Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Добробут_МА_Стегура.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
523.22 Кб
Скачать

8. Стратегія розвитку системи

Тому, нашу думку, майбутній розвиток України повинен ґрунтувати-

ся на використанні науково-технічного потенціалу нашої країни. Україна, маючи значний науковий потенціал, використовує його недостатньо. Незважаючи на значне фінансування, яке протягом останніх років істотно зросло, вітчизняна наука відіграє ще недостатню роль у визначенні траєкторії економічного зростання національної економіки. Різке заміщення імпортом національної наукомісткої продукції призвело до занепаду багатьох вітчизняних підприємств. Водночас на рівні наукових розробок Україна має

значний потенціал, хоч ці розробки часто-густо не реалізовують у готовий

продукт. Для підвищенні ролі науки у забезпеченні економічного зростання,

на нашу думку, необхідною є допомога держави. У цьому плані плідною є

ідея створення Національного банку розвитку, основним призначенням якого

було б фінансування інноваційних проектів.

Важливим напрямком підвищення рівня добробуту в Україні має ста-

ти усесторонній розвиток людського капіталу. Підвищення рівня освіти, пок-

ращення охорони здоров'я (а відтак і тривалості життя), всебічний розвиток

особистості – ось ті ключові напрямки підвищення якості життя населення

України, що повинні бути пріоритетом у розробленні програм економічного

розвитку.

Висновок

В Україні, на етапі розвитку ринкових відносин, постає проблема формування вітчизняної моделі симетричності (відповідності) матеріального добробуту та зайнятості працездатного населення, термінового вирішення якого вимагає сьогодення.

Отже, протягом років економічного зростання відзначається підвищення рівня добробуту населення України, хоча при цьому він залишається відносно низьким. Якщо такі показники, як співвідношення доходів на душу населення та прожиткового мінімуму, забезпеченість благами довгострокового користування, рівень бідності щільно корелюють з динамікою реального ВВП, то позитивного впливу останнього на зміну показників диференціації доходів, частки якісних ринкових та суспільних благ майже не спостерігалося. Два останні показники, ймовірніше за все, незначно змінилися і під час економічного спаду в 2009 р., проте динаміка перших показників однозначно є негативною, що підтверджується офіційними статистичними даними.

На наш погляд, пріоритетними її цілями мають стати: збільшення частки якісних ринкових та суспільних благ, зменшення диференціації населення. Значення саме цих складових добробуту дуже повільно змінюються як підчас економічного зростання, так і під час кризи. З метою підвищення купівельної спроможності населення та зменшення рівня абсолютної бідності актуальними завданнями державної політики є стимулювання пропозиції, сприяння підвищенню зайнятості, забезпечення соціального захисту населення.

Список використаних джерел

1.http://www.ukrstat.gov.ua/

2.http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/bmnef/2010_1_2/45.pdf

3.http://uk.wikipedia.org

4. http://eztuir.ztu.edu.ua/3124/1/275.pdf