Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАХИСТ ЦЕГЛЯНИХ МАТЕРІАЛІВ ВІД РУЙНУВАННЯ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
10.59 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Миколаївський будівельний коледж

Київського національного університету будівництва і архітектури

Спеціальність 5.06010101

«Будівництво та експлуатація

будівель та споруд»

РЕФЕРАТИВНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

з дисципліни ТіОБВ

на тему: «Захист цегляних матеріалів від руйнування »

Виконав студент

групи Б-302

Клименюк Єгор

Викладач:

Дубельт Т.М.

МИКОЛАЇВ-2012

ПЛАН:

1.Галузь застосування

2.Приклади захисту

3.Технологія виконання робіт

4. Матеріали для захисту

5.Список джерел

До утворення висолів схильна більшість традиційних пористих будівельних матеріалів (цегла, бетон, вапняк, штукатурка і т. д.), але найбільш яскраво вони проявляються на цегляних фасадах будівель. В основному захист цегляних матеріалів застосовують для садово- паркових кам’яних конструкцій, пам’яток архітектури, котеджів.

Масове застосування цегли в будівництві житлових будинків і котеджів доставляє будівельникам і замовникам чимало клопоту. Надія, що фасад збереже свій первозданний колір, часто зникає з першим же дощем.

Після висихання цегла покривається білявими розводами виступаючих солей. Дослідження показали, що висоли на фасадах утворюються внаслідок кристалізації розчинних солей, що містяться в цементі, бетоні, штукатурному і кладочному розчині, цеглі і керамічних блоках.

Утворенню висолів сприяють:

  • високий вміст розчинних речовин (солей) у вихідних матеріалах (цементі, заповнювачі, воді замішування і добавках, рідше в цеглі);

  • високий вміст води в матеріалах і додаткове їх зволоження (волога, що капілярно піднімається, атмосферні опади);

  • температурно-вологісні умови, при яких відбувається повільне і тривале випаровування вологи з матеріалу на поверхні конструкції;

  • знижена температура повітря, що сприяє утворенню кристалогідратів.

Висолами називають білий соляний наліт, що виникає на фасадах. Він утворюється внаслідок переміщення води з розчиненими в ній солями. У суху погоду сольовий розчин спрямовується назовні, вода випаровується, а солі кристалізуються, адсорбуючись на поверхні стіни. Усього за кілька днів тільки що побудований цегляний котедж з чистої і акуратної будівлі може перетворитися на заляпану білявими розводами неестетичну споруду. Але це не тільки негарно. Утворені в структурі матеріалу кристали розпирають стінки пор, утворюючи тріщини і руйнуючи матеріал.

3.Технологія виконання захисту

Пошкоджений камінь замінюється або відновлюється до початкового об'єму (рис. 1.3) з використанням реставраційного розчину Remmers Restauriermoertel SK. Заповнення швів виконується розчином Remmers Fugenmoertel, підібраним за характеристиками сполучного, величиною зерна і кольором.

Рис. 1. Захист цегляної поверхні: 1 – очищення і знесолювання; 2 – видалення шовного розчину; 3 – додаток структури до початкового об'єму і заповнення швів; 4 – гідрофобізація і захист від граффіті; 5 – лесировка

В якості довгострокової профілактики від появи мохів, грибів та водорослей до виконання гідрофобізації (рис. 1.4) можна провести захист від біоушкоджень. Гідрофобізація, що виконується з застосуванням рідкотекучих або кремоподібних захисних продуктів, завжди є заключним етапом нанесення. Засіб для захисту від граффіті Remmers Graffitischutz постійної дії полегшує видалення малюнків графіті.

В якості альтернативи системі гідрофобізації фасаду можна надати водовідштовхувальні властивості за допомогою нанесення покриття (фарби) на основі силіконової смоли (рис. 1.5) або лесуючого покриття (лазурі) на основі силіконової смоли.

Крім класичного способу заповнення швів вручну (мал. 2.1), практикується також нанесення розчину для заповнення швів машинним способом (особливо на фасадах великої площі з широкими швами). Спеціально для цього фірма «Реммерс» розробила продукт Fugenmoertel MG, який на вибір клієнта може бути капілярно-активним або мати водовідштовхувальні властивості.

Заповнення цегляних швів шламових розчином

Система заповнення швів Remmers Funcosil складається, зазвичай, з двох етапів: оновлення швів з використанням матеріалів, які тверднуть гідравлічним способом, і водовідштовхувальною обробкою фасаду засобами гідрофобізації. Матеріал для заповнення швів являє собою дрібнозернистий шлам зі зв'язуючим, стійким до дії сульфатів.

