Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гендерна рівність.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
592.38 Кб
Скачать

Година спілкування для учнів 8-9 класів «статевий розвиток і сексуальні стосунки»

Статевий розвиток: усвідомлення статі і гендерних ролей. Статеве дозрівання. Етапи встановлення стосунків між статя­ми. Наслідки ранніх сексуальних стосунків.

Розвиток сексуальності

Дехто думає, що сексуальність з'являється лише тоді, коли люди­на усвідомлює свою привабливість для протилежної статі і сама від­чуває інтерес до неї. Насправді, сексуальність — це вроджена харак­теристика, і, щойно з'явившись на світ, людина починає сексуально розвиватися.

У дитинстві — це усвідомлення власної статі, різниці між статями, гендерних ролей і стереотипів.

У підлітковому віці відбувається статеве дозрівання, під час яко­го організм отримує здатність до розмноження. У цей період з'явля­ється інтерес до протилежної статі, виникає потреба в романтичних стосунках.

Після завершення статевого дозрівання в людини з'являються нові потреби, пов'язані зі шлюбом, народженням і вихованням дітей. Про стать, тендер і тендерні стереотипи

«Хлопчик чи дівчинка?» — це було перше запитання про тебе, щойно ти з'явився на світ, хоч твоя стать визначилася набагато рані­ше, ще в момент зачаття.

Стать визначає, є людина чоловіком чи жінкою. Вона зумовлена структурою твоїх генів і є поняттям біологічним. Від статі залежить будова статевих органів, можливість стати матір'ю чи батьком, а та­кож деякі особливості рис обличчя, статури, тембру голосу.Гендер (статева роль) визначає риси характеру й особливості по­ведінки, які вважаються характерними для чоловіків і жінок у дано­му суспільстві. Тендер — це поняття психологічне, культурне і соці­альне.

Які з цих тверджень є ознакою: а) статі, б) тендеру:

  1. Хлопчики переважно жвавіші за дівчаток.

  2. Дівчатка люблять бавитися ляльками, а хлопчики — машинками.

  3. Жінки можуть народжувати дітей, а чоловіки — ні.

  4. Жінки можуть годувати немовлят грудним молоком, а чолові­ки — ні.

  5. У хлопців-підлітків «ламається» голос, а в дівчат — ні.

Кожне суспільство має власні уявлення щодо рис характеру і пове­дінки, які притаманні дівчатам і хлопцям, жінкам і чоловікам. Напри­клад, у Стародавньому Єгипті жінки повинні були займатися сімей­ним бізнесом, а чоловіки — хатнім господарством.

Поведінка людини може відповідати гендерній ролі, прийнятій у суспільстві, а може, навпаки, вважатися характерною для проти­лежної статі. Так, чоловіки можуть виявляти як мужність, так і ніж­ність, а жінки — як турботливість, так і енергійність. У цьому немає нічого поганого.

Навпаки, вважається, що поєднання в одній людині традиційно чо­ловічих і жіночих рис характеру робить її повноцінною і надзвичайно дієздатною особистістю, яка обирає стиль поведінки залежно від кон­кретної ситуації, а не обмежується тим, що відведено для її статі.

Гендерні стереотипи — це спрощені уявлення, що існують у сус­пільстві, стосовно поведінки людей різної статі, приміром стосовно одягу, роду занять тощо.

Завдання:

1. Розділіться на дві групи: хлопці й дівчата. У групах визначте спільну позицію щодо таких тверджень:

  • «Хлопці мають бути енергійними й мужніми, а дівчата — чарів­ними й поступливими».

  • «Спорт важливіший для хлопців, ніж для дівчат».

  • «Дівчині треба знайти гарного чоловіка, а хлопцеві — добру ро­боту».

  • «Дівчата більше прагнуть шлюбу, ніж хлопці».

  • «Догляд за дітьми — суто жіноча робота».

  • «Хлопець, який любить куховарити, — недостатньо мужній».

2. Поясніть свій вибір класові. Чи відрізняються позиції хлопців і дівчат?

З*. Розділіться на кілька змішаних за статтю груп і обговоріть ідеї щодо тендерної рівності, наприклад обгрунтуйте, чому спорт однако­во важливий для хлопців і для дівчат. Гендерні стереотипи, як і будь-які інші спрощені уявлення, не вра­ховують індивідуальних особливостей людини. Вони можуть змуси­ти когось займатися тим, що не відповідає його природним нахилам і не дає задоволення. Щоб довести це, проведіть експеримент.

1. Запишіть на невеличких аркушах паперу нібито суто чоловічі і жіночі обов'язки, професії, хобі (по одному на кожному аркуші), на­ приклад, такі:

  • жіночі — мити посуд, доглядати за дітьми, прати, куховарити, прибирати, вишивати, в'язати, шити, домогосподарка, друкарка, кухо­варка, медсестра;

  • чоловічі — забивати цвяхи, ремонтувати сантехніку, замінювати лампи, копати, читати газети, дивитися футбол, бізнесмен, політик, лікар, шахтар, слюсар, водій.

