Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
valeol_ukr.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
264.19 Кб
Скачать

Лекція 2. Здоровий спосіб життя та його складові. Людина та її здоров’я з позиції системного підходу

Навчально – цільові питання

  1. Загальна характеристика категорії “спосіб життя”.

  2. Фактори від яких залежить здоров’я людини.

  3. Складові здорового способу життя.

  4. Медична активність.

  5. Вплив алкоголю та паління на здоров’я особистості.

Практичні навички

Уміти:

  1. Визначати медичну активність особистості та фактори від яких залежить здоров’я людини.

  2. Прогнозувати наслідки, які можуть виникати при вживанні людиною алкоголю та наркотичних засобів .

  3. Застосовувати набуті знання у практичній діяльності.

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки :

Забезпечуючі дисципліни – загальна біологія, органічна хімія, анатомія та фізіологія людини.

Забезпечувані дисципліни – педагогіка, психологія, біохімія, теорія та методика фізичної культури, основи медичних знань, педіатрія та гігієна дитини.

Текст лекції

Спосіб життя – біосоціальна категорія, що інтегрує подання про певний тип життєдіяльності людини й характеризується його трудовою діяльністю, побутом, формою задоволення матеріальних і духовних потреб, правилами індивідуальної й суспільної поведінки.

Говорячи про спосіб життя, слід пам'ятати, що хоча він у значній мірі обумовлений соціально-економічними умовами, у той же час багато в чому залежить від мотивів діяльності конкретної людини, від особливостей його психіки, стану здоров'я й функціональних можливостей організму. Цим, зокрема, пояснюється реальне різноманіття варіантів способу життя різних людей. Спосіб життя людини включає три категорії: рівень життя, якість життя й стиль життя.

Рівень життя – це в першу чергу економічна категорія, що представляє ступінь задоволення матеріальних, духовних і культурних потреб людини. Під якістю життя розуміють ступінь комфорту в задоволенні людських потреб (переважно соціальна категорія). Стиль життя – характеризує поведінкові особливості життя людини, його індивідуальність - риси, манери, звички, схильності й ін. (соціально-психологічна категорія).

Якщо спробувати оцінити роль кожної з категорій способу життя у формуванні індивідуального здоров'я, то можна помітити, що перші дві носять суспільний характер. Звідси зрозуміло, що здоров'я людини буде в першу чергу залежати від стилю життя, що більшою мірою носить персоніфікований характер і визначається історичними й національними традиціями (менталітет) і особистісними якостями (образ).

Поведінка людини спрямована на задоволення потреб. При більш-менш однаковому рівні потреб, характерному для даного суспільства, кожна особистість характеризується своїм, індивідуальним способом їхнього задоволення, тому поведінка людей різна й залежить у першу чергу від виховання.

Найбільш повно взаємозв'язок між способом життя й здоров'ям виражається в понятті: здоровий спосіб життя (ЗОЖ); це поняття покладене в основу валеології.

Під здоровим способом життя варто розуміти типові форми й способи повсякденної життєдіяльності людини, які зміцнюють і вдосконалюють резервні можливості організму, забезпечуючи тим самим успішне виконання своїх соціальних і професійних функцій незалежно від політичних, економічних і соціально-психологічних ситуацій.

Здоровий спосіб життя поєднує все, що сприяє виконанню людиною професійних, суспільних і побутових функцій в оптимальні для здоров'я умови і виражає орієнтованість діяльності особистості в напрямку формування, збереження й зміцнення як індивідуального, так і суспільного здоров'я.

У поняття ЗСЖ входять наступні складові:

- відмова від шкідливих пристрастей (паління, уживання алкогольних напоїв, наркотичних речовин);

- оптимальний руховий режим;

- раціональне харчування;

- загартовування;

- особиста гігієна;

- позитивні емоції.

Існує й більше розширена характеристика здорового способу життя, у якій виділено 8 основних позицій, що відбивають найбільш сприятливі впливи (вплив на здоров'я). Кожна з позицій ЗСЖ характеризується психофізіологічною задоволеністю, що позитивно позначається на стані здоров'я. Це позиції:

- регулярна фізична й рухова активність;

- психофізіологічна задоволеність;

- економічна й матеріальна незалежність;

- висока медична активність;

- збалансоване харчування;

- задоволеність роботою, фізичний і духовний комфорт;

- активна життєва позиція;

- повноцінний відпочинок.

Протилежна позиція характеризує нездоровий спосіб життя, пов'язаний з дискомфортом, накопиченням негативних емоцій і факторів, які рано або пізно бумерангом відбиваються на нервово-психологічному статусі, як першого щабля початку будь – яких симптомів захворювання організму. Це позиції:

- гіподинамія;

- зловживання алкоголем, паління, наркоманія;

- порушення сімейної ситуації;

- низька медична активність;

- порушений режим харчування;

- незадоволеність життєвою ситуацією, перевтома;

- соціальна пасивність;

- неповноцінний відпочинок.

Велике місце в сферах способу життя приділяється медичної активності. Під медичною активністю варто розуміти: найбільш характерну, типову для певного історичного періоду діяльність (активність) людей стосовно свого (особистого, персонального) і інших людей (суспільного) здоров'я.

Медична активність – це галузь: гігієнічного, медичного навчання, виховання, медичної інформованості, психологічної установки відносно здоров'я. Вона включає:

1. Відвідування медичних установ, виконання медичних порад, приписань;

2. Поведінку під час лікування, профілактики, реабілітації, самолікуванні, інших медичних мірах;

3. Участь в охороні й поліпшенні здоров'я населення, турбота про здоров'я інших (профілактика, лікування, робота медичних установ і ін.);

4. Подолання шкідливих звичок, традицій, звичаїв, тобто цілеспрямована діяльність людини по формуванню здорового способу життя.

Питання для самоконтролю:

1. Як можна охарактеризувати категорію “Спосіб життя”?

2. Які три категорії входять у спосіб життя?

3.Від чого в першу чергу залежить здоров'я людини: від рівня життя, від якості життя, від стилю життя?

4. Дайте визначення поняттю здорового способу життя.

5. Назвіть складові здорового способу життя.

6. Що таке медична активність?

7. До чого призводить надмірне вживання людиною алкоголю й паління?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]