Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дефіцит бюджету.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
56.32 Кб
Скачать

Заходи з управління бюджетним дефіцитом

 

З метою полегшення наслідків бюджетного дефіциту для економіки країни може бути вжито низку заходів з управління бюджетним дефіцитом.

Емісійне покриття дефіциту бюджету

Дефіцит бюджету може бути зменшений або навіть повністю покритий за рахунок випуску додаткових грошей. Такий захід провокує інфляцію, яка знецінює внутрішній борг і фактично здешевлює його обслуговування. Якщо темпи інфляції досить високі, процентні ставки за державними цінними паперами можуть навіть стати негативними. Проте висока інфляція, що переростає в гіперінфляцію, вкрай шкідлива для економіки держави і приводить до деградації грошової системи, знеціненням заощаджень населення, економічного спаду. Крім цього, в умовах інфляції держава змушена кожен новий випуск державних цінних паперів обумовлювати більш високою процентною ставкою, а також вводити цінні папери з плаваючою процентною ставкою. Це значною мірою нівелює вигоду емісійного покриття бюджетного дефіциту.

Податкове покриття дефіциту бюджету

Введення додаткових податків і збільшення ставок існуючих податків у короткостроковій перспективі дозволяє наповнити бюджет. Однак така міра в подальшому може призвести до невигідності інвестицій та підприємницької активності, а отже до скорочення виробництва і переходу частини економіки в тіньовий сектор. Таким чином, податкове покриття бюджетного дефіциту дає лише короткий ефект, в подальшому зменшуючи доходи бюджету у зв’язку зі зменшенням оподатковуваної бази.

Секвестування бюджету

Це пропорційне зниження всіх видаткових статей бюджету на певну частку. Застосовується з моменту введення і до кінця бюджетного року. В рамках секвестування можлива наявність ряду захищених витратних статей, перелік яких визначається вищими органами влади. Ряд статей (таких, наприклад, як обслуговування зовнішнього боргу) секвестувати неможливо.

У Сполучених штатах Америки існує поділ видаткових статей бюджету на прямі (обов’язкові) і дискреційні. Прямі витрати гарантовані чинним законодавством (соціальні допомоги, програми медичного обслуговування і т. д.) і не можуть бути урізані. Дискреційні витрати щорічно розглядаються і затверджуються конгресом США в рамках бюджету на майбутній рік. Одночасно встановлюється ліміт таких витрат. Якщо фактичні витрати бюджету починають перевищувати ці ліміти, то запускається механізм секвестування, що зменшує бюджетний дефіцит.

 

Фінансування дефіциту бюджету

 

Розрізняють два види фінансування дефіциту бюджету - грошове і боргове.

Грошове фінансування

Грошове фінансування означає, що для покриття дефіциту бюджету уряд отримує кредити центрального банку. Фактично мається на увазі випуск в обіг (емісію) додаткових грошових коштів. Таке фінансування використовується лише в крайніх випадках, тому що його використання спричиняє за собою вельми негативні наслідки для економіки. У результаті реалізації такого інструменту грошова маса національної валюти збільшується на величину, не забезпечену товарами і послугами. Як наслідок зростає інфляція, порушується нормальний механізм ціноутворення, що в підсумку спричиняє за собою падіння курсу національної валюти. Крім цього, негативним наслідком розкручування інфляції може стати прояв «ефекту Танзі». Суть цього явища полягає в тому, що платники податків починають свідомо відтягувати сплату податків до державного бюджету. За час відстрочки гроші частково знецінюються, фактичне податкове навантаження знижується, що в свою чергу знову ж зменшує доходи бюджету та посилює бюджетний дефіцит. Таким чином, фінансова система країни розхитується все більше.

Тому законодавство багатьох країн накладає жорсткі обмеження на використання такого методу фінансування бюджетних дефіцитів. У ряді країн кредитування уряду центральним банком заборонено.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]