Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
идпзк японія.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
75.74 Кб
Скачать

Глава IV. Про державних міністрів і таємну раду

Стаття 55. Кожний з державних міністрів дає свої поради імператорові й відповідальний перед ним за них.

Всі закони, імператорські укази й акти всякого роду, що стосуються державних справ, повинні бути скріплені державним міністром.

Стаття 56. Таємна рада обговорює, відповідно до постанов, що стосуються організації Таємної ради, найважливіші державні справи, коли імператор запитує її.

Глава V. Про судову владу

Стаття 57. Судова влада здійснюється судами ім'ям імператора, відповідно до закону. Організація судів визначається законом.

Стаття 58. <-> Жоден суддя не може бути усунутий від своєї посади інакше як за карні діяння, за вироком карного або дисциплінарного суду.

Правила про дисциплінарні стягнення визначаються законом.

Стаття 61. Суди не можуть входити в розгляд позовів, що стосуються прав, про які стверджується, що вони порушені незаконними діями адміністративної влади, і підлягають веденню адміністративного суду, особливо встановленим законом.

Глава VI. Про фінанси

Стаття 62. Запровадження нового податку або зміна ставок уже існуючого податку може статися тільки на підставі закону.

Однак ті мита або інші збори з управління, які мають характер винагороди за зазначені послуги, не підпадають під дію попереднього розділу.

Укладання державних позик або прийняття яких-небудь інших фінансових зобов'язань, що обтяжують державне казначейство, потребують, якщо вони не передбачені в державному бюджеті, згоди імперського парламенту.

Стаття 64. Державні прибутки й видатки повинні затверджуватися імперським парламентом у формі річного бюджету...

Стаття 68. Для задоволення особливих потреб уряд може попросити в імперського парламенту згоди на деяке асигнування як постійних видаткових фондів на певне число років.

Стаття 71. Якщо імперський парламент не вотував бюджету або якщо бюджет не міг бути складений, то уряд застосовує бюджет попереднього року.

Глава VII. Додаткові постанови

Стаття 73. Коли в майбутньому виникне необхідність змінити постанови цієї конституції, то відповідний проект буде внесений в імперський парламент по велінню імператора.

У цьому випадку жодна з палат не може відкрити дебати інакше як більшістю в 2/3 загального числа її членів, і ніяка зміна конституції не може бути прийнята інакше як більшістю не менш 2/3 присутніх членів.

Стаття 74. Зміни в статусі імператорського дому не підлягають обговоренню імперського парламенту

10