Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Окончание лекций для ФК-46 и ФК-47.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
42.96 Кб
Скачать

Бюджетний дефіцит: його причини, наслідки та межі (додатково)

Дефіцит бюджету - це об'єктивні економічні відносини між учасниками суспільного виробництва щодо використання бюджетних коштів згідно з наявними джерелами доходів. Дефіцит, як правило, виникає внаслідок незбалансованості бюджету: нестачі бюджетних коштів у порівнянні з потребою в них для фінансування державних витрат. Прийняття бюджетів на відповідний бюджетний період з дефіцитом дозволяється при наявності обґрунтованих джерел його фінансування.

Дефіцитом бюджету у традиційному розумінні є перевищення видатків бюджету над доходами. Його розмір є важливим показником економіки країни. Дефіцит залежить як від економічних, так і від соціальних, політичних, екологічних чинників.

Бюджетний дефіцит як економічна категорія має конкретний інтервал дії, що визначається, з одного боку, законами зростання вартості, з іншого - законами інфляції. Коли бюджетний дефіцит тяжіє до законів зростання вартості, він об'єктивно набирає активної економічної форми, якщо до законів інфляції - пасивної. Регулювання бюджетного дефіциту полягає в тому, щоб з урахуванням грошового потенціалу за допомогою маневрування фінансовими ресурсами активною і пасивною формами бюджетного дефіциту адаптуватися до росту граничних суспільних витрат виробництва. Оволодіння такою політикою дає змогу залежно від рівня економічного розвитку і потенціалу грошової системи знаходити оптимальний розмір дефіциту бюджету.

Дефіцит бюджету є одним з макроекономічних показників, що характе­ризують стійкість економічної системи. Ефективна економічна система дозволяє регулювати співвідношення доходів і видатків таким чином, що сальдо бюджету є позитивним або має незначний дефіцит.

Бюджетний дефіцит значно посилює напруження на ринку позичкових капіталів, спричиняє зростання позичкового відсотка, перешкоджає зниженню високих процентних ставок. Наслідки цих економічних явищ часто виходять за межі національної економіки. Наприклад, високий позичковий відсоток, встановлений у США в середині 80-х рр., викликав значний відплив капіталів із Західної Європи. За оцінками економістів нині США поглинає до 15 % усіх нагромаджень. Намагаючись перешкодити відпливу капіталу, західноєвропейські країни також змушені підвищувати процентні ставки, що призводить до зменшення фінансової можливості національної промисловості щодо розширення виробництва.

За даними Конференції британської промисловості, збільшення процен­тних ставок на 1% коштує промисловості 250 млн. фунтів стерлінгів на рік. Високі процентні ставки, в свою чергу, негативно впливають на валютну сферу, обумовлюють зростання цін товарів за кордоном; отже, ведуть до скорочення виробництва на експорт, збільшення пасивного торгового балансу, викликають негативні наслідки на ринку праці. За даними американських економістів, кожний мільярд доларів дефіциту зовнішньої торгівлі призводить до втрати 52 тис. робочих місць. Економічні збитки в експортних галузях негативно впливають на банківську систему.

Незважаючи на очевидність негативного впливу бюджетного дефіциту на економіку, є і протилежні позиції науковців. На думку деяких вчених, «існування бюджетного дефіциту не справляє вирішального впливу на економіку, не відображається на доходах населення, якщо сильно розвинутий приватний сектор...».

На думку інших вчених, тільки пожвавлення економіки створює передумови для скорочення дефіциту державного бюджету, а не навпаки.

Для аналізу впливу бюджетного дефіциту на економічну динаміку важливо брати до уваги його тривалість, стабільність тенденцій тощо. На нетривалий період певний бюджетний дефіцит допустимий, якщо завищені в порівнянні з доходами бюджетні витрати спрямовуються на економічні чи соціальні програми, що забезпечить зростання продуктивності праці (нарощування результатів виробництва веде до скорочення бюджетного дефіциту).

Українські та закордонні фахівці визначають різні види бюджетного дефіциту, порівняльна характеристика яких подана в таблиці 1.

Бюджетний дефіцит є складним явищем, яке не може мати однозначної оцінки.

У теоретичному плані не все з'ясовано щодо причин виникнення бюджетного дефіциту. На думку деяких вчених, дефіцит бюджету виникає внаслідок «...багатьох об'єктивних і суб'єктивних причин. Найбільш розповсюдженим явищем стає обмеженість фінансових можливостей держави мобілізувати необхідні доходи...». Проблема бюджетного дефіциту зводиться ними лише до одного боку - доходів - і зовсім ігнорується інший - витрати держави.

Згідно з іншою позицією дефіцит бюджету - «...наслідок неминучості дотацій, обмеженої бази оподаткування, державних доходів і неправильних орієнтирів фінансово-економічної політики...». Ця думка певною мірою конкретизує деякі причини бюджетного дефіциту, але не вказує на їх глибинні коріння і носить універсальний характер, не конкретизуючи передумови його виникнення в конкретній країні.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика різних видів бюджетного дефіциту

Український досвід

Зарубіжний досвід

Вид

Сутність

Вид

Сутність

За формою прояву:

Відкритий

прихований

офіційно визнається

у законі про державний бюджет на поточний рік;

офіційно не визнається

Наочно-реальний:

різниця між загальними доходами від загальнодержавних податків та витратами на державні закупівлі та трансфертні платежі

За причинами

виникнення:

вимушений

свідомий

обумовлений

недостатністю

фінансових ресурсів

внаслідок низького

рівня ВВП;

Обумовлений характером і фінансової політики держави (зниження рівня оподаткування для стимулювання економіки)

Структурний

різниця між загальнодержавними доходами та витратами при діючій фіскальній політиці (рівень оподаткування і поточних витрат) та базовому рівні безробіття

За напрямом

фінансування:

пасивний

активний

покриття поточних

і витрат;

спрямування коштів

на інвестиції в економіку, що сприяє

зростанню ВВП.

