Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
#12 ЕКСПЕРТИЗА СИРІВ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Визначення вологи в твердих і кисломолочних сирах

Визначення вологи в сирах проводять методом висушування і визначення сухої речовини і вологи в дослідному продукті.

Техніка визначення. Скляний бюкс з 20-30 г добре промитого і прожареного піску і скляною паличкою, що не виступає за краї бюкси, вміщують в сушильну шафу при температурі 102-105°С на 30-40 хв, після бюксу виймають із сушильної шафи, закривають кришкою, охолоджують в ексикаторі 40 хв і зважують з точністю до 0.001 г. Потім у цей же бюкс відважують 3-5 г подрібненого сиру або кисломолочного сиру і швидко зважують.

Потім вміст бюксу ретельно перемішують скляною паличкою і відкритий бюкс нагрівають на водяній бані, при частому перемішуванні до отримання розсипчастої маси. Потім відкритий бюкс з кришкою розміщують у сушильній шафі при 102±2С. Через 2 год бюкс виймають, закривають кришкою, охолоджують в ексикаторі 40 хв і зважують. Наступні зважування проводять після висушування протягом 1 год до тих пір, поки різниця між двома послідовними зважуваннями буде не менше 0,001 г.

Масову долю сухої речовини у % вираховують за формулою:

С= (m1-m0)×100/m-m0, де

m0 - маса бюксу з піском і скляною паличкою, г

m - маса бюксу з піском і скляною паличкою і наважкою до висушування, г

m1 - маса бюксу з піском і скляною паличкою і наважкою після висушування, г.

Різниця між зважуваннями не повинна бути більше, ніж 0,2%. За остаточний результат приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень.

6