Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 Хоровий спів на уроці музики.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
78.85 Кб
Скачать

Спів без супроводу

Хорове мистецтво розглядається здебільшого як спів без супроводу. Під час співу акапела голос не заглушається інструментом, краще чути нечітку інтонацію. Спів акапела розвиває слух школярів більше, ніж спів із супроводом.

Тому з першого класу слід навчати дітей співати без супроводу. Досить важко дати правильний тон на слух, без інструмента. В таких випадках зручно користуватися камертоном. Рекомендується проспівувати без супроводу і ті пісні, що написані для виконання з супроводом.

Підготовка та методі роботі над двоголоссям

У початковій школі діти співають на один і два голоси. В четвертому класі можливо і на три голоси.

Двоголосий спів складнішій ніж унісонний, але він цікавіший і багатший за звучанням. Він розвиває в учнів слух, відчуття гармонії, привчає слухати один одного, самостійно вести свій голос.

Велика кількість народних пісень співається на 2-3 голоси. Вже на початку третього року навчання можна приступити до співу двоголосих пісень. У 1-2 класах цього робити не рекомендується. Приступати до двоголосся можна лише тоді, коли діти співають більш або менш злагоджено, чисто. Формування навичок багатоголосного співу починається з виховання у дітей уваги до особистого виконання і виконання товаришів. Паралельно у дітей розвивається здібність чути про себе (внутрішній слух) окремі елементи простої одноголосної мелодії. Вдалий спосіб формування музично-слухових уявлень - спів "ланцюжком". Увесь клас співає один звук голосно, другий про себе. (Наприклад гра "Ехо" - "Луна").

Поступово можна залучати учнів до слухового аналізу невеличких двоголосних мелодій.

Аналізу можна надати форму гри. Наприклад: учню дають дві картинки. На одній зображена одна матрьошка що співає, на другій дві. Після виконання двоголосної мелодії на інструменті вчителем, учень повинен визначити скільки співало матрьошок - одна чи дві. У такій формі учні можуть відповісти і на більш складніші питання: "Куди рухається мелодія нижнього голосу? Який голос головніший?"

Доброю підготовкою до двоголосся є розучування пісень з супроводом, в якому мелодія не дублюється. Перша вправа має протилежний рух голосів і загальний звук.

Поділити клас на дві групи, кожна за знаком вчителя по черзі сольфеджує свою мелодію. Потім співає весь клас. Вчитель лівою рукою керує верхнім голосом, а правою нижнім. Якщо диригує обома руками, то обидві групи співають разом.

Починати роботу над двоголоссям можна із канона. Спочатку класу пропонується ритмічний канон, а потім співають канон "Пастушок". Канон є зв'язуючим звеном між одноголосним і багатоголосним співом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]