Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ситник В.Ф. Системи підтримки прийняття рішень.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
7.59 Mб
Скачать

12.3.3. Зіставлення ісм, сппр та віс

Інформаційні системи менеджменту (ІСМ), системи під­тримки прийняття рішень (СППР) та виконавчі інформаційні систе­ми (ВІС) належать до типу інформаційних систем організаційного управління і в принциповому плані розв'язують подібні завдання, але на різних рівнях управління організацією. З іншого боку, ВІС належать до СППР, зокрема входять у групу орієнтованих на дані СППР. Тому з метою уточнення поняття ВІС доцільно розглянути цю систему в зіставленні з іншими інформаційними системами.

579

Відмінності між ВІС та СППР

Як відомо, система підтримки прийняття рішень є типом комп'ютерних інформаційних систем, що розробляється для підтримки та поліпшення процесу прийняття рішень. По­дібно до ВІС, СППР складається з кількох різних компонен­тів. У той час, як обом цим системам притаманні властивості моделювання та керування даними, компоненти презента­ції інформації в типових СППР є простішими, оскільки СППР були розроблені, головно, для підтримки прийняття рішень керівниками середнього рівня управління, а ВІС концент­руються на підтримці прийняття рішень найвищим керівницт­вом. Типи рішень цих категорій управлінців суттєво відрізня­ються.

Виконавчу інформаційну систему можна розглядати як інте­гровану систему, що надає інформацію для формування інтелек­туальних запитів користувачів, які потім можуть оброблятися за допомогою окремих СППР. У такому разі детальний аналіз із ви­користанням СППР буде проводити аналітик, а не виконавець. Така обставина зумовлена тим, що виконавці мають бути озна­йомленими з організацією у цілому, а не тільки з однією специ­фічною бізнесовою галуззю. СППР, зазвичай, надає можливість отримувати дуже детальну інформацію щодо аналізування про­блем в одному секторі чи департаменті бізнесу. Іншою відмінніс­тю є властивість ВІС проводити запрограмоване з самого початку моделювання типу «що..., якщо...?».

Ці обидві системи відслідковують та генерують звіти про хід тих чи інших певних дій, проте їх рівні деталізації оброб­лення даних значно відрізняються. ВІС, передусім, надають ін­тегровану інформацію. Вона потім може детальніше аналізува­тися засобами «зверху вниз». СППР здатна надавати всі деталі аналізу проблем з першого разу. Обидва типи цих систем ма­ють як переваги, так і недоліки, що узагальнено показано у табл. 12.5 і 12.6.

Додаток СППР на противагу до ВІС має бути визначеним, ви­ходячи із потреб індивідуальної ситуації. ВІС же направлена на забезпечення дуже високого рівня агрегування інформації щодо дій корпорації. Вона також надає змогу отримувати додаткові по­яснення стосовно даних, що були використані для створення зві­тів. Оскільки розмір корпорацій збільшується, то загроза переван­таження комунікацій, зумовлена необхідністю забезпечення ефективного використання ВІС, стає реальною.

580

Таблиця 12.5

Переваги та недоліки виконавчої інформаційної системи

Переваги

Недоліки

Проста у використанні для вико­навців вищого рівня Операції не потребують значного комп'ютерного досвіду

Обмежена функціональність

Не забезпечує виконання комплексних

обчислень

Надає вчасно підсумкову інфор­мацію компанії

Важко підрахувати вигоди та виправда­ти застосування ВІС

Надає краще розуміння інформації

Результатна інформація може надходити багатьом «чужим» користувачам

Фільтрує дані для кращого і своєчасного управління

Система може бути занадто великою, щоб нею ефективно керувати

Надає засоби для покращання слідкування за інформацією

Важко підтримувати поточні дані Витрати на додаткове введення даних часто перевищують кошторис на це Мають місце проблеми захисту даних Може зумовити меншу надійність даних Великі витрати на створення (прид­бання)

Таблиця 12.6

ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ СППР

Переваги

Недоліки

Проста у використанні аналітика­ми/технологами Націлена на нижчі рівні керівництва

Необхідні комп'ютерні навички для отримання результатів Потрібен час для підготовки, аналізу та отримання бажаної інформації