Рис. 2. Заповнення швів цегляної кладки: 1 – машинний спосіб; 2 – класичний спосіб (вручну)

Це забезпечує високу стійкість кладки, в тому числі що відчуває навантаження у вигляді сульфатів або Гіпсовмістких продуктів. Оброблений шламовою масою шов відрізняється особливо високою адгезією на крайках внаслідок високої якості самого складу і технології нанесення.

Метод заповнення швів виключно економічний у тому відношенні, що дає суттєвий виграш у часі. Економиться час, що витрачається на видовбування і вирізання шва, а також відсутні пошкодження крайок цегли, поєднані з цими процесами.

Сама закладка розчину у шви здійснюється з великою економією праці, порівняно з традиційним використанням розшивок. Наступне має істотну перевагу: врівень до поверхні можна заповнити і тонкі шви, і навіть дрібні тріщини, недоступні для звичайної розшивки. З урахуванням усіх можливостей економії часу, загальну економію трудових і тимчасових витрат можна оцінити на рівні 25%.

Рис. 3. Шламовання швів: 1 – попереднє просочення методом протоки; 2 – нанесення шламового розчину з розгладжуванням; 3 – груба очистка і ущільнення розчину; 4 – додаткове очищення за допомогою терки з губкою; 5 – заключна очистка на ранніх стадіях отвердіння; 6 – додаткове просочення Remmers Funcosil SNL.

Шламовання швів Remmers Funcosil (рис. 3) полягає у виконанні наступної послідовності робіт: попереднього просочення методом обливки (рис. 3.1), нанесенні шламового розчину з розгладжування (рис. 3.2), грубої очистки та ущільнення розчину (рис. 3.3), додатковому очищенні за допомогою терки з губкою (рис. 3.4), заключного очищення на ранніх стадіях отвердіння (рис. 3.5), додаткового просочення продуктом Remmers Funcosil SNL (рис. 3.6).

Переваги системи шламовання швів:

- Оновлення швів і створення водовідштовхувальних властивостей на всьому просторі фасаду;

- Висока адгезія шламованої маси на крайках;

- Вирівнювання коефіцієнта водопоглинання для цегли і швів;

- Економія часових та трудових витрат у порівнянні з ручним заповненням швів;

- Поліпшена теплоізоляція за рахунок сухого фасаду.

Система гідрофобізації Funcosil

Більша частина процесів, що ведуть до руйнування і пошкоджень будівель, залежить від поглинання будівельним матеріалом води.

Пояснимо наочно: із збільшенням проникнення вологи в будівельний матеріал зростає також поглинання шкідливих речовин. У розчиненій формі в структуру будівельного матеріалу проникають, наприклад, солі, вода, яка потрапляє з атмосфери з дощами, приносить шкідливі речовини («кислотний дощ»). Зі зміною вмісту вологи змінюються також будівельно-фізичні характеристики – в першу чергу теплопровідність матеріалу. Оскільки вода має високу теплопровідність, зі зменшенням вмісту вологи у будівельному матеріалі покращуються його теплоізоляційні характеристики. Таким чином, в результаті водовідштовхувальної обробки цегляного фасаду може переміститися точка роси, що призведе до зниження небезпеки розповсюдження цвілі. Також мало звертається уваги на здатність багатьох будівельних матеріалів до погіршення показників міцності при високому рівні вмісту вологи.

Рис. 4. Цегляна кладка після водовідштовхувальним обробки: 1 – цегла після водовідштовхувальної обробки; 2 – відремонтований шов; 3-поверхня, утворена цегляною кладкою і швами.

Для багатьох процесів, що ведуть до пошкодження фасадів, єдина дієва допомога – водовідштовхувальна обробка. Система гідрофобізації Remmers захищає цегла від пошкоджень і сприяє економії енергії.

Крем Remmers Funcosil FC готовий до застосування: «з банки – на стіну». Характеризується легким нанесенням, малою витратою матеріалу, тривалою дією внаслідок високого вмісту активного компонента. Забезпечує можливість стельових робіт без будь-яких ускладнень, відсутність втрат внаслідок стікання матеріалу.

Рис. 5. Гідрофобізація поверхонь: 1 – місця висолів, наприклад, підвіконня, обробляються кремовим складом; 2 – висока ступінь водовідштовхування – ефект «перлів»

Рідкий варіант: Funcosil SNL – характеризується найкращою проникаючою здатністю на добре всмоктуючих підставах, винятковою довговічністю та стабільністю.

