Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТР_тема3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

3.8. Проблеми розвитку інфраструктури товарного ринку

Слід мати на увазі, що проблеми розвитку інфраструктури товарного ринку не є стабільними та постійними — щороку розв'язується велика кількість вже існуючих та виникають нові. Ускладнення розвитку інфраструктури товарного ринку мають тривалу історію та певні тенденції. Розглянемо кілька основних з них. Слід наголосити, що студент має усвідомлювати історичні аспекти розвитку ринку та самостійно вносити корективи.

Інфраструктура товарного ринку України за останні роки характеризувалася такими особливостями: низький рівень культури ринкових відносин, значні транспортні витрати, відсутність достовірної і вичерпної інформації стосовно функціонування товарного ринку, неналежний рівень тарно-пакувальної бази, різке скорочення обсягу й асортименту виробничо-технологічних і транспортно-експедиторських послуг, зниження інвестиційної активності, непрозорість та корумпованість економіки на всіх рівнях.

Недостатній розвиток інфраструктури товарного ринку спричинює значні трансакційні витрати. У свою чергу створення прогресивної інфраструктури товарного ринку потребує комплексного вирішення завдань, що стосуються усіх її елементів. Розвиток складових інфраструктури товарного ринку залежить від політики держави, яка, створюючи сприятливі умови, стимулюватиме розвиток того чи іншого сектора економіки.

Формування інститутів ринкової інфраструктури в Україні, як і в інших країнах з трансформаційною економікою, має низку особливостей.

По-перше, більшість ринкових інститутів не мали достатньої бази і були створені, так би мовити, «на пустому місці». Причиною цього було те, за умов планової економіки не існувало товарних, фондових та валютних бірж.

По-друге, створення таких інститутів було стихійним і в такій кількості, яка не відповідала потребам ринку.

По-третє, напочатку своєї діяльності не всі інститути виконували властиві їм функції.

По-четверте, створення ринкових інститутів відбувалося, як правило, без належної правової бази, що ускладнювало їх функціонування та породжувало з часом багато зловживань.

Варто наголосити й на тому, що зазначене вище створило умови для поширення в сучасній ринковій інфраструктурі шахрайських організацій, фінансових пірамід тощо.

Основними проблемами інфраструктури товарного ринку для всіх країн з перехідною економікою — це невідповідність критеріям світової ринкової економіки; значні (головним чином бюджетні) витрати з боку держав на її підтримку і низька економічна ефективність. Ситуація, що склалася, вимагає серйозної структурної перебудови всієї інфраструктури ринку.

Спад національної економіки обмежує власні можливості в перебудові інфраструктури товарного ринку, з чого випливає необхідність звертання за допомогою до інших країн.

Основні терміни

Валовий товарооборот (загальний товарооборот підприємств оптової торгівлі), зведений на рівні регіону або держави — показник усіх продаж у сфері товарного обігу.

Інфраструктура товарного ринку — це сукупність видів діяльності та суб'єктів господарювання, які забезпечують безперервний обіг речовинних чинників виробництва і товарів кінцевого споживання та надають комплекс послуг з метою підвищення ефективності товарного обігу та раціонального споживання товарів, більш повного задоволення потреб та попиту споживачів.

Маркетингові посередники — спеціалізовані ланки організаційної складової інфраструктури товарного ринку, які сприяють у просуванні, продажу та розподілі товару серед кінцевих споживачів.

Матеріальні послуги — послуги, які надаються під час продажу товару або пов'язані з його використанням, тобто спрямовані на реальний товар, з метою підвищення його споживної вартості.

Ринкова інфраструктура — це сукупність спеціальних суб'єктів господарювання, діяльність яких спрямована на здійснення обігу товарів та послуг, забезпечення безперервного функціонування ринкового механізму та їх інтенсифікацію.

Складський товарооборот — вид оптового товарообороту, який передбачає завезення товарів на склади оптової торгівля для подальшого передпродажу.

Товарна біржа — асоціація юридичних та фізичних осіб, що здійснює оптові торговельні операції за стандартними зразками у спеціально обладнаному для цього місці, де ціни на товар установлюються в умовах вільної конкуренції.

Товарна структура товарообороту — співвідношення окремих товарних груп у загальному обсязі товарообороту, виражено у відсотках.

Товарооборот — обсяг продажу товарів та надання послуг у вартісно-натуральному виразі за певний проміжок часу.

Чистий товарооборот (1) — показник кінцевого продажу продукції в сфері товарного виробництва (без урахування оптового перепродажу).

Чистий товарооборот (2) — продаж товарів оптово-торговельними посередниками одне одному, розраховується для кожного з них окремо.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]