Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансові розрахунки бухгалтера.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

( Розробка показників фінансової частини бізнес – плану) Розділ Створення бюджету компанії та цикли планування Розробка планів фінансової діяльності підприємства

Основною метою фінансового планування є розуміння та прогнозування фінансового майбутнього підприємства. Фінансове прогнозування використовується для перспективної оцінки бізнес-планів, визначення потреб майбутнього фінансування та розробки внутрішнього бюджету компанії. Прогнозування фінансово майбутнього компанії найчастіше відбувається на основі планів фінансової діяльності.

План фінансової діяльності, по своїй суті, є просто перспективною оцінкою. Наприклад, попередній баланс відображає очікуваний стан активів та пасивів підприємства на кінець визначеного періоду.

Планування відбувається на основі аналізу фінансової діяльності підприємства за попередній період, а також звітів про доходи та витрати компанії, балансів та ін. Існує безліч підходів до розробки планів фінансової діяльності ціль яких полягає в розробці реального та корисного прогнозу фінансової діяльності підприємства.

При створенні плану фінансової діяльності необхідно приймати до уваги три найважливіших аспекти:

  • традиційні взаємозв’язки та тенденції зміни ринку. Комісійні від продажу найчастіше становлять 8% прибутку;

  • інформація про можливі зміни. Наприклад, конкурент збирається випустити на ринок новий товар;

  • основна мета бізнесу. Наприклад, ви плануєте скоротити свої витрати на 5% шляхом скорочення штату та підвищення навантаження на одного працівника.

Прогнозування на основі даних про об’єм продажу

Підхід до прогнозування з використанням даних про об’єм продажу ґрунтується на тому, що діяльність компанії часто прямо пов’язана з об’ємом продажу в грошовому вимірі. Збільшення об’єму продажу повинно привести до появи додаткових грошових засобів на банківському рахунку, збільшення суми витрат, адміністративних витрат і т.д. Об’єм продажу є основою більшості інших показників.

Метод прогнозування на основі показника об’єму продажу включає декілька етапів:

  1. Аналіз традиційно складених тенденцій зміни ринку та взаємозв’язок фінансових показників. Наприклад, протягом декількох років витрати складають в середньому 7% від загального об’єму продажу.

  2. Складення прогнозу відносно початкового показника, тобто об’єму продажу, на наступний плановий період, наприклад на рік.

  3. Підрахунок майбутніх витрат та доходу на основі їх співвідношення з об’ємом продажу протягом останніх років. Якщо в наступному році ви плануєте збільшити об’єм продажу на 3%, то доцільно запланувати таке ж підвищення комісійного збору за продаж.

  4. Планування фінансової діяльності компанії на основі даних про планує мий об’єм продажу та витрат.

Планування фінансової діяльності