Боротьба з висолами - дуже непросте завдання. Очищення за допомогою води і щіток, як правило, малоефективне. Вода проникає всередину стіни і «витягує» на поверхню нові порції солі. Та й самі щітки часто руйнують поверхню матеріалу. З часом розчинні солі під дією техногенних факторів можуть перетворюватися в нерозчинні. На початковому етапі найефективніше - запобігання попадання атмосферної вологи на будівельний матеріал застосуванням гідрофобізуючих пропиток. Після обробки (гідрофобізації) вода не вбирається в поверхню, а стікає з неї у вигляді кульок, не викликаючи намокання. Зазвичай для цієї мети використовуються склади на основі силіконових з'єднань. Недоліком таких пропиток є створення на поверхні тонкої плівки без проникнення діючої речовини всередину матеріалу. Така плівка досить швидко піддається руйнуванню під дією атмосферних факторів і вода знову одержує можливість проникати всередину стіни.

Гідрофобізатори фірми Remmers із серії Funcosil, утворюють на поверхні капілярів наношар поверхнево активних речовин, які перешкоджають проникненню вологи через їхні стінки, не блокуючи нормальне протікання парообмінних процесів. Крім захисту від солеутворення, гідрофобізатори захищають стіни від паразитичної роботи мікроорганізмів, виключаючи можливість виникнення сприятливого для них середовища проживання - води. Зниження всмоктуючої здатності стіни так само значно знижує її теплопровідність, що скорочує тепловтрати і зберігає основу від надмірного промерзання, і, як наслідок, будівельний матеріал від руйнування.

Аналізи висолів, зроблених на різних об'єктах, показали, що за хімічним складом висоли, що утворюються на поверхні цегельної кладки можуть бути поділені залежно від розчинності на кілька типів

  • карбонатно-кальцієві - складаються переважно з карбонату кальцію, що утворюється при винесенні на поверхню гідроксиду кальцію

  • карбонізації вуглекислим газом повітря; висоли у воді практично нерозчинні;

  • карбонатно-натрієві - утворюються при виносі на поверхню їдкої луги NaOH та її карбонізації вуглекислим газом повітря; висоли розчиняються водою;

  • сульфатно-натрієві - утворюються при виносі на поверхню сульфату натрію і кристалізації у вигляді кристалогідрату сульфату натрію Na2SO4; висоли погано розчиняються у холодній воді і краще - в гарячій.

Наведену класифікацію зроблено в залежності від переважаючого виду солі, що міститься в висолах. Насправді склад висолів завжди багатокомпонентний. В них є солі кальцію, сполуки алюмінію, кремнію, магнію, заліза, що нерідко утворюють важкорозчинні вицвіли. У числі аніонів, крім карбонатів і сульфатів, можуть бути хлориди, нітрати та інші іони. Аніони можуть потрапляти до складу висолів з добавок-прискорювачів твердіння і протиморозних добавок.

Одним з можливих шляхів запобігання появи висолів є введення гідрофобних матеріалів Remmers до складу розчинів. Якщо у випадку відсутності гідрофобізуючого просочення, на поверхні цегли все ж таки з'явився сольовий наліт, то його, як правило, намагаються видаляти розчинами (а частіше концентратами) сильних неорганічних кислот. Як правило використовують соляну кислоту HCl, але мало хто відразу замислюється, що це може призвести до небажаних результатів. Часто таке очищення супроводжується руйнуванням (втратою міцності) поверхні основи - це значно збільшує водопоглинання атмосферної вологи цегляною кладкою, що погіршує її властивості і призводить до передчасного руйнування за рахунок ще більш активного витягування солі на поверхню. Крім цього, таке очищення надає серйозної шкоди здоров'ю людини.

4.Матеріали, покриття, заходи для попередження деструкції

Характеристики деяких покриттів :

* КОЕЗОЛ- водовідштовхувальний продукт для довготривалого захисту цегляних бетонних і кам'яних споруд, проникаючий глибоко в пори, не змінюючи при цьому структуру поверхні.

* ТОРОКЛІР- прозорий водонепроникний просочувальний засіб для бетону і кам’ яного облицювання, що робить стримуючу дію на плісняву і зростання лишайників

* ТОРОГЛЕЙЗ- прозоре, напівглянцеве покриття для цеглини, каменю, штукатур- ки, що оберігає мінерали від дії ультрафіолетових променів, лугів, забрудненого повітря, дає можливість внутрішньому шару дихати.

# СІКАГАРД 700 З- водовідштовхувальне однокомпонентне просочення на силіко новій основі для захисту від дощу і вологого повітря мінеральних фасадних матері-алів бетонних і обштукатурених поверхонь, природних кам'яних блоків, неглазу- рованої клінкерної плитки.

