Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТР_тема3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

Тема 3. Інфраструктура товарного ринку: сутність, склад і проблеми розвитку

3.1. Сутність та значення інфраструктури товарного ринку в економіці

Для глибокого розуміння питань, які вивчає дана дисципліна, важливим є усвідомлення її ролі та місця в інтегрованій структурі ринкової економіки.

Інфраструктура ринкової економіки являє собою сукупність видів діяльності та відповідних суб'єктів, зайнятих обслуговуванням суспільного виробництва. Виникнення інфраструктури є результатом розвитку продуктивних сил суспільства, поглиблення суспільного поділу праці. Високий рівень розвитку інфраструктури дає змогу з максимальною повнотою, комплексно використати увесь виробничий потенціал, скоротити час перебування речових чинників у процесі виробництва й прискорити надходження товарів до сфери обігу, довести матеріальні блага до споживача й задовольнити його попит.

Розрізняють інфраструктуру виробничу, соціальну і ринкову (сфери, обігу).

Виробнича інфраструктура — сукупність видів діяльності та матеріальних об'єктів, які створюють сприятливі умови для нормального перебігу процесу виробництва.

Соціальна інфраструктура — суб'єкти сфери виробництва послуг і культурних благ, через котрі здійснюються: послуги у царині права, безпеки, виховання, освіти, культури, соціального забезпечення, охорони здоров'я, житлового будівництва тощо. Відповідно до головного суб'єкта (людини), на який спрямована діяльність соціальної інфраструктури, ці сфери також називають соціально-побутовою інфраструктурою.

Ринкова інфраструктура — це сукупність спеціальних суб'єктів та об'єктів господарювання, діяльність яких спрямована на здійснення обігу товарів та послуг, забезпечення безперебійного функціонування ринкового механізму та інтенсифікацію їх. Таким чином, ринкова інфраструктура являє собою систему підприємств та організацій, що забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили. До таких установ належать біржі, банки, дилерські та брокерські контори, служби зайнятості, інформаційно-комерційні, оптові та постачально-збутові організації, пункти прокату та лізингу тощо.

Інфраструктура формується в кожному конкретному виді ринку. У складі інфраструктури сфери обігу особливе місце посідає інфраструктура товарного ринку.

Інфраструктура товарного ринку (далі — ІТР) — це сукупність видів діяльності та суб'єктів господарювання, які забезпечують безперебійний обіг речових чинників виробництва і товарів кінцевого споживання, а також надають комплекс послуг з метою підвищення ефективності товарного обігу та раціонального споживання товарів, якомога повнішого задоволення потреб та попиту споживачів.

ІТР створює умови для прискорення обігу товарних ресурсів в економіці, вдосконалення ринкового процесу реалізації продуктів праці, оптимізації комерційних зв'язків, поліпшення матеріально-технічної бази обігу.

Діяльність суб'єктів інфраструктури товарного ринку допомагає виробникам у формуванні ефективних каналів розподілу. Суб'єкти ІТР забезпечують рух товарів від виробників до споживачів, сприя­ють подоланню розбіжності у часі, місці та праві власності, що відокремлюють товари та послуги від споживачів. Слід підкреслити роль суб'єктів ІТР у встановленні ринкової рівноваги між попитом та пропозицією, у формуванні торговельного асортименту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]