  1. За командою вчителя починайте передавати одне одному арку­ші, поки не пролунає сигнал «Стоп».

  2. Уявіть свої почуття, якби суспільство нав'язувало вам саме той обов'язок (професію чи хобі), що вам дістався. Незалежно від статі хтось може відчути дискомфорт.

  3. По черзі висловіть свої почуття.

Гендерні стереотипи можуть спричинити дискримінацію — об­рази чи обмеження прав. Так, емоційному хлопчикові можуть забо­роняти висловлювати свої почуття: «Чого ти рознюнявся, як дівчин­ка?», а дівчинці — грати у футбол чи ходити на карате: «Це не дівчача справа». Статеве дозрівання (пубертатний період)

Початок підліткового віку збігається з початком статевого дозрі­вання.

Це відбувається не одночасно. Придивися до своїх однолітків, і ти побачиш, що дехто має набагато доросліший вигляд, а хтось виглядає ще зовсім дитиною (мал.). Усе це нормально.У середньому пубертат починається після десяти років у дівчат і на один-два роки пізніше у хлопців.

Тривалість пубертату також різна. У когось він триває приблизно два роки, в інших може продовжуватися чотири або п'ять. Завдання:

Деякі фізіологічні й психологічні зміни, що відбуваються з хлоп­цями, відрізняються від тих, що у дівчат, а деякі є спільними для обох статей.

1. Встанови відповідність. Які фізіологічні й психологічні зміни характерні: 1) для хлопців; 2) для дівчат; 3) для обох статей:

а) ти починаєш швидко рости;

б) грубішає голос — настає мутація, коли кажуть, що голос «ла­мається»;

в) волосся більш масне;

г) плечі стають ширшими;

д) збільшується об'єм стегон;

є) ти більше пітнієш, змінюється запах поту; є) іноді з'являються прищі;

ж) збільшуються молочні залози;

з) починає рости волосся на обличчі; и) з'являються менструації;

і) трапляються полюції;

й) з'являється волосся під пахвами і навколо статевих органів;

к) виникає інтерес і симпатія до протилежної статі;

л) ти стаєш більш романтичним (любиш слухати музику, насліду­єш кумирів).

2. Які фізіологічні і психологічні зміни ти спостерігаєш у себе і твоїх друзів? Етапи встановлення стосунків між статями

Стосунки між статями бувають різними. Це і спілкування людей різної статі (хлопців і дівчат у твоєму класі, братів і сестер, приятелів, друзів, колег), і романтичні стосунки між хлопцем і дівчиною, й ін­тимні сексуальні стосунки між чоловіком і жінкою.

Щоб уникнути непорозумінь, домовимося, як ми називатимемо їх у цьому матеріалі і на уроках.

Завдання:

1. Методом «розумового штурму» доповніть таке: а) міжстатеві стосунки, ділові стосунки, дружба між людьми різної статі, братерські стосунки...

б) романтичні стосунки, платонічні стосунки, симпатія, емоційна близькість*, кохання...

в) сексуальні стосунки, фізична близькість, інтимна близькість, ін­тимні стосунки, статеві зв'язки, сексуальна активність, секс, статевий акт, статевий контакт, сексуальний контакт...

2. Впорядкуйте статеві стосунки за рівнем сексуального складни­ка, починаючи з найбільш нейтральних:

а) симпатія, б) кохання, в) цікавість, г) емоційна близькість, д) дружба, є) фізична близькість.

Стосунки між людьми різної статі встановлюються з раннього ди­тинства і зазвичай проходять кілька етапів. Зовсім маленькі діти гра­ються разом, потім вони починають надавати перевагу своїй статі: ді­вчатка граються з дівчатками, хлопчики з хлопчиками.

У підлітковому віці щось змінюється. Дівчата і хлопці відчувають цікавість одне до одного, починають дружити, разом проводити віль­ний час — розмовляти, слухати музику, танцювати, ходити в кіно.

Нарешті дехто починає відчувати симпатію до когось одного. Як­що ця симпатія взаємна, люди мають схожі мрії, погляди й інтереси, між ними виникає емоційна близькість, яка з часом може перерости в кохання.

Обговоріть:

  1. Існує безліч варіантів того, як люди розуміють кохання. Цьому присвячено твори мистецтва, вірші, пісні, кінофільми. Прочитайте й обговоріть таке визначення: «Кохання особливо сильне почуття, яке характеризується добровільною готовністю людини діяти в ін­тересах іншої».

  2. А як ви розумієте це почуття? Запропонуйте свої варіанти.

*** Яку істину сьогоднішнього уроку ви взяли собі до уваги?

*** Анкетування «Статевий розвиток та сексуальні стосунки підлітків»

*** Потисніть один одному руки і подякуємо за співпрацю, щире висловлювання думок, уважність та повагу один до одного.