Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на маркетинг модуль 1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
64.7 Кб
Скачать

28. Система маркетинг-мікс.

Система засобів маркетингу - ції сукупність заходів та методів, конкретний інструментарій, Який вікорістовується підпріємством для Досягнення поставленої мети, виконан от ¬ повідніх Завдання.

З кінця 50-х РОКІВ XX ст. систему засобів маркетингу назіва ¬ ють «Маркетингові суміш» (marketing-mix). У кінці 70-х РОКІВ можліві Елементи цієї суміші Було об'єднано в Чотири групи (Концепція «4Р» від початкової букви англійської назви кожної групи елементів), тобто product (товар), place (Місце), promotion (просування), price ( ціна).

Головний елемент цієї «суміші» - товар. Тут основними ін-струмент маркетінгової діяльності підпріємства є Його Якість, різноманітність, Зовнішній Вигляд, Властивості, товарна марка, упаковка, габарити, сервіс, Гарантії, возможности повер ¬ нення товару покупцям та ін. Головним у створенні товару Як си ¬ стеми елементів є віднайдення и реалізація суттєвіх Переваги для споживачів проти товарних пропозіцій конкурентів у широкому діапазоні - від упаковки до екологічної безопасности. В ідеалі товар підпріємства взагалі має буті унікальнім на ринку.

Розподіл - ції насамперед конструювання каналів збуту про ¬ дукції підпріємства. Саме смороду мают пов'язувати підприємство з ринка, забезпечуваті возможности для реалізації Його продук ¬ ції. Крім того, цею блок системи засобів маркетингу передбачає належні Способи та методи Створення збутового апарату, вибор посередніків та Управління ними, підготовкі торговельних пра ¬ цівніків, розміщення товарів у відповідніх торговельних закла ¬ дах, формування в шкірному з них оптимального асортименту та номенклатури продукції, нагромадження необхідніх та достатніх її запасів, організації Транспортування и Зберігання ТОЩО.

Просування має на меті Створення інформаційного взаємо-зв'язку підпріємства Зі Своїм цільовім ринка. Тут Головними інструментамі маркетингу є реклама, пропаганда, стимулювання збуту та персональний продаж.

Ціноутворення полягає у методах визначення прейскурантних ЦІН, зніжок, умів оплати та торговельного Кредитування покупців.

В Останні роки ця Концепція доповнюється галі кількома «Р», у тому чіслі people (спожівачі), process (процеси), physical eviden ¬ ce (матеріальні Свідоцтва), personal (персонал), partnership (друж ¬ Ні Стосунки Зі Споживача). Такі ДОПОВНЕННЯ є особливо важлі ¬ вими для маркетингу услуг. Для промислового маркетингу суттєвім елементом є галі Одне «Р» - preferred suppliers (трівалі Стосунки з найліпшімі постачальником).

Отже, з одного боку, Концепція «marketing mix» - ції систе-матізованій ПЕРЕЛІК можливости маркетингових інструментів, а з іншого - оптимальна й ефективна комбінація необхідніх и до ¬ статніх Дій у конкретній сістемі «продукт-ринок». Між цімі двома полюсами Досить велика дістанція. Характер її прохо ¬ дження (тобто порядок Створення: Використання «маркетінгової суміші») Може дати належний Користь (належний комерційний ефект) або стати шкідлівім (збітковім), або навіть катастрофіч ¬ ним (поразка підпріємства в конкурентній боротьбі, Його вихід з Ринку). З Оглядова на ці, Створення ефективних «маркетингових сумішей» - Одне з найактуальнішіх, трудомісткіх и складаний харчування маркетінгової практики. Досягнення успіху Щодо цього базується на таких принципова засідках.

Кожна система «продукт-ринок» потребує Створення індіві ¬ дуальної, точно перевіреної «маркетінгової суміші». При цьому остання має буті Гнучкий, тобто дінамічно змінюватісь відпо ¬ відно до змін у навколишній бізнес-середовіщі.

«Маркетингові суміш» треба конструюваті з метою досяг-нення ефекта сінергії, тобто максімальної результатівності су ¬ місного Використання маркетингових інструментів и Дій за раху ¬ нок взаємопосілення ціх Дій.

«Маркетингові суміш» треба точно орієнтуваті в такій сис ¬ темі координат:

-Ринок (чі підходіть для нього цею товар, чі Рівень ЦІН, чі тип реклами ТОЩО);

- Конкуренти (їхня можлива реакція, стратегія, сільні та слабкий ¬ кі сторони);

- Підприємство (Потенціал, ресурси, технологія, персонал ТОЩО).

«Маркетингова суміш» Завжди має буті комплексної и гар-монійнім поєднанням інструментів та Дій. Інакше Кажучи, її структуру треба складаті з необхідної и достатньої кількості ціх Дій та інструментів з одночаснім Передбачення логічної послі ¬ довності та взаємного узгодження порядку їх реалізації.

Створювана «маркетингова суміш» має буті активною, тобто передбачаті НЕ Тільки виконан Вимоги ринка, но и Його форму ¬ вання (Сприяти збільшенню Його реальної місткості, актівізуваті купівельну актівність споживачів ТОЩО).

Будь-яку «маркетингову суміш» обов'язково треба чітко спла ¬ нуваті. Річ у ТІМ, Що порядок її реалізації зазвічай вікладають Як чітку програму Дій з деталізацією годині, Місця, відповідальніх за здійснення окремого заходів, форм контролю ТОЩО.

Безумовно кож, Що будь-яку «маркетингову суміш» треба точно економічно обгрунтувати. Це означає, Що вон, з одного боку, має буті пробюджетована, а з іншого - детально обрах ¬ вана Із визначенням того економічного результату (доходів, при ¬ бутків), на Який сподіваються після її виконан.