Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по макроэкономике [на украинском языке] / Еластичн_сть попиту _ пропозиц_ї.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Які причини того, що на один товар попит еластичний, а на інший – не еластичний?

  1. Наявність змінників

Якщо у товару є замінники, які продаються по однакових цінах, попит на нього буде еластичним. Збільшення ціни, навіть незначне, на один з них приведе до переключення його споживачів на інший ідентичний товар. І навпаки, невелике зниження ціни може привести і приводить до залучення значної кількості додаткових покупців. До товарів такої групи належать чай, кава, пральний порошок, макарони, крупи та ін.

Якщо таких змінників у товару нема, то такий товар не еластичний. Коли ціна товару зміниться, у споживачів немає можливості переключитися на замінники. Вони відсутні. В цій ситуації ціна слабо впливає на величину попиту. Наприклад, загальний попит на бензин не еластичний. В нього фактично немає замінника.

  1. Звичні товари

В людей виробляються звички, наприклад, до певних сортів тютюну, напоїв. В цьому випадку попит буде не еластичним, тому що для таких людей ці товари не мають замінників.

  1. Предмети розкоші і товари першої необхідності

Потрібно зауважити, в першу чергу, що ми розуміємо під товарами першої необхідності? Адже віднесення чи невіднесення товарів до групи “перша необхідність” залежить від рівня розвитку нації, а отже, і потреб, які адекватні суспільному розвитку.

Що ж стосується товарів першої необхідності, то при всіх ситуаціях споживачі, навіть в ущерб іншим продуктам, будуть їх купувати. Вони не еластичні. Наприклад, хліб, сіль. Без цих продуктів ми довго не протягнемо. Сіль, наприклад, хороших замінників немає. І якщо ціни підвисяться на ці товари, ми все рівно будемо їх купувати.

І навпаки. товари, які відносяться до предметів розкоші – еластичні. Наприклад, якщо, ціни на французький коняк і діаманти піднімуться, то їх можна і не купувати. І прийнявши таке рішення, ніхто не зустрінеться з великими незручностями.

  1. Частина доходу, яка затрачується на той чи інший товар

Якщо загальні затрати (за тиждень або місяць) на товар чи послугу незначні і складають малу частку доходу, попит на них буде не еластичним.

До таких товарів можна віднести сірники, сіль, запонки для волосся, шнурки для черевиків і таке інше. Значне підвищення або зниження цін на цю групу товарів не приведе до більш-менш значної зміни попиту.

  1. Фактор часу

Якщо ціна на яловичину підвиситься на 10%, то споживачі не зразу перестануть його купляти, але через якийсь час перенесуть свою симпатію на рибу.

2. Еластичність пропозиції

Цей термін означає реакцію пропозиції на зміну ціни. Еластичність пропозиції ми будемо розглядати так, як і еластичність попиту, пам’ятаючи, що в даному випадку існує прямий зв’язок між пропозицією і ціною. Для вимірювання еластичності пропозиції можна використати таку ж формулу, як і для визначення еластичності попиту, лише в чисельнику ставимо процент зміни величини пропозиції, замість процента зміни величини попиту:

Коли пропозиція еластична?

При ціні від 10 до 11 ф.ст. пропозиція еластична.

Задача. При ціні 10 гривень виробники виробляють 1000 шт. товарів, а при ціні 11 – 1300 шт.

На графіку показано, що підвищення цін з 10 до 11 ф.ст. приводить до збільшення пропозиції з 1000 до 1300 шт.

Процент зміни величини пропозиції = = = 30%

Процент зміни ціни = = = 10%

Еластичність пропозиції = 3,  1

Пропозиція еластична, коли процент зміни її величини більше, ніж процент зміни ціни.

Коли пропозиція не еластична?

При цінах від 5 до 4 фунтів пропозиція не еластична.

Графік показує, що зниження ціни з 5 до 4 ф.ст. приводить до зменшення величини пропозиції з 200 до 180 штук.

Процент зміни величини пропозиції = 10%

Процент зміни ціни = 20%, ,  1 – не еластична

Еластичність пропозиції = 0,5

В діапазоні цін від 5 до 4 ф.ст. пропозиція не еластична.

Два виключення.

а) перший випадок.

На графіку показана ситуація, коли зміна ціни не здійснює ніякого впливу на величину пропозиції. Якщо кількість товарів, які пропонуються на продажу, залишається незмінною при всіх цінах. В цій ситуації пропозиція називається абсолютно не еластичною. (Час впливає на пропозицію).

Еластичність пропозиції дорівнює 0. Наприклад, фермер привіз томати – це швидкопсуючийся продукт. І навіть якщо ціни будуть дуже низькі і будуть нижчими рівня витрат виробництва, фермер все рівно буде їх продавати, щоб не понести втрат.

б) другий випадок.

На графіку видно, що при ціні ОР фірми готові запропонувати кількість товару, яка може задовольнити весь попит (нескінчену кількість).

В цьому випадку пропозиція називається абсолютно еластичною. Це ситуація, коли фірма продає товар на чисто конкурентному ринку, тобто, коли є тисячі конкурентів-продавців, що випускають однотипну продукцію. Фірма назначає найнижчу ціну, таку, яка покриває витрати і приносить мінімальну суму прибутку. Ціну фірма не може ні опустити, ні підняти. Якщо фірма опустить ціну, то ця ціна вже не покриє витрати. А якщо підніме, то покупці закуплять продукцію у конкуруючої фірми-виробника.

Чому пропозиція одних товарів еластична, а інших ні?