Циклічний

різниця між наочно-реальним і структурним дефіцитами

Однією з найбільш істотних причин дефіциту бюджету в Україні є розрив господарсько-економічних зв'язків країн, що входять до складу СНД; розпад фінансово-кредитної системи, зумовлений виходом із рубльової зони. До глибинних причин бюджетного дефіциту в Україні слід віднести спад виробництва і зростання витрат на виготовлення продукції, а також не виважена політика витрат у відношенні до державних доходів.

Зменшення і повна ліквідація бюджетного дефіциту можуть бути забезпечені лише шляхом подолання причин, які його зумовлюють. Це справа багатьох років, протягом яких економіка буде функціонувати в умовах бюджетного дефіциту. Тому вплив його на народне господарство вимагає теоретичних досліджень (таблиця 2).

Таблиця 2.

Загальні причини бюджетного дефіциту

Причини бюджетного дефіциту

в Україні (кінець XX - початок XXI ст.)

1. Виникнення надзвичайних обставин (війни, стихійні лиха, техногенні аварії).

2. Зміна економічного устрою.

3. Криза політичної системи.

4. Некомпетентність керівництва держави.

5. Незадовільна робота державних служб.

6. Необхідність здійснення крупних державних вкладень.

7. Надання безкоштовної допомоги іншим державам.

8. Структурна незбалансованість народного господарства.

9. Крупномасштабний оборот «тіньового» капіталу.

10. Недосконалість податкової системи.

11. Низька ефективність суспільного виробництва.

12. Нераціональна структура бюджетних витрат.

13. Великі витрати на отримання силових структур.

14. Неможливість одержання міжнародних кредитів.

15. Низький рівень життя населення.

16. Низький рівень соціального забезпечення

1. Перехід від адміністративної економіки до ринкової.

2. Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції.

3. Неефективність податкової системи.

4. Висока питома вага збиткових підприємств.

5. Велика частка «тіньової» економіки.

6. Низький рівень життя більшої частини населення України.

7. Необґрунтовано великі витрати бюджетних коштів на фінансування деяких сфер (державного управління, законодавчої та виконавчої влади тощо)

Розуміння подолання бюджетного дефіциту нерозривно пов'язано з понят­тям його фінансування. Джерелами фінансування дефіциту бюджету в Україні згідно з Бюджетним кодексом України є:

• державні внутрішні позики;

• державні зовнішні позики;

• внутрішні позики органів влади Автономної Республіки Крим;

• внутрішні та зовнішні позики органів місцевого самоврядування.

За нормами Бюджетного кодексу України емісійні кошти Національного банку України не можуть бути джерелом фінансування дефіциту державного бюджету.

У разі фінансування дефіциту бюджету за рахунок внутрішніх позик шляхом випуску цінних паперів кількість товарів і послуг у народному господарстві не змінюється. Наслідки заборгованості залежать від економічної кон'юнктури, а також стану ринків праці і капіталу.

За наявності у населення вільних коштів і низького попиту на капітал з боку приватного сектора збільшення державних витрат, які фінансуються за рахунок внутрішніх позик, є чинником сприянню економічного росту країни. Якщо уряд України має можливість реалізації суб'єктам господарювання і населенню цінних паперів у розмірах, достатніх для покриття бюджетного дефіциту, це означає, що збільшення державних витрат відбувається за рахунок скорочення особистого споживання. Такий перерозподіл використання ВВП не становить небезпеки для економіки країни.

Фінансування бюджетного дефіциту за рахунок зовнішніх позик означає можливість здійснення додаткових державних витрат без обмеження поточного споживання і реальної інвестиційної діяльності приватного сектора. Повернення боргу та його обслуговування будуть здійснюватися за рахунок майбутнього виробництва, а це потребує відповідного збільшення імпорту товарів і послуг. Важливо мати на увазі, що за умов кредитного фінансування державних витрат відбувається перерозподіл у часі бюджетних витрат, частину з яких доведеться відшкодовувати наступним поколінням.

Незважаючи на чітке визначення джерел фінансування дефіциту бюджету Бюджетним кодексом, пошук ресурсів для погашення бюджетного дефіциту має свої особливості: його фінансування з 2002 р. здійснювалось за рахунок внутрішніх, зовнішніх позик та коштів від приватизації державного майна. Надходження від приватизації були заплановані в обсязі, що перекриває витрати по обслуговуванню заборгованості за державними позиками минулих періодів (в 2002 р. - за зовнішніми позиками, в 2003 р. - за внутрішніми позиками). Використання коштів від приватизації державного майна як джерела фінансування дефіциту бюджету суперечить вимогам використання приватизаційних ресурсів виключно на розвиток виробництва та розширення народного господарства, але на даний момент це майже єдине реальне джерело.

Бюджетні дефіцити пов'язують з високими процентними ставками у зв'язку з тим, що держава, пред'являючи масштабний попит на кредитні ресур­си, сприяє зростанню цін на них.

Інструменти залучення фінансових ресурсів повинні відповідати сутнісній характеристиці бюджетного дефіциту і мати строки погашення більше одного року. Інакше з'являться негативні наслідки щодо обслуговування державного боргу.

12