Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД ПСИХ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

4. Оформлення результатів прокурорських перевірок. Заходи реагування прокурора на виявлені порушення закону.

4.1. Складання довідок за наслідками перевірок.

За результатами перевірки складається довідка. У довідці необхідно відображати характер всіх виявлених порушень закону, осіб, які їх допустили, дані про вжиті заходи щодо усунення порушень закону та поновлення прав осіб, що перебувають у психіатричному закладі, ефективність відомчого контролю регіональних підрозділів органів охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ України з питань додержання законів при застосуванні до громадян примусових заходів медичного характеру та проведенні стаціонарної судово-психіатричної експертизи особам, які тримаються під вартою.

Довідка підписується особою (особами), які брали участь у перевірці, її зміст доводиться до головного лікаря медичного закладу. Її не слід перенасичувати статистичними даними, а зазначати лише ті, що свідчать про ступінь поширення порушень законів.

Прокурор вирішує питання щодо внесення документів прокурорського реагування, а також висловлює пропозиції щодо реалізації та використання результатів перевірок для розгляду на оперативних, міжвідомчих та координаційних нарадах. У подальшому здійснюється контроль за фактичним усуненням порушень законів та виконання передбачених заходів.

4.2. Внесення документів прокурорського реагування.

Діяльність органів прокуратури спрямована на утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань особистих прав і свобод людини та громадянина, гарантованих Конституцією України, іншим національним законодавством та міжнародними правовими актами.

Відповідно до своєї компетенції і в межах наданих прав, визначених у ст.ст. 6, 20, 44 Закону України «Про прокуратуру», за виявленими порушеннями закону прокурор вживає передбачені законодавством заходи прокурорського реагування.

Згідно з п. 2 ч. 2 статті 44 Закону України «Про прокуратуру» прокурор при здійсненні нагляду має право перевіряти законність наказів та розпоряджень адміністрації психіатричних закладів та експертних установ, зупиняти виконання таких актів, опротестовувати або скасовувати їх у разі невідповідності законодавству, вимагати від посадових осіб пояснень з приводу допущених порушень.

Правовими формами реагування прокуратури на виявлені порушення законів є протест, припис, подання та постанова, передбачені ст.ст. 21 - 24 Закону України «Про прокуратуру».

Згідно зі ст. 21 Закону на акт, що суперечить закону, прокурором, його заступником приноситься протест до органу, який його видав, або до вищестоящого органу. У такому ж порядку приноситься протест на незаконні рішення чи дії посадової особи.

У протесті ставиться питання не тільки про скасування незаконного акту або окремого його положення, приведення його у відповідність з законом, а також про припинення незаконної дії посадової особи, яка його видала, та поновлення порушеного права.

Якщо виявлені у ході перевірки порушення закону носять явний характер і можуть потягти за собою суттєву шкоду інтересам громадянина або державі, прокурор може внести припис про усунення порушень, який повинен відповідати вимогам ст. 22 Закону України «Про прокуратуру». Водночас органу або посадовій особі, яким внесено припис, роз’яснюється право на його оскарження вищестоящому прокурору або до суду.

З приводу допущених чисельних типових порушень законодавства прокурором на підставі їх узагальнення вноситься подання відповідно до ст. 23 Закону України «Про прокуратуру».

Подання з вимогами усунення порушень закону, причин цих порушень і умов, що їм сприяють, вноситься прокурором, його заступником головному лікарю закладу, начальнику територіального підрозділу охорони здоров’я, керівнику територіального управління внутрішніх справ. Не пізніше як у місячний строк має бути вжито відповідних заходів до усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяють, і про наслідки повідомлено прокурору. У зазначеному документі прокурор також пропонує притягнути до дисциплінарної відповідальності конкретних посадових осіб, з вини яких допущені порушення.

Якщо прокурором встановлено, що за поданням не вжито відповідних заходів до усунення порушень закону, доцільно внести подання до вищестоящого органу.

Відповідно до ст. 24 Закону у разі порушення закону посадовою особою або громадянином прокурор, його заступник, залежно від характеру порушення закону, виносить мотивовану постанову про дисциплінарне провадження, провадження про адміністративне правопорушення або про порушення кримінальної справи щодо цих осіб.

У разі виявлення діянь, що мають ознаки злочину, обов’язково проводиться перевірка і приймається рішення у порядку та строки, визначені ст. 97 КПК України.

Окремо слід зупинитись на таких формах документів прокурорського реагування, як постанови та вказівки, передбачені ст. 45 Закону України «Про прокуратуру». Ці документи реагування вносяться при виявленні порушень, пов’язаних з порядком і умовами тримання осіб, до яких застосовано заходи

примусового характеру, є обов’язковими і підлягають негайному виконанню.

Вказівка прокурора може бути як письмовою, так і усною. Усні вказівки спрямовані на усунення поодиноких, незначних порушень. Письмові вказівки викладаються в довідці перевірки або окремим документом. Зміст і форма вказівки, як окремого документу реагування, вироблені практикою. Доречно також у даному документі ставити питання про притягнення до відповідальності службових осіб, які допустили порушення закону.

Виходячи зі ст. 56 Закону України «Про прокуратуру», вказівки вносяться прокурором, заступником прокурора, старшими помічниками і помічниками прокурора, начальниками управлінь відділів, їх заступниками, старшими прокурорами і прокурорами управлінь і відділів, які діють у межах своєї компетенції. Тобто, зазначені документи реагування мають право вносити працівники прокуратури, на яких поширюється дія зазначеної норми.

Приписи, протести, подання та постанови про дисциплінарне провадження вносяться прокурором або його заступником.

Документи прокурорського реагування повинні відповідати вимогам ст. 25 Закону України «Про прокуратуру». У них обов’язково повинно зазначатись: а) ким допущено порушення закону; б) яке його положення порушено; в) в чому полягає це порушення; г) вимоги щодо вжиття посадовою особою або органом заходів для усунення порушень; д) в який строк порушення закону повинно бути усунуто.

Документ прокурорського реагування повинен містити у собі:

1) вступну частину – прізвище, ініціали та посаду особи чи найменування органу, якому адресується документ, назву документу, дату і місце його винесення, а стосовно постанови – посаду, класний чин, прізвище, ініціали прокурора чи його заступника;

2) описово–мотивувальну частину – джерело інформації про порушення закону, ким та яке його положення чи вимога порушені, в чому полягає виявлене порушення, причини та умови, що сприяли їх допущенню, посилання на норму закону, якою керується прокурор при внесенні документу реагування (ст.ст. 21 - 24, 44, 45 Закону України «Про прокуратуру»);

3) заключну (резолютивну) частину – вказівки на те, що необхідно зробити для усунення порушення закону, а також щодо вирішення питання про відповідальність конкретних службових осіб, які допустили порушення.

У документах прокурорського реагування повинно бути зазначено, що вони підлягають обов’язковому розгляду у встановлений законом строк, і про наслідки розгляду та вжиті заходи необхідно повідомити прокурору. Також роз’яснюється можливість вжиття до службових осіб заходів адміністративного впливу (за ч.2 ст. 185-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення) у разі неналежного їх розгляду.