Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АСТРО_ЛР_1.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7

Тема роботи: визначення географічного положення корабля

Мета роботи: З’ясувати принцип роботи секстанту. Навчитись визначати місце полюса освітлення і радіус позиційного кола на географічній карті з метою визначення координат корабля. Навчитись використовувати масштаб карти.

Обладнання, посібники та матеріали: морський секстант або його діюча модель, географічна карта або глобус, каталог навігаційних зір. Астрономічний календар, зоряний хронометр, метрична лінійка і циркуль.

Література: [1-4].

Завдання для теоретичної підготовки

  1. Розглянувши схему будови секстанта і хід променів у ньому [2] (стор.69), неважко зрозуміти залежність між кутом, який створюють дзеркала між собою і кутом, що визначає висоту світила над горизонтом. Справді:

.

2. З'ясувати суть поняття полюса освітлення світила та позиційного кола. Навчитись використовувати масштаб карти.

3. Чому потрібно виконувати не менше двох вимірювань для знаходження місця положення корабля. Чи потрібно на карті креслити повні кола?

4. Як знайти географічні координати світила, яке в даний момент перебуває в зеніті? Як знаходять зоряний час Грінвіча?

5. Яка довжина дуги на поверхні Землі, що стягує кут в 10 біля плюса в меридіальному напрямку та на широті екватора в напрямку паралелі?

Контрольні питання

1. Яка будова і принцип роботи секстанту? Як користуватись приладом в літаку чи на кораблі?

2. Що ми звемо полюсом освітлення світила? Чи міняється його положення на земній кулі протягом доби?

3. Що ми звемо позиційним колом світила та які методи його визначення?

4. Як визначити широту місця спостереження за спостереженнями Сонця?

5. Як визначити довготу місця спостереження і які інструменти для цього потрібні? Яку роль зіграли досягнення НТР в методах знаходження географічних координат?

6. Як можна визначити висоту світила без допомоги секстанту чи інших кутомірних інструментів?

Завдання для самостійної роботи

1. Виміряйте секстантом висоти 3-4 зір і відмітьте час спостереження кожної зорі за хронометром, що показує зоряний Грінвічський час. Результати запишіть у звітний протокол роботи.

2. Визначити географічні координати корабля з якого о 8h55m Грінвічського зоряного часу зоря Альдебаран ( Тільця) спостерігається в зеніті. Нанесіть положення корабля на карту. Як міняється полюс освітлення зорі з часом?

3. Побудуйте на карті з мірилом 1:80 000 000 позиційне коло, в одній з точок якого знаходиться корабель о 8h05m40s за Грінвічським зоряним часом, якщо штурман корабля в цей момент спостерігав зорю Регул ( Лева) на висоті 700 .

4. Визначте географічні координати корабля, який знаходиться біля берегів Африки, якщо його штурман, вимірявши висоти -Орла і -Змієносця о 14h53m за Грінвічським зоряним часом, дістав відповідно , .

5. О 14h10m за Грінвічським зоряним часом з корабля, що знаходиться біля берегів В’єтнаму, визначено висоти Волопаса і Діви. Висота першої зорі була рівна 550 , а другої 510 . Визначте географічне положення корабля. Мірило карти 1:80 000 000.

  1. Штурман корабля секстантом виміряв висоти Сонця в моменти його верхньої кульмінації 23 і 24 серпня. В момент полудня 23 серпня висота Сонця була рівна на південь від зеніту, а хронометр, що йде за Грінвічським зоряним часом, показував 1h30m. В справжній полудень 24 серпня висота Сонця була , а покази хронометра - 1h53m.

Визначте:

а) в яких водах перебуває корабель,

б) його курс і швидкість руху, припускаючи, що вони не змінюються протягом спостережуваної доби.

Дата _____ Час _______

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]