Надає інформацію та аналіз для прийняття обґрунтованих рішень

Орієнтована на деталі, занадто деталь­но характеризує ситуації

Сприяє кращому розумінню бізнесу

Не зрозуміло, як визначати якість рі­шень

Покращує використання інформа­ційних ресурсів компанії

Важко підраховувати вигоди від СППР

Уможливлює спеціальний (на да­ний випадок) аналіз

Важко підтримувати цілісність баз даних

Досліджує численні альтернативи Покращує контроль та зв'язок

Надає тільки помірну підтримку зов­нішніх даних та графічних можли­востей

581

Потік інформації утворюється внаслідок діяльності багатьох підлеглих одного виконавця, тому є загроза його перевантаження тими даними, що надходять від них. Для запобігання такого ста­ну ВІС слід розробляти тільки для пошуку даних, які стосуються поточної ситуації або проблеми. Вимоги підтримки зовнішніх та внутрішніх баз даних, змінні та зв'язки, що є елементами моде­лей ВІС, можуть створювати проблеми цілісності даних. Персо­нал компанії, котрий обслуговує ВІС, може потребувати додат­кових ресурсів для виконання експлуатаційних операцій.

Відмінності між ІСМ, СППР і ВІС

Краще розуміння сутності поняття «виконавча інформа­ційна система» можна підсилити одночасним розглядом їх з ІСМ та СППР. Для цього спочатку ще раз наведемо визначення останніх двох видів інформаційних систем. Оскільки таких визначень у літе­ратурі наводиться багато, то зупинимося на найпоширеніших із них.

1970 року Кенневон (Kennevon) запропонував таке визначення: інформаційна система менеджменту це організований метод забезпечення минулої, теперішньої та майбутньої інформації, що стосується внутрішніх операцій та зовнішніх відомостей. Вона підтримує планування, управління та операційні функції, поста-чаючи однорідну інформацію у правильно виділений інтервал часу для допомоги у створенні рішень.

Спраг (Sprague) та Карлсон (Carlson) визначають СППР як: основану на комп 'ютерах систему, що допомагає приймати рі­шення за умов погано структурованих проблем завдяки безпосе­реднім зв'язкам між даними та моделями аналізу.

Елементи цього визначення, звичайно, подібні до частин ви­значення ВІС. Усі ці системи розроблені з метою забезпечення релевантною інформацією за створення ключових організаційних рішень. Проте є й суттєві розбіжності.

ВІС концептуально подібні старішим ІСМ за діапазоном за­безпечення інформацією. ІСМ не має ніяких суттєвих обмежень щодо минулої, поточної та прогнозованої внутрішньої та зовніш­ньої інформації; вона також концептуально призначалася для підтримки менеджерських функцій планування, операційних дій та контролю. Головна відмінність полягає в тому, що розроблю­вані ІСМ не дали того, чого від них очікували.

Практично більшість ІСМ містила лише невеликий нарощува­ний ряд результуючих повідомлень і мала властивості надавати відповідь за запитом чи створювати запити до баз даних. Тому

582

інформаційні системи менеджменту часто називають системами оброблення транзакцій і за характеристиками підтримки прийнят­тя управлінських рішень вони суттєво відрізняються від типових характеристик виконавчих інформаційних систем (табл. 12.7), практично ніякої підтримки прийняття рішень, як уже раніше на цьому наголошувалося, вони наразі не забезпечують.

Що роблять менеджери та яка їм потрібна інформація — та­кож не було зрозуміло в епоху створення перших ІСМ, незважа­ючи на тодішній прогрес у галузі інформатики та зроблені від­криття. Лише невелика кількість виконавців мала спеціальні знання та досвід роботи з комп'ютером. Більшість системних розробників мала кращі технічні ніж практично-бізнесові навич­ки; мав місце значний брак досвіду щодо розроблення орієнтова­них на менеджмент додатків. Вартість та час були головними ре­сурсами. Інформаційні технології були обмеженими та дорогими; навіть на розроблення простих додатків необхідно було багато часу.

З іншого боку, СППР, що з'явилися значно пізніше ІСМ і були різними варіантами їх розвитку, набагато вужче сфокусовані на орга­нізаційні проблеми, ніж ВІС. Вони розроблені з метою забезпечення інформацією для прийняття рішень за специфічних, погано структу-

583

рованих умов. Інформація в них часто є результатом моделювання типу імітації чи лінійного програмування. СППР може застосовува­тися для унікальних чи рідко повторюваних випадків прийняття рі­шень (СППР на даний випадок (ad hoc)) швидше, ніж використовува­тися для регулярної підтримки. Вони можуть підтримувати тільки окремих чи кількох користувачів. Виконавці вищого рівня рідко ви­користовують СППР систематично. Вони можуть використовувати їх епізодично за допомогою своїх підлеглих, або надавати інформацію підлеглим для роботи з СППР. Найчастіше СППР використовує пер­сонал для задоволення інформаційних потреб виконавців.

