Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_3-2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать
        1. Виявлення сусідів ospf

Коли раутер OSPF стартує, то він ініціює і підтримує відношення із своїми сусідами, використовуючи протокол Hello. Протокол Hello також забезпечує двосторонню комунікацію між сусідами. Пакети Hello періодично висилаються до всіх інтерфейсів раутерів. Двостороння комунікація вказується тоді, коли раутер бачить самого себе в пакеті Hello від сусіда. У широкомовних мережах пакети Hello висилаються із використанням багатоадресності; тоді сусіди виявляються динамічно. У неширокомовних мережах кожен раутер, який має потенційну можливість стати призначеним раутером, має список всіх раутерів, під’єднаних до мережі і може висилати пакети Hello до всіх інших потенційних призначених раутерів, коли його інтерфейс до неширокомовної мережі стає доступним для здійснення операцій.

Формат пакету Hello зображений на рис. 3.59.

Рис. 3.59. Формат пакету Hello протоколу OSPF.

Поля в пакеті мають такі значення:

Мережева маска (Network mask) – містить маску для інтерфейсу, через який пересилається повідомлення.

Таймер нечинності (Dead timer)містить час в секундах, після вичерпання якого сусід, який не відповідає, вважається нечинним.

Інтервал Hello (Hello interval) – це інтервал у секундах між повідомленнями Hello.

Пріорітет раутера (Gateway priority) – ціле число, яке визначає пріорітет цього раутера для даного інтерфейсу; вживається при виборі резервного призначеного раутера.

Призначений раутер (Designed router) і Резервний призначений раутер (Backup designed router) – містять IP-адреси названих раутерів у мережі, через яку висилається повідомлення. Значення відповідних адрес дорівнюють 0, якщо призначений раутер або резервний призначений раутер невідомі.

IP-адреса сусіда k – вказує IP-адресу k-го сусіднього раутера, до якого повинне висилатися повідомлення; ці адреси наводяться для всіх n сусідніх раутерів.

        1. Визначення призначеного раутера

Це здійснюється із використанням протоколу Hello. Тут наведено тільки короткий опис процесу, із повним описом можна ознайомитися в RFC 1583. Раутер перевіряє список своїх сусідів, відкидає всіх, які не мають двостороннього зв’язку або мають пріоритет раутера, рівний нулю, і записує призначений раутер, резервний призначений раутер і пріоритет раутера, задекларований кожним. Раутер додає себе до списку, використовуючи пріоритет раутера, сконфігурований для інтерфейсу, і нуль (невідомий) для значень призначеного раутера і резервного призначеного раутера, якщо раутер, який здійснює обчислення, тільки що з’явився.

Для визначення резервного призначеного раутера застосовують такі правила:

якщо один або більше раутерів декларують самих себе як претендентів на резервний призначений раутер і не були призначеним раутером, то виграє один із них із найвищим пріоритетом;

при рівних пріоритетах виграє раутер із найбільшим значенням ідентифікатора раутера;

якщо нема раутера, який декларує себе як кандидата на резервний призначений раутер, то вибирається раутер із найвищим пріоритетом, незважаючи на те, що він не декларував себе як претендента;

у випадку рівних пріоритетів виграє раутер із найбільшим значенням ідентифікатора раутера.

Оскільки раутер, який здійснює розрахунок, є у списку, то він може встановити, що він стає резервним призначеним раутером. Подібний процес здійснюється для призначеного раутера:

якщо один або декілька раутерів декларують себе як претендентів на призначений раутер, то один із них з найвищим пріоритетом раутера виграє;

у випадку рівних пріоритетів виграє раутер з найбільшим значенням ідентифікатора раутера;

якщо жоден раутер не задекларував себе як претендента на резервний призначений раутер, то резервний призначений раутер стає призначеним раутером.

У дісності процес значно складніший від описаного, оскільки повідомлення Hello, які пересилаються, включають зміни в полях, записані іншими раутерами, і ці зміни викликають події у цих раутерах, які знову можуть запускати зміни станів або інші дії. Цей механізм має дві мети:

коли з’являється новий раутер, то він не повинен мати змогу перехопити позицію (резервного) призначеного раутера від того раутера, який виконує цю функцію, навіть якщо новий раутер має вищий пріоритет;

підвищення резервного призначеного раутера до статусу призначеного раутера повинно здійснюватися впорядковано і вимагає від резервного прийняти нові обов’язки.

Алгоритм не завжди призводить до того, що раутер із найвищим пріоритетом стає призначеним раутером, а також не завжди раутер із другим вищим пріоритетом стає резервним.

Призначений раутер має такі обов’язки:

призначений раутер генерує оголошення мережевих зв’язків мережі в інтересах мережі. Це оголошення поширюється через область і описує цю мережу для всіх раутерів у всіх мережах у даній області;

призначений раутер стає суміжним із іншими раутерами в мережі; ці суміжності є центральними у процедурі поширення, яка вживається для того, щоб оголошення стану зв’язку досягнули усі раутери в області та щоб через це топологічні бази даних у всіх раутерах стали однаковими.

Резервний призначений раутер стає суміжним до всіх інших раутерів у мережі, чим досягається можливість швидкого заміщення ним призначеного раутера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]