Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні тенденції та проблеми розвитку комерційних банків в Україні.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
214.53 Кб
Скачать

37

Міністерство науки та освіти України

Запорізька державна інженерна академія

Кафедра фінансів

Заочне відділення

Факультету менеджменту і фінансів

Курсова робота

з курсу: "Банківська справа"

тема: "Основні тенденції та проблеми розвитку

комерційних банків в Україні"

Група: Ф – 03 – 1з

Виконала: Акімова Ірина Сергіївна

Номер залікової книжки 030002

Перевірив д. Семенюк М. М.

Дата здачі на перевірку__________________________

Дата перевірки_________________________________

Дата захисту___________________________________

Запоріжжя

2006 Р.

План роботи

Вступ 3

1. Комерційні банки початок розвитку на Україні. 4

1.1. Класифікація комерційних банків. 5

1.2. Роль кредитно-банківської системи в економіці країни. 6

Висновки: 9

2. Порівняльний аналіз діяльності комерційних банків України. 10

2.1 Підсумки діяльності комерційних банків України за 2003 рік 10

2.2. НБУ підвів підсумки роботи українських банків у 2004 році. 14

2.3. Тенденція розвитку і діяльність АКБ “Укрсоцбанк” 18

Висновки 32

3. Структурні аспекти вдосконалення банківської системи України. 33

Висновки 35

Узагальнюючі висновки 36

Перелік використаних джерел. 37

Вступ

Курсова робота на тему "Основні тенденції та проблеми розвитку комерційних банків в Україні" виконана комп’ютерним засобом на 37 листах паперу формату А4. В курсовій роботі використано 5 літературних джерел.

Мета курсової роботи – вивчити та проаналізувати діяльність комерційних банків України , зясувати механізм функціонування банківської системи країни та її розвиток.

Завдання поставлені при написанні курсової роботи:

1.Ознайомитися з класифікацією комерційних банків і ролью кредитно банківської системи в економіці країни;

2. Зробити порівняльний аналіз діяльності комерційних банків України;

3. Вивчити структурні аспекти вдосконалення банківської системи України;

4. На підставі вивченого матеріалу і детального аналізу зробити висновки.

Курсова робота складається з вступу, трьох основних розділів, висновків та переліку використаних джерел.

Тема моєї курсової роботи , на мою думку, є досить актуальною, оскільки вона висвітлює та аналізує роботу комерційних банків в Україні , що за умов існування ринкової економіки має велике значення.

1. Комерційні банки початок розвитку на Україні.

Основною метою комерційних банків, що стали створювати в Україні в 1989 році, було оперативне одержання їхніми засновниками і клієнтами широкого спектра банківських послуг включаючи одержання кредитів, рішення засновниками за допомогою власного банку своїх групових чи індивідуальних проблем, одержання максимального прибутку для своїх чи акціонерів пайовиків, а також для власного розвитку.

Спочатку комерційні банки створювалися переважно як галузеві. Деякі банки виникли як дочірні банки державних спеціалізованих банків. Так, наприклад, був утворений Укринбанк.

Такі банки, як Демосбанк, Київський кооперативний банк попередник Градобанка, виникли як кооперативні комерційні банки. Це зумовлюється тим, що в той час кооперативи по виробництву товарів, виконанню робіт і наданню послуг були першими ринковими структурами, що діяли в оточенні державних підприємств, організацій і установ, а часто і при них. Щоб легше й оперативніше вирішувати питання одержання позичок на свій розвиток, кооперативи стали створювати свої банки.

Надалі акціонерами пайовиками комерційних банків усе більше ставали різні комерційні структури і приватні особи. Цей процес особливо підсилився після того, як наприкінці 1992 року державним підприємствам було заборонено виступати засновниками комерційних структур, у тому числі і банків, а в 1993 році було прийняте рішення про перерахування належних зазначеним підприємствам дивідендів у доход соответсвенно подчинености державного чи місцевого бюджету. Кооперативні банки були зрівняні в правах з комерційними.

Поступово статус комерційних одержали колишні державні спеціалізовані банки. Так, на базі республіканських Жилсоцбанка був організований Укрсоцбанк, Агропромбанку АПБ "Україна" АК, Промстройбанка Промінвестбанк. Таке роздержавлення зазначених трьох банків привело до створення в банківській системі України нерівних умов для діяльності банків, поставивши в скрутне становищє знову організовані банки.

Більш правильним було б за колишніми державними банками залишити статус державних спеціалізованих банків, через які направлялася б державна кредитна і фінансова підтримка приорететным напрямкам розвитку економіки. Так, у більшості країн така підтримка виявляється сільському господарству, науці, державним підприємствам, житловому будівництву і так далі.

В умовах ринкової економіки істотні зміни відбулися в банківському контролі. Якщо раніше банки відігравали роль державних контролерів за діяльністю суб'єктів господарювання, то в даний час цей контроль, як правило здійснюється на партнерських відносинах між банками і їхніми клієнтами. [ 1]