Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Фонд зарплати адміністративно-управлінського персоналу:

Директор

Заступники

Організатори масової роботи.

Кількість посад заступників та організаторів залежить від кількості класів у школі, а ставка зарплати директора та його заступників- від кількості учнів у школі. Планування фонду заробітної плати визначається шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

Фонд зарплати обслуговуючого персоналу планується шляхом множення кількості посад на ставку зарплати. Кількість посад визначається за встановленими нормативами, наприклад кількість прибиральниць встановлюється за нормативами площі на одну прибиральницю.

Вищі учбові заклади на свою діяльність за учбовим процесом та науковими дослідженнями одержують фінансування з ДБ згідно з встановленими нормами та нормативами. Держава забезпечує бюджетні асигнування на освіту в розмірі не менше як 10% НД.

Система вищої освіти в Україні зараз включає дві групи закладів:

  • I-II рівней акредитації-коледжі, технікуми, інститути.

  • II-III рівней акредитації- інститути, університети, академії.

Фінансування вищої освіти здійснюється за рахунок двох джерел:

  1. бюджет;

  2. платне навчання.

Крім бюджетних асигнувань, вища школа може одержувати кошти з таких додаткових джерел як:

  • кошти, одержані за підготовку, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів;

  • плата за надання додаткових освітянських послуг;

  • кошти одержані за науково-дослідні роботи;

  • доходи від реалізації продукції учбово-виробничих майстерень4

  • дотації органів місцевого самоврядування.

Вузи спільно з іншими державними установами забезпечують проведення роботи щодо встановлення еквівалентності атестатів і дипломів міжнародному визнанню навчальних курсів, кваліфікацій, вчених ступенів та знань, для цього проводиться акредитація. З ДБ фінансується лише наукові дослідження фундаментального й пошукового характеру або виконання наукових програм держзначення.Відповідно до Закону “Про освіту” виконання їх здійснюється на конкурсній основі при відборі найбільш наукомістких та високоефективних досліджень в галузі техніки й передової технології в пріоритетні галузі н/г.

Основним документом, що визначає розмір витрат на утримання ВНЗ є кошторис.

Кошторис переглядається за умови зміни ставок погодинної оплати праці викладачів, цін, тарифів і розцінок на комунальні послуги.У ньому відображають витрати на утримання денних, вечірніх та заочних факультетів, аспірантури,філій,відділень, підготовчих відділень.

Планові кошториси складають для кожної форми навчання за освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр, спеціаліст, магістр) на підставі затверджених у встановленому порядку навчальних планів, штатного розпису, діючих тарифів, норм і розцінок на комунальні послуги, обов’язкових платежів до бюджету, цільових державних та позабюджетних фондів. Фонд заробітної плати вищих закладів освіти містить 5 елементів:

1)професорсько-викладацький склад;

2)адміністративно-управлінський персонал;

3)навчально-допоміжний персонал;

  1. обслуговуючий персонал;

5) фонд погодинної оплати праці викладачів.

Фонд зарплати професорсько-викладацького складу визначається шляхом множення кількості посад на середню ставку.Кількість посад встановлюється за нормативом кількості студентів на викладача, який диференційовано за формами навчання (очна, вечірня,заочна).

Зарплата викладачів залежить від посади (асистент,старший викладач, доцент, професор), наукового ступеня(кандидат наук, доктор наук) і вченого звання(доцент,професор).

Фонд погодинної оплати праці викладачів розраховується за нормативом (1-2%) до фонду зарплати професорсько-викладацького складу і використовується для оплати праці залучених до викладання фахівців народного господарства і наукових закладів.

Фонд зарплати адміністративного, навчально-допоміжного та обслуговуючого персоналу визначається на підставі штатного розпису вищого навчального закладу освіти, який затверджується ректором

Школа-інтернат – це навчально-виховний заклад, який надає допомогу у навчанні і вихованні дітей, сім’ям, які не мають для цього належних умов.

Ці заклади сприяють реалізації потреб суспільства і держави у загальній середній освіті відповідно до інтересів, здібностей та нахилів особистостей.

Згідно із бюджетною класифікацією виділяються такі типи шкіл -інтернатів:

  • загальноосвітні школи-інтернати, загальноосвітні санаторні школи-інтернати;

  • загальноосвітні школи-інтернати для дітей – сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків;

  • дитячі будинки;

  • спеціальні загальноосвітні школи-інтернати, школи та інші заклади освіти для дітей з вадами у фізичному чи розумовому розвитку;

  • загальноосвітні школи соціальної реабілітації.

