Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практикум ІВ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Тема 3. Патентне право

План:

  1. Поняття та джерела патентного права.

  2. Об’єкти патентного права:

А) Винахід: поняття, об’єкти, умови надання правової охорони.

Б) Корисна модель.

В) Промисловий зразок.

Г) Службові винаходи, корисні моделі і промислові зразки.

Д) Секретні винаходи і корисні моделі.

  1. Суб’єкти патентних правовідносин.

  2. Патент та порядок його одержання.

  3. Особисті немайнові та майнові права винахідника (автора промислового зразка).

  4. Майнові права, що випливають з патенту.

  5. Дії, що не визнаються порушенням прав володільця патенту.

  6. Дострокове припинення чинності патенту та визнання патенту недійсним.

Нормативно-правові акти:

  1. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р.

  2. ЗУ “Про охорону прав на винаходи і корисні моделі” в редакції від 1 червня 2000 р.

  3. ЗУ “Про охорону прав на промислові зразки” від 15 грудня 1993 р.

  4. Декрет Кабінету Міністрів України “Про державне мито” від 21 січня 1993 р. №7-93.

  5. Положення про порядок сплати зборів за дії, пов’язані з охороною об’єктів інтелектуальної власності, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 р. № 1716.

  6. Правила складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 22 січня 2001 р. № 22.

  7. Правила розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 15 березня 2002 р. № 197.

  8. Правила складання та подання заявки на промисловий зразок, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 18 лютого 2002 р. № 110.

  9. Правила розгляду заявки на промисловий зразок, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 18 березня 2002 р. № 198.

  10. Наказ Міністерства освіти і науки України від 28 грудня 2004 р. № 986.

  11. Положення про Державний реєстр патентів і деклараційних патентів України на винаходи, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 12 квітня 2001 р. №291.

  12. Положення про Державний реєстр деклараційних патентів України на корисні моделі, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 20 червня 2001 р. №469.

  13. Положення про Державний реєстр патентів України на промислові зразки, затверджене наказом Міністерства освіти і науки України від 12 квітня 2001 р. №290.

  14. Інструкція про видачу патентів України на секретні винаходи, які охороняються авторськими свідоцтвами СРСР на секретні винаходи, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 11 березня 2002 р. № 184.

  15. Інструкція про порядок ознайомлення будь-якої особи з матеріалами заявки на об’єкт права інтелектуальної власності, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 22 квітня 2005 р. № 247.

  16. Інструкція про порядок продовження строку дії патенту на винахід, об’єктом якого є засіб, використання якого потребує дозволу компетентного органу, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 13 травня 2002 р. № 298.

  17. Інструкція про порядок видачі патенту України на винахід, що охороняється авторським свідоцтвом СРСР, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 29 червня 2005 р. № 387.

Література:

1. Азимов Ч.Н. Основы патентного права Украины. – Харьков, 1995.

2. Андрощук Г. А., Работягова Л. Й. Патентное право: правовая охрана изобретений. — Учебное пособие. — К.: МАУП, 1999.

3. Антимонов Б. С., Флейшиц Е. А. Изобретательское право. — М , 1960.

4. Гришаев С.П. Патентный закон РФ. Комментарий. – М., 2004.

5. Основи інтелектуальної власності. — К.: Ін Юре, 1999.

6. Патентоведение / Под ред. В.А.Рясенцева. – М., 1984.

7. Пиленко А.А. Право изобретателя. – М., 2001.

8. Право інтелектуальної власності. Академічний курс: Підручник / За ред. О.А.Підопригори, О.Д.Святоцького. – К., 2004.

9. Прахов Б. Г., Зенкин Н. М. Изобретательство и патентоведение. — К.: Техника, 1988.

10. Сергеев А.П. Право интеллектуальной собственности в Росийской Федерации. – М., 1996

Судова практика.

  1. Господарське судочинство в Україні: Судова практика. Захист прав інтелктуальної власності / Відп.ред. В.С.Москаленко. – К.:Праксіс, 2007.

  2. Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 20 лютого 2007 р. № 01-8/91 „Про нормативно-правові акти, що регулюють питання, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності”.

  3. Інформаційний лист Вищого господарського суду України від 22 травня 2006 р. № 01-8/1130 „Про атестованих судових експертів з питань пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності”.

  4. Оглядовий лист Вищого господарського суду України від 14 лютого 2007 р. № 01-8/78 „Про практику застосування господарськими судами законодавства про захист прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок та прав на раціоналізаторську пропозицію (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України)” // Юридичний вісник України. – 2007. – № 13.

  5. Оглядовий лист Вищого господарського суду України від 17 квітня 2006 р. № 01-8/844 „Про практику застосування господарськими судами законодавства про захист прав на промисловий зразок та прав на раціоналізаторську пропозицію (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України)” // Вісник господарського судочинства. – 2006. – № 3.

  6. Оглядовий лист Вищого господарського суду України від 14 січня 2002 р. № 01-8/31 „Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням законодавства про інтелектуальну власність”.

  7. Рекомендації президії Вищого господарського суду України від 10 червня 2004 р. № 04-5/1107 „Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності”.

  8. Судова практика у справах господарського судочинства. Справи про банкрутство. Справи пов’язані із захистом права інтелектуальної власності (2004-2006 рр.) / За заг.ред. І.І.Балаклицького. – К.:Юрисконсульт КНТ, 2007.

Завдання 1.

Виберіть з бюлетеня “Промислова власність” по 3 приклади винаходів за окремими видами об’єктів (пристрій; речовина тощо).

Завдання 2.

