жінки, чоловіки. На екрані з1по24 риси.) Потрібно розподілити риси характеру, притаманні жінкам і чоловікам, відзначаючи цифрами риси в колонках.

СЛАЙД 11.

Риси людини

1. Байдужість до занять спортом

2. Байдужість до зовнішності

3. Врівноваженість

4. Боязкість

5. Досягає успіхів завдяки своїм здібностям

6. Досягає успіхів через збіг обставин й удачу

7. Емоційність

8. Логіка

9. Любить спорт

10. Матеріальна залежність

11. Матеріальна незалежність

12. Розвинений інтелект

13. Розвинена інтуїція

14. Відсутність лідерських амбіцій

15. Стриманість

16. Непослідовність

17. Надмірна увага до своєї зовнішності

18. Прагнення бути лідером

19. Сміливість

20. Сором’язливість

21. Фізична сила

22. Фізична слабкість

23. Честолюбство

24. Постійна турбота про дітей

СЛАЙД 12

За результатами тесту Риси жінки - 1, 3, 6, 7, 10, 13, 14, 16, 17, 20, 22, 24

Риси чоловіка 2, 4, 5, 8, 9, 11, 12, 15, 18, 19, 21, 23 .

У кого співпали всі відповіді? …

Отже, немає значення, хто це — чоловік чи жінка, наведені риси можуть бути притаманні будь-якій людині незалежно від її статі.

СЛАЙД 13.

**** Освіта та гендерне виховання.

Як відомо, соціалізація особистості починається з раннього дитинства. Гендерна соціалізація починається з моменту народження дитини та встановлення її біологічної статі. Саме біологічна стать дає напрямок у вихованні дитини. Дівчинку виховують так, як “прийнято” виховувати дівчат і чекають від них відповідної поведінки. Хлопчика виховують так, як “прийнято” виховувати хлопців і також чекають від них відповідної поведінки. Перше осмислення свого “я” проходить саме на гендерній основі: дитина ідентифікує себе з відповідною біологічною статтю.

Отже, дитина бере на себе виконання відповідних гендерних ролей, які відображають чіткі соціальні очікування та проявляються в поведінці. Ці ролі є соціальними та нормативними. Вони визначають диференціацію діяльності, статусів та обов’язків особистості в залежності від її статевої приналежності. Гендерні ролі, в силу своєї соціальності, завжди пов’язані з відповідною нормативною системою, яка засвоюється особистістю. І потім вже засвоєну нормативну систему, засвоєну гендерну роль особистість переломлює в своій свідомості та поведінці. Способом прояву ґендерних особливостей дітей і відображенням рівня сформованості їх ґендеру є гра. В ній діти через виконання певних ролей засвоюють уявлення про ґендерну поведінку. Хлопчики частіше вибирають для гри „силові сюжети” й у зв’язку з цим – відповідні ролі. Дівчаткам більше імпонують ігри з традиційними жіночими ролями. Гра дає змогу засвоїти не лише соціальні ролі, але й набути навички спілкування й взаємодії з однолітками протилежної статі. Традиційні ігри спрямовані на засвоєння дитиною її ґендерної ролі, яка набувається саме в ролевій грі. У процесі ґендерної соціалізації велику роль відіграють дитячі іграшки. Дослідження засвідчили, що іграшки та ігри допомагають дівчаткам вправлятися в тих видах діяльності, які стосуються підготовки до материнства і ведення домашнього господарства, розвивають уміння спілкуватися й навички співпраці. У хлопчиків все інакше: іграшки та ігри спонукають їх до винахідництва, перетворення оточуючого світу, допомагають розвинути навички, які пізніше ляжуть в основу просторових і математичних здібностей, заохочують незалежну, змагальну і лідерську поведінку. Якщо проаналізувати тексти казок, можна зробити висновок, що "в більшості вони "конструювали" сильного, домінуючого чоловіка й слабку, залежну, пасивну жінку", сприяючи "відтворенню патріархальної свідомості"

**** Вправа «Привітання новонародженого»

Плакати 2шт; 2 великих банти – розовий, голубий, 1 розово-голубий. Пишуть на ватманах великими літерами , вивішують та захищають.

Поділитися на 2 групи. Одна група пише привітання дівчаткам. Друга – хлопчикам.

Якщо ми поміняємо місцями бантики. То чи можна сказати ці слова для інших?

Отже, тут ми знову можемо згадати про гендер!

**** Десятий рік в Україні з 25 листопада по 10 грудня буде проводиться Міжнародна акція "16 днів проти ґендерного насильства”. Ця міжнародна кампанія, започаткована першим Інститутом жіночого глобального лідерства у 1991 році. Учасники обрали дати – 25 листопада (Міжнародний день для ліквідації насильства проти жінок) та 10 грудня (Міжнародний день захисту прав людини), щоб символічно пов’язати проблему насильства проти жінок із питанням прав людини і наголосити, що таке насильство є порушенням прав людини.

25 листопада - Міжнародний день проти насильства щодо жінок 29 листопада – Міжнародний день захисту прав жінок 1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом 2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями 5 грудня – Міжнародний день волонтера 6 грудня – річниця інциденту в Монреалі 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією. 10 грудня - Міжнародний день прав людини.

СЛАЙД 14.

Висвітлюється проблема гендеру у таких документах:

  • Загальна Декларація прав людини (прийнята Генеральною асамблеєю ООН 10 грудня 1948р.)

  • Конвенція ООН “Про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок” (ратифікована Україною 12 березня 12 березня 1980 р.)

  • Пекінська декларація та Платформа дій (схвалена IV Всесвітньою конференцію із становища жінок у червні 2000 р.) - визначено 12 проблемних стратегій (малозабезпеченість, освіта та навчання, здоров’я, насильство над жінками, збройні конфлікти, економіка, влада, механізми гендерної рівності, права людини, ЗМІ, права дівчат, навколишнє середовище)

  • Закон Украіни «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків»

  • Закон України «Про попередження насильства в сім'ї»

Цей Закон визначає правові і організаційні основи попередження насильства в сім'ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї.

  • Постанова КМ №479 від 6 травня 2001 р. “Про Національний план дій щодо поліпшення становища жінок та сприяння гендерної рівності в суспільстві на 2001-2005 рр.”

  • Указ Президента України від 25 квітня 2001 р. “Про підвищення соціального статусу жінок в Україні”

  • “Комплексна програма протидії торгівлі людьми на 2002-2005 рр.”

  • Конституція України

Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

СЛАЙД 15

Органи, що опікуються питаннями гендеру в Україні

1. Верховна Рада України 2.  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. 3.  Кабінет Міністрів України 4. Спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 5. Органи виконавчої  влади  та органи місцевого самоврядування, визначені в їх складі уповноважені особи (координатори)  з  питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. 6.  Об'єднання громадян.

****Презентація «З чого зроблені наші хлопці»

ТОК-ШОУ