Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
землеробство.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
261.63 Кб
Скачать

7. Впровадження і освоєння сівозмін

Впровадження сівозміни – це розробка, затвердження і перенесення сівозміни на територію господарства (нарізування полів сівозміни).

Після впроваджування сівозмін і нарізування полів, складають план освоєння кожної з впроваджених сівозмін. Освоєння сівозміни в господарстві – це поступовий перехід від наявної в господарстві структури посівних площ до прийнятої.

У цьому випадку необхідно науково обгрунтувати розміщення культур після попередників, найбільш забур’янені поля відводити під пари, кожну культуру по можливості розміщувати в одному полі сівозміни.

Період освоєння сівозміни залежить від багатьох причин і триває 3-4 роки. При освоєнні сівозміни розробляється план переходу до неї. Для цього складають перехідну таблицю, в якій записують план розміщення культур в кожному полі по рокам освоєння. Роком освоєння впровадженої сівозміни вважається рік, коли всі культури займають необхідні площі і висівають їх після попередників, записаних у даній схемі сівозміни.

При заповненні перехідної таблиці необхідно:

1. Записати номера полів, їх площі і попередники.

2. Заповнити перехідну таблицю за роками послідовно, спочатку на 1-й рік освоєння, потім 2-й рік і т.д. до повного освоєння.

3. Кожен рік культури розміщувати, по можливості, цілими полями, виключаючи строкатість полів.

4. Розмістити за кращими попередниками в першу чергу найбільш вибагливі ведучі культури ( наприклад, озимі, цукровий буряк).

5. У порядку господарської цінності розмістити всі інші культури сівозміни.

6. У сівозмінах з багаторічними травами, з першого ж року освоєння підібрати ціле чисте від бур’янів поле для їх підсіву.

7. Під поля чистого або зайнятого пара відводять найбільш забур’янені поля з гіршими попередниками.

7.1. Економічна оцінка сівозмін

Економічна оцінка сівозмін може проводитись за різними показниками (врожайність, вихід сільськогосподарської продукції на 100 га, в грошовому визначені і т.д.).

Найбільш розповсюдженою є економічна оцінка різних сівозмін за виходом сільськогосподарської продукції в кормових одиницях і кількості перевареного протеїну на 100 га земельних угідь або ріллі.

Перерахунок різної продукції рослинництва на кормові одиниці і переварений протеїн роблять за спеціальними кормовими таблицями (додаток 1).

Сумуючи вирощену продукцію, виражену в кормових одиницях і кг перевареного протеїну, по всій сівозміні в цілому і в перерахунку на 100 га ріллі, можна порівнювати цю сівозміну з іншими. Підрахунок проводять за такою таблицею:

№ поля

Культура

Площа посівів,

га

Врожай-ність, ц/га

Валовий збір, ц

Перевідний коефіцієнт

Валовий збір

кормових одиниць, ц

перевар. протеїну, кг

кормових одиниць, ц

перевар. протеїну, кг

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

Всього

У перерахунку на 100 га посівів: ________ ц кормових одиниць; ________ кг перевареного протеїну.