Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Part_3-2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
2.84 Mб
Скачать
        1. Метрики

Таблиці раутінгу містять інформацію, вживану комутаційним програмним забезпеченням для вибору найкращого шляху. Однак як будуються таблиці раутінгу? Яку особливу інформацію вони містять? Як алгоритми раутінгу визначають переваги одного маршруту перед іншими?

Алгоритми раутінгу можуть використовувати різні метрики для визначення найкращого маршруту. Складні алгоритми раутінгу можуть базувати вибір маршруту на багатьох метриках, поєднуючи їх в одну гібридну метрику. Застосовуються всі з вказаних нижче метрик:

довжина шляху;

надійність;

затримка;

ширина смуги;

завантаженість;

вартість комунікації.

Довжина шляху. Це найбільш поширена метрика раутінгу. Окремі протоколи раутінгу дозволяють мережевому адміністратору приписувати довільну вартість кожному мережевому зв’язку. У цьому випадку довжина шляху дорівнює сумі вартостей, пов’язаних із проходженням кожного зв’язку. Інші протоколи раутінгу визначають лічильник стрибків як метрику, яка визначає кількість переходів через пристрої для об’єднання мереж (такі як раутери), які повинен здійснити пакет на маршруті від джерела до призначення.

Надійність у сенсі алгоритмів раутінгу відноситься до надійності (звичайно описаної через коефіцієнт помилкових бітів) кожного мережевого зв’язку. Окремі мережеві зв’язки можуть відмовляти частіше за інші. При відмові певні мережеві зв’язки можуть бути відновлені простіше або швидше від інших. Будь-який коефіцієнт надійності може бути врахований при призначенні коефіцієнтів надійності. Коефіцієнти надійності звичайно приписують мережевим зв’язкам мережеві адміністратори. Звичайно це довільні числові значення.

Затримка при раутінгу відноситься до інтервалу часу, що вимагається для переміщення пакету від джерела до призначення через об’єднання мереж. Затримка залежить від багатьох факторів, включно із шириною смуги проміжних мережевих зв’язків, черг на портах кожного раутера вздовж шляху, перевантаження мережі на всіх проміжних мережевих зв’язках, а також від фізичної відстані, яку треба подолати. Оскільки це конгломерат окремих важливих величин, затримка є поширеною і широко вживаною метрикою.

Ширина смуги відноситься до наявної ємності зв’язку щодо трафіку. Якщо інші фактори еквівалентні, то 10-мегабітний зв’язок через Ethernet переважає 64-кілобітну виділену лінію. Хоч ширина смуги є мірою максимальної пропускної здатності зв’язку, однак маршрути через зв’язок із більшою шириною смуги не обов’язково кращі від маршрутів через повільніші зв’язки. Якщо, наприклад, швидший зв’язок більш зайнятий,то реальний час, потрібний для пересилання пакету до призначення, може бути більший, ніж при пересиланні через повільніший зв’язок.

Завантаженість стосується до ступеня зайнятості мережевих ресурсів (таких, як раутери). Завантаженість може бути обчислена для різних шляхів включно з використанням центральних процесорів і обробкою кількості пакетів за секунду. Неперервний моніторінг таких параметрів сам може інтенсивно споживати ресурси.

Вартість комунікації є іншою важливою метрикою. Окремі компанії можуть не турбуватися цими характеристиками настільки, наскільки вони піклуються про операційні витрати. Навіть якщо затримка у лінії більша, вони можуть висилати пакети через власні лінії замість публічних, якщо використання останніх коштує більше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]