# ПЛЕКСІФІЛМ- прозорий фіксаж для пористих підстав, що закріплює поверхню від осипання, кришіння, вицвітання.

# ВАТЕРПЛАГ- гідравлічний кремнієвий наповнювач, вживаний для запобігання закупорці інфільтрацій, протічок через тріщини, стики, отвори в бетоні, камені.

Для попередження утворення висолів і плям на поверхні цегляної кладки та збільшення морозостійкості рекомендовано:

- малолужні цементи з вмістом оксидів лужних металів (Na20,K20) не більше 0,1%, а також гідрофобні й пластифікуючі цементи, які мають здатність зменшувати водо цементне співвідношення і здатність розчину до капілярного втягування. Наприк-лад, цемент марки ПЦ500 без домішок;

- в якості заповнювача при приготуванні розчину використовувати кварцевий пісок, що не містить водорозчинних сульфатних солей і пісок, який отриманий в результаті подрібнення гірських порід; граніту, діабазу, щільного піщанику та ін. Тому річковий пісок або пісок, добутий в кар'єрах, рекомендується ретельно промивати водою для видалення з нього глинистих та органічних домішок;

- використовувати в будівельному розчині пластифікуючі добавки, що не містять водорозчинні солі (ні в якому разі не використовувати добавки на основі миючих засобів, наприклад: мило, шампунь та ін.);

-обмежувати рухливість розчину (не більше 6 см, по стандартній методиці), тобто використовувати жорсткий розчин (при нахилі шпателя під кутом 45° розчин, який знаходиться на ньому, не повинен сповзати). Марку розчину по морозостійкості підбирають в межах лицьової цегли при водопоглинанні розчину не більше 8%;

- не використовувати в складі будівельних розчинів в якості проти морозної добав- ки нітрата натрію, поташа, кухонної солі та ін.;

- не розмащувати розчин по лицьовій поверхні цегли;

- кладку виконувати з утопленим швом;

- не допускати капілярного втягування води з грунту;

- забезпечити облаштування водозливних засобів, водозабірних труб, козирків і кар низів;

- максимально ущільнювати горизонтальні і вертикальні шви кладки;

- не проводити кладку під час дощу і при мінусових температурах;

- оберігати кладку від дії опадів, накриваючи її після закінчення роботи поліетиле- новою плівкою, толем і іншими матеріалами. Для найбільш ефективного захисту цегляної кладки і збільшення морозостійкості застосовується спеціально розробле- ний засіб „Тюлень". При обробці цегли даним засобом рідина, проникаючи в цеглу до 5 мм у відкриті пори, утворює водовідштовхуючий шар. Після обробки зовніш- ній вигляд цегли не змінюється. Термін служби цього покриття складає від 5 до 10 років. Даний засіб та ще ряд інших, що використовуються для захисту цегли від ви- солів, ви можете придбати на нашому підприємстві й отримати відповідні рекомен- дації по застосуванню.

- використовувати лакове покриття для бетону «REMISIL». Норми витрат: 80-100 г/м2. Рекомендовано покриття в 2 шари. У разі утворення висолів на поверхні цег- ляної кладки необхідно змити наліт чистою водою, дати підсохнути і на чисту вису шену поверхню нанести вищевказаний засіб. Лакове покриття утворює водонепро- никний і водовідштовхувальний шар, який захищає лицьову цеглу від руйнування та покращує її зовнішній вигляд.

5. Висновок

Необхідно ретельно обстежувати об'єкт, щоб виявити джерела заволоження.

Провести лабораторний аналіз засолених місць для визначення кількості та типу солей.

Технологію ремонту розробити тільки після отримання всіх результатів обстеження.

Експериментальні дані обстеження будівель і споруд дозволять створити обґрунтовану технологію ремонтно-відновлювальних робіт та рекомендації щодо застосування сучасних ремонтних матеріалів.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Миколаївський будівельний коледж

Київського національного університету будівництва і архітектури

Спеціальність 5.06010101

«Будівництво та експлуатація

будівель та споруд»

РЕФЕРАТ

з дисципліни ТіОБВ

на тему: «Полегшене мурування стін з газоблоків»

Виконав студент

групи Б-402

Клименюк Єгор

Викладач:

Поневєжа В.Г.

МИКОЛАЇВ 2012

ПЛАН:

1.Складування газоблоків

2.Кладка першого ряду блоків

3.Приготування розчинової суміші

4.Укладка арматури

5.Порядівки

6.Кладка наступних рядів

7.Зовнішня облицьовка стін газоблоками AEROC

8.Внутрішня облицьовка стін газоблоками AEROC