Фінансово-господарська діяльність загальноосвітньої школи-інтернату здійснюється на основі єдиного кошторису доходів і видатків. Доходи і витрати за більшістю статей плануються так само як і в школах..

Видатки на харчування розраховують виходячи з установлених норм харчування одного учня, кількості днів харчування на рік та кількості учнів, що проживають в інтернаті. Навчальні видатки визначають за нормами на одного вихованця на рік. Керівник навчального закладу визначає відповідальну особу за харчування, а також порядок отримання безоплатних обідів. Контроль та державний нагляд за якістю харчування покладається на органи охорони здоров’я. Розмір коштів, потрібних для харчування відповідних категорій учнів, ураховується у відповідних бюджетах:

А) для дітей – сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування – виходячи з натуральних норм харчування, встановлених для вихованців загальноосвітніх шкіл-інтернатів;

Б) для дітей з малозабезпечених сімей – за грошовими нормами, встановленими ПКМУ від 3.11.1997 №1200 “ Про Порядок та норми надання послуг з харчування учнів у професійно-технічних училищах та середніх навчальних закладах, операцій з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість”.

Безоплатне харчування дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування, провадиться протягом усього періоду їхнього навчання, а дітей з малозабезпечених сімей – лише в навчальні дні. В останньому випадку компенсація за неодержані обіди не виплачуються.

Матеріальне забезпечення та утримання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, котрі перебувають у дитячих будинках сімейного типу, регламентується ПКМУ від 5.04.94 №226 “Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування”. (із змінами внесеними ПКМУ від 16.05.95 №433 та №1381 від 30.08.2003) і Положенням про дитячий будинок сімейного типу, затвердженим ПКМУ від 26.04.2002 №564).

Чинним законодавством передбачено повне державне утримання дітей, а саме:

  • забезпечення харчуванням, одягом, взуттям, м’яким інвентарем, лікарськими засобами, предметами особистої гігієни, єдиним квитком, що дає право на безоплатне відвідування кінотеатрів. Виставок, музеїв, спортивних споруд, безоплатний проїзд у транспорті, оплату тепло-, електро-, і водопостачання, побутових послуг і послуг зв’язку. Матеріальне та грошове забезпечення провадиться за нормативами (доведено до обласних управлінь освіти і науки листом Міносвіти та Мінфіну від 23.02.1994 №1/9 –24 та № 12-101).

Вартість харчування визначається виходячи з натуральних норм на одного вихованця дошкільного віку і вихованця шкільного віку. Розмір коштів на придбання одягу, взуття, м’якого інвентаря, предметів господарського вжитку,особистої гігієни, медикаментів, іграшок, книжок має становити:

  • для дітей дошкільного віку – перший рік перебування не менше 0,6 НМДГ; 0,5 НМДГ для дітей другого року перебування і більше

  • для дітей шкільного віку – перший рік перебування –0,8; другий і більше- 0,7 НМДГ

Дошкільний навчальний заклад-це заклад що забезпечує реалізацію права дитини на здобуття дошкільної освіти, її фізичний, розумовий і духовний розвиток, соціальну адаптацію та готовність продовжувати освіту.

Типи дошкільних закладів за бюджетною класифікацією:

  • дошкільний навчальний заклад (ясла); (від двох місяців до трьох років), де забезпечується догляд за ними, а також їх розвиток і виховання відповідно до вимог дошкільної освіти;

  • дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) для дітей від двох місяців до шести семи років.;

  • дошкільний навчальний заклад (дитячий садок) для дітей віком від трьох до шести(семи) років;

  • дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) компенсую чого типу для дітей віком від двох до семи років, які потребують корекції фізичного та розумового розвитку, тривалого лікування та реабілітації. Дошкільні навчальні заклади компенсую чого типу поділяються на спеціальні та санаторні;

  • будинок-дитини - дошкільний навчальний заклад системи охорони здоров’я для медико-соціального захисту дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування. Та інш.

Дошкільний навчальний заклад є юридичною особою з дня реєстрації його статуту. Положення про дошкільні навчальні заклади затверджується КМУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]