Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні тенденції та проблеми розвитку комерційних банків в Україні.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
214.53 Кб
Скачать

1.1. Класифікація комерційних банків.

Комерційні банки класифікуються по ряду ознак. У залежності від форми власності вони підрозділяються на приватні і державні. За формою організації серед приватних банків переважають акціонерні у виді суспільств відкритого чи закритого типів.

Акції банків, створених у виді акціонерних товариств відкритого типу, поширюються шляхом вільного продажу юридичним і фізичним особам. Акціонерними товариствами закритого типу, а також пайовими банками у виді суспільств з обмеженої відповідальністю є переважно комерційні банки в перші роки їхнього існування. Акції баків у виді акціонерних товариств закритого типу викуповуються, як правило, їхніми засновниками. Більш гнучкою структурою є банки у виді суспільств з обмеженою відповідальністю. Кількість їхніх пайовиків може поповнюватися із відповідної реєстрацією в Національному банку України.

Комерційні банки в залежності від кола виконуваних операцій бувають універсальними і спеціалізованими. В даний час в Україні всі комерційні банки прагнуть бути універсальними, хоча далеко не усі вони виконують весь спектр банківських операцій. Спеціалізованих банків поки немає. Але окремі банки вже почали створювати спеціалізовані філії інвестиційні і депозитні.

У залежності від території діяльності комерційні банки підрозділяються на міжнародні, республіканські і регіональні. Міжнародні банки створюються за участю іноземного капіталу і можуть мати філії в інших країнах. В Україні вони тільки починають з'являтися. До республиканських комерційних банів відносяться банк "Україна" АК, Промінвестбанк України, Укрсоцбанк, Эксимбанк України й Ощадбанк України, що мають розгалужену мережу відділень і філій по всій території України. Більшість же комерційних банків є регіональними. Вони обслуговують клієнтів визначеної області, міста, чи району й регіону. У залежності від організаційної структури, поряд із многофілійними банками, існують бесфілійні банки. Багато хто з них працює успішно, хоча конкурувати їм з великими банками всі важче. [ 1 ]

1.2. Роль кредитно-банківської системи в економіці країни.

Оскільки кредитно-банківська система має життєво важливе значення для економіки країни, вона служить об'єктом ретельного нагляду і регулювання як з боку Національного банку України, так і з боку вищих органів державної влади і керування.

Обов'язковими для кожного комерційного банку є наступні економічні нормативи, установлені Національним банком України:

  • платоспроможність банку;

  • показники ліквідності балансу;

  • максимальний розмір ризику на одного позичальника;

  • розмір обов'язкових резервів, розташованих у Національном банку України.

Для того, щоб постійно нарощувати свій статутний фонд, комерційні банки насамперед проводять таку політику в області дивідендів, що сприяє підвищенню ринкової ціни акцій. Це дозволяє продати значну частину акцій нових випусків по високому ринковому курсу, а виходить, одержати значну курсову різницю, використовувану банками в умовах гіперінфляції насамперед на індексацію акцій попередніх випусків. На приріст статутного фонду банку може використовуватися нерозподілений прибуток банку, а також за бажанням акціонерів належні їм дивіденди.

Статутний фонд банку має дуже велике значення при виникненні великих непередбачених втрат чи екстраординарних витрат масові неплатежі клієнтів по позичках і відсоткам. У таких випадках на покриття збитку може бути використана частина статутного фонду банку, тобто цей фонд виконує роль свого роду страхового фонду.

Платоспроможність банку це достатність його власних засобів для захисту інтересів чи вкладників інших кредиторів банку. Вона визначається як співвідношення між власними засобами банку і його активів помножене на 10. Це співвідношення не повинне бути менш 8 %. Щоб домогтися високої платоспроможності, банк повинний постійно стежити за якістю своїх активів. Для цього насамперед варто домагатися ліквідації зменшення статей з високим коефіцієнтом ризику. Звичайно банк вважається платоспроможним доти, поки не торкнуться його статутний фонд для покриття збитків.

Ліквідність банку це його здатність вчасно погасити свої фінансові зобов'язання за рахунок наявних у нього коштів, продажу чи активів мобілізації ресурсів з інших джерел (залучення депозитів, одержання міжбанківського кредиту й ін.). Банк зобов'язаний постійно стежити за своєю ліквідністю, щоб не ставити під сумнів свою платоспроможність.

До зобов'язань банку при розрахунку показників поточної, короткострокової і загальної ліквідності відносяться засоби на розрахункових, поточних і депозитних рахунках і в кредиторській заборгованості, а також суми гарантій і поручительств, наданих банком.

Сума ризику на одного позичальника перевищуюча 10% власних засобів банку вважається великим кредитом. Сумарний залишок заборгованості по усіх великих кредитах, з урахуванням забалансових зобов'язань гарантій і поручительств не повинний перевищувати 8-ми кратного розміру власних засобів банку.

Якщо сума усіх великих кредитів перевищує 8-ми кратний розмір власних засобів не більше ніж на 50%, то вимоги до платоспроможності подвоюються, а якщо перевищують більш ніж на 50% потроюються (тобто значення показника платоспроможності повинне бути не нижче 24%. ). [5, 67-78]