Розкрийте поняття “винахідницький рівень”. Проаналізуйте п.6.5.3 Правил розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель.

Завдання 3.

Проаналізуйте, чи належать до об’єктів винаходу (корисної моделі):

А) спосіб лікування онкологічних захворювань;

Б) сорт пшениці;

В) безалкогольний напій;

Г) магнітне поле Землі;

Д) метод розв’язання математичного рівняння;

Е) комп’ютерна програма;

Є) ідея створення двигуна, який би працював за рахунок енергії магнітного поля Землі.

Завдання 4.

Проаналізуйте, чи належать до об’єктів промислового зразка:

А) скульптурний твір;

Б) приміщення автозаправної станції;

В) форма флакону для парфумів;

Г) дизайн обкладинки журналу;

Д) дачний будинок;

Е) зображення, що виводяться на дисплей при запуску комп’ютерної програми;

Є) форма печива.

Завдання 5.

Проаналізуйте відповідність публічному порядку, принципам гуманності і моралі таких об’єктів:

А) пристрій для стирання (коригування) пам’яті електронного контрольно-касового апарату;

Б) контрацептивні препарати;

В) зброя;

Г) відмичка;

Д) електричний стілець;

Е) самогонний апарат.

Завдання 6.

Порівняйте систему правової охорони винаходів, яка існує на даний час в Україні, з тією, що передбачалась законодавством Союзу РСР. У чому відмінності між патентом і авторським свідоцтвом? Чи діють зараз в Україні авторські свідоцтва Союзу РСР?

Завдання 7.

Проаналізуйте юридичну природу права на патент. Чи може це право переходити від одного суб’єкта до іншого:

А) за договором;

Б) в порядку спадкування;

В) в іншому порядку?

Завдання 8.

Порівняйте заявочну, перевірочну і відстрочену системи експертизи заявки. Які переваги і недоліки кожної з цих систем? Які з цих систем і для заявок на які об’єкти закріплені патентним законодавством України?

Завдання 9.

Виберіть у патентному законодавстві України випадки, коли даті подання заявки надається правове значення.

Завдання 10.

Випишіть із бюлетеня “Промислова власність” приклади патентних формул:

А) одноланкової;

Б) багатоланкової з одним незалежним і кількома залежними пунктами;

В) багатоланкової з кількома незалежними пунктами.

Яку правове значення поділу пунктів формули на незалежні і залежні?

Задача 1.

М., С. і П. спільно працювали над створенням винаходу – двигуна внутрішнього згорання. У поданій заявці винахідниками були вказані М.і С., яким, відповідно, і було видано патент на винахід. П. звернувся до суду з позовом про включення його до складу винахідників. У судовому засіданні було встановлено, що П. виготовляв дослідні макети, проводив математичні обчислення.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача 2.

К. працює дизайнером на ПАТ “Промінь”. У зв’язку з виконанням службових обов’язків К. створив дизайн плафона світильника. ПАТ “Промінь” подало заявку на промисловий зразок, об’єктом якого виступала форма вказаного плафона, до Державної служби інтелектуальної власності України. В заявці заявником та автором промислового зразка зазначалось ПАТ “Промінь”. На думку юрисконсульта ПАТ “Промінь” в цій ситуації варто виходити з того, що дії працівника юридичної особи при виконанні службових обов’язків з точки зору права вважаються діями самої юридичної особи. Отже, автором промислового зразка є ПАТ.

Дайте правову оцінку ситуації.

Задача 3.

В., С. та Р. працюючи на посадах інженерів КБ “Промінь”, створили винахід і подали заявку на одержання патенту. Державною службою інтелектуальної власності України їм було видано патент на винахід. КБ звернулось до суду з позовом про визнання патенту недійсним, оскільки його видано з порушенням прав КБ. Представник КБ у судовому засіданні пояснив, що оскільки винахід створено працівниками КБ, останнє є винахідником і, відповідно, право на одержання патенту належить саме йому. Оскільки Державна служба не з’ясувала, хто є дійсним винахідником, патент має бути визнаний недійсним. В., С. та Р. пояснили, що вони створили винахід незалежно від своєї трудової діяльності. Тим більше, КБ не надавало спецального завдання їм щодо створення подібного винаходу.

Дайте правову оцінку ситуації. Які обставини мають бути доведені КБ, щоби визнати винахід службовим?

Задача. 4

Громадянин Республіки Польща С. бажає одержати а Україні патент на створений ним винахід. Попередня заявка заявка на той самий винахід була подана у патентне відомство Німеччини 10 січня 2005 року (при поданні вказаної заявки у патентне відомство Німеччини С. скористався правом на пріоритет попередньої заявки, поданої 10 червня 2004 року у патентне відомство Польщі).

Чи зможе С. при поданні заявки в Україні у вересні 2005 року скористатися правом на пріоритет попередньої заявки? Які можливі варіанти розвитку цієї ситуації?

Задача 5.

Громадянин України М., який проживає в Україні, створив винаходи – пристрій і процес, в якому використовується вказаний пристрій. При цьому для винаходу, об’єктом якого є пристрій, передбачено розвиток сукупностіі його суттєвих ознак для окремого випадку його використання.

Чи можуть вказані винаходи оформлятися одною заявкою?

Визначте структуру патентної формули в цьому випадку.

Зобразіть схематично стадії проходження заявки від її подання до видачі патенту. Вкажіть, які документи, ким і в які строки (якщо такі передбачені) подаються (надсилаються, видаються тощо) на кожній із стадій, а також розміри зборів і державного мита, які належить сплатити на відповідних стадіях.