Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
деонтологія реферат.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
60.82 Кб
Скачать

Висновки

У всі часи і у всьому світі існували та існують професії, представники яких повинні свято берегти таємницю своїх взаємин з довірителем такої інформації (лікарська таємниця, таємниця сповіді, банківська таємниця тощо). До таких професій належить і професія адвоката.

Завдання адвокатури України згідно з Конституцією та Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», прийнятим Верховною Вадою 5 липня 2012 р., полягають у сприянні захисту прав, свобод та законних інтересів громадян.На відміну від інших правоохоронних органів, адвокатура є недержавною організацією. Це - добровільне громадське об єднання, на яке держава покладає правозахисну функцію і включає її в свою правозахисну систему. Адвокати сприяють усім, хто до них звертається за допомогою, у захисті прав, представляють законні інтереси людей та організацій (юридичних осіб) у всіх державних та громадянських органах, у відносинах громадян між собою і не лише в Україні, а й за ЇЇ межами. Вони подають кожному, хто до них звертається, іншу необхідну юридичну допомогу (поради, консультації, складають правові документи тощо).Зі всіх завдань, які стоять перед адвокатурою, одним з найважливіших є здійснення захисту обвинуваченого у кримінальному судочинстві. Законом передбачено, що захисник (а це найчастіше є адвокат) допускається до участі у справі з моменту пред’явлення обвинувачення особі у вчиненні нею злочину. А якщо її заарештовано до пред’явлення обвинувачення - то з моменту арешту. Обвинувачений може не запрошувати собі захисника або відмовитись від нього. Це - його право. Проте, коли обвинувачений є неповнолітнім або він має фізичні чи психічні вади, що заважають йому себе захищати, та в ряді інших випадків захисник обов’язково бере участь у справі. Але, виконуючи з високою відповідальністю свої обов’язки, адвокат захищає не будь-які інтереси свого підзахисного чи клієнта, а тільки законні інтереси. і не будь-якими засобами, а лише законними і моральними [5].

Бути завжди справедливим і принциповим, чесним і уважним до людей, всюди і завжди берегти честь адвоката - це слова присяги адвоката України.Адвокатська таємниця, як правова категорія, виводить нас на широке розуміння філософії права, принципу суспільної справедливості. Вона не може бути обмежена лише сферою професійного виживання. адвокатська таємниця формується як морально-етична і правова категорія. Правовий аспект стає домінуючим, оскільки в сучасних умовах змінюється і правовий статус громадянина [8].

Звернення до правил адвокатської етики при неврегульованості проблем адвокатури може піддати сумніву інститут захисту прав і свобод людини і громадянина. А це на мою думку, викликає й нове ставлення до проблеми адвокатської таємниці, виявляючи її як морально-етичну проблему українського права в цілому.

Виходячи з вищесказаного можна зазначити, що усвідомлення тенденцій і напрямів реформування інституту адвокатської таємниці безпосередньо пов’язане як з реформуванням системи прав України в цілому, так і з судово-правовою реформою зокрема, головною метою яких є створення в державі умов для верховенства і свобод людини та громадянина.

Список літератури

  1. С.Д. Гусарєв, О. Д. Тихомиров Юридична деонтологія. / Гусарєв С.Д., Тихомиров О. Д. – К.: ВІРА-Р, 1999. – с. 345-348

  2. І. В. Бризгалов Юридична деонтологія: короткий курс лекцій./ Бризгалов І. В. – К.: МАУП, 2000. – 2-ге вид., випр.. – 48 с.

  3. Конституція України: // Відомості Верховної Ради України. – 1996. № 30. - ст. 129

  4. Про адвокатуру та адвокатську діяльність: закон України від 5 липня 2012 р. № 5076-17// Відомості Верховної Ради України. – 2012. Ст. 22, 23.

  5. Лагунова С. Адвокатська таємниця та проблеми її регулювання // Право України. - 2001 р. - № 3.

  6. Дєдова О. Адвокатська таємниця / Ольга Дєдова// Юридична газета. – 2011р. - № 3-4 – с. 1, 4

  7. Бочарников Д. Права людини у державну та ранньодержавну добу історії України // Право України. - 2005 р. - № 7.

  8. О.Д.Святоцький, В.В. Медведчук Адвокатура: історія і сучасність: підруч. / Святоцький О.Д. , Медведчук В.В.– К., 2005.