Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ДФК, модуль 1.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
51.57 Кб
Скачать

Рахункова палата має такі повноваження:

1) здійснювати експертно-аналітичні, інформаційні та інші види діяльності, що забезпечують контроль за використанням коштів загальнодержавних цільових фондів, коштів позабюджетних фондів, за цільовим використанням фінансово-кредитних і валютних ресурсів під час здійснення загальнодержавних програм;

2) проводити фінансові перевірки, ревізії в апараті Верховної Ради України, органах виконавчої влади, Національному банку України, Фонді державного майна України, інших підзвітних Верховній Раді України органах, а також на підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності в межах, визначених статтею 16 цього Закону;

4) отримувати від керівників установ та організацій, що перевіряються, всю необхідну документацію та іншу інформацію про фінансово-господарську діяльність;

Державна фінансова інспекція(суб’єкт внутрішнього держ.фін.контролю)- це цетральний орган виконавчої влади. Складається з Головного контрольно-ревізійного управління України, контрольно-ревізійних управлінь в Республіці Крим, областях, містах Києві і Севастополі, контрольно-ревізійних підрозділів в районах, містах і районах у містах.

Державна контрольно-ревізійна служба діє при Міністерстві фінансів України і підпорядковується Мінфін України.

Основне завдання – реалізація державної політик у сферах ДФК.

Завдання ДФІ:

  1. Здійснює ДФК за: використанням і збереженням держ.фін.ресурсів; необоротних та інших активів; правильністю визначення потреби в бюджетних коштах та взяття зобов’язань, ефективним використанням коштів і майна, станом і достовірністю БО і фін.звітності в міністерствах та інших органах виконавчої влади, держ..фондах, фондах соціального страхування, в бюджетних установах і в суб’єктів господарювання державного сектору економіки, а також на п-ствах, організаціях , які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та держ.фондів, або використовують державне чи комунальне майно; за дотриманням законодавства на всіх стадіях бюджетного процесу щодо державного і місцевих бюджетів; дотриманням законодавства про державні закупівлі; діяльністю суб’єктів господ. д-сті незалежно від форм власності які не віднесені законодавством до підпорядкованих установ за рішенням суду винесеним на підставі прокурора для забезпечення розслідування кримінально справи.

  2. Здійснює контроль за: виконанням функцій з управлінням об’єктами державної власності; цільовим використанням коштів державного і місцевого бюджетів; цільовим використанням і своєчасним поверненням кредитів одержаних під державні гарантії; складання бюджетної звітності, паспортів бюджетних програм, звітів про їх виконання, кошторисів; станом внутрішнього контролю та внутрішнього аудиту у розпорядників бюджетних коштів; усуненням виявлених недоліків і порушень.

  3. Забезпечує участь в ревізійних комісіях господарських організацій у яких корпоративні права держави більше 50% статутного капіталу.

  4. Вживає заходи для усунення порушень та притягнення до відповідальності винних осіб.

  1. Проблеми і перспективи розвитку системи ФК

Основні напрями реалізації державної політики у сфері ДФК визначені Стратегією розвитку системи ДФК, затвердженою Постановою КМУ від 24.07.2003 року:

1)формування цілісної системи контролю

2)розвиток нормативно-правової бази діяльності суб’єктів ДФК

3)удосконалення наукового, інформаційно-технічного та кадрового забезпечення

Звіт Світового банку з ефективності управління державними фінансами по Україні:

А)Результати використання УДФ: надійність бюджету

Б)Основні загальні характеристики : повнота та прозорість

В)Бюджетний цикл:

- складання бюджету відповідно до цілей політики

- передбачуваність та контроль у процесі виконання бюджету

- облік, ведення документації та звітність

- зовнішній контроль і аудит