Проте в багатьох сучасних ВІС реалізовані функції СППР як складової частини всієї системи навіть у тому разі, коли тради­ційна СППР не може використовуватися безпосередньо старши­ми виконавцями. Включення можливостей СППР до ВІС робить легшим процес отримання результатів аналізу.

Узагальнене порівняння можливостей і характеристик інфор­маційних систем менеджменту, систем підтримки прийняття рі­шень і виконавчих інформаційних систем подано в табл. 12.8. Подібності та розбіжності між ними є важливими для розуміння, проектування та розвитку ВІС.

Таблиця 12.8

ПОРІВНЯННЯ ХАРАКТЕРИСТИК ВІС, ЗВИЧАЙНИХ ІСМ ТА СППР

Аспекти для порівняння

ВІС

Звичайна ІСМ

СППР

Головні під­тримувані функції

керівні дії

оперативне управ­ління та контроль

планування, ор­ганізація, управ­ління персоналом та контроль

Призначен­ня та галузі застосу­вання

сканування середови­ща, оцінювання про­дуктивності, ідентифі­кація проблем та спри­ятливих можливостей

управління виробни­цтвом, прогнозуван­ня збуту, фінансовий аналіз, управління трудовими ресурсами

різноманітні галу­зі, де створюють­ся управлінські рішення

Бази даних

корпоративні, спеці­альні

корпоративні

спеціальні

Здатності щодо під­тримки рішень

непряма підтримка, головно, високорів-невих і неструкту-рованих рішень та організаційних стра­тегій

пряма чи непряма підтримка, головно, структурованих, ру­тинних проблем, ви­користовуючи стан­дартні моделі, дослі­дження операцій та інші моделі

підтримує створен­ня слабоструктуро-ваних та неструк-турованих рішень, головно, на даний випадок (ad hoc), але і деякі повто­рювані рішення

584

Закінчення табл. 12.8

Аспекти для порівняння

ВІС

Звичайна 1СМ

СППР

Адаптація до індивіду­альних ко­ристувачів

призначаються для

індивідуального

виконавця

зазвичай, немає ні­якої адаптації, стан­дартизований підхід

надає засоби ін­дивідуального судження, аналі­зу типу «що..., якщо...?», вибо­ру стилю діалогу

Графіка

обов'язкова

бажана

вибір стилю діа­логу, інтегрова­ного з багатьох СППР

Дружність до корис­тувача

має бути

бажана

має бути, якщо не використовують­ся посередники

Оброблен­ня та інтер­претація ін­формації

фільтрація та стис­нення інформації, відслідковує крити­чні дані та інформа­цію

інформація надаєть­ся різним групам ко­ристувачів, що ма­ніпулюють даними чи підсумовують їх за потреби

інформація забез­печується ВІС та/або ІСМ і ви­користовується як вхід до СППР

Підтримка деталізова­ною інфо­рмацією

миттєвий доступ до підтримуючих дета­лей будь-якого ре­зультату

негнучкість звітів, не­можливість швидкої деталізованої під­тримки

можна запрогра­мувати

База моде­лей

можна додати, час­то або невключена взагалі, або вклю­чена в обмеженому вигляді

стандартні моделі до­ступні, проте вони некеровані

основа всієї сис­теми

Розробники

продавці, фахівці де­партаменту інформа­ційних систем (1С) чи штат ВІС

фахівці з інформа­ційних систем

фахівці департа­менту 1С чи гру­пи СППР, корис­тувачі, чи комбі­новані команди з них

Апаратні засоби

універсальна ЕОМ, ПК чи комп'ютерна мережа

універсальна ЕОМ, ПК чи комп'ютерна мережа

універсальна ЕОМ, ПК чи комп'ю­терна мережа

Сутність приклад­них пакетів

інтерактивний, про­стий доступ до бага­тьох баз даних, он-лайновий інтерфейс, витончені можливо­сті СКБД, комплек­сні зв'язки

орієнтована на дода­ток, створення звітів, стандартизовані мо­делі фінансової ста­тистики, бухобліку та науки управління

широкі обчислю­вальні можливос­ті, мова моделю­вання та імітація, генератори СППР

585