Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коп.метод.РГР ЦО 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

4.2. Водопостачання, водовідведения, електропостачання і зв'язок.

Водопостачання сховищ здійснюється від зовнішньої водогінної мережі.­ При діючому водогоні потреби у воді 25л/доб на 1людину.

На випадок виходу зі строю водогону в сховищах передбачається ава­рійний запас питної води в ємностях із розрахунку 3 літри на добу на кожну людину, що укривається і 10л/доб на медичний пункт. Ємності аварійного запасу питної води повинні бу­ти проточними із забезпеченням постійної зміни води протягом 2діб. В сховищах до 300 чол. допускається застосування для запасу питної води сухих ємностей, які заповнюються підчас приведення сховища до готовності. Ємності запасу питної води повинні бути обладнані водопокажчиками і мати можливість очищення внутрішніх поверхонь. В приміщенні де встановленні ємності, передбачається водорозбір­ни крани із розрахунку один кран на 300 чол.

Подання води до умивальників і змивних бачків передбачається тіль­ки у період надходження води з зовнішньої мережі, з відключенням цих при­ладів при аварійному режимі.При наявності артезіанського джерела передбачається подання води від нього для господарських потреб, а також для пожежогасіння.

Для водовідведення в сховищах передбачається встановлення змивних унітазів з відведенням стічних вод до зовнішньої каналізаційної мережі по самостійним випускам самопливом, або шляхом перекачування, при встановленні засувок всередині сховищ. При напірному відведенні стічних вод до системи зовнішнього водовідведення станцію перекачування та приймальні резервуари розташовують за межами сховищ, захист їх не потрібен.

В приміщенні санітарного вузла передбачається аварійний резервуар для збирання стічних вод з можливістю його очищення. Об'єм резервуару визначається із розрахунку 2 л/доб на одну людину.

Електропостачання необхідне для живлення електродвигунів систем вентиляції, освітлення, а також для забезпечення роботи артезіанських джерел, насосних станцій перекачки та інших електропристроїв внутрішнього обладнання.

Електроенергія подається від зовнішніх джерел живлення (міської електромережі) та від захищеної дизельної електростанції (ДЕС). Крім того, для аварійного освітлення використовують батареї акуму­ляторів, переносні електричні ліхтарі, вело-генератори та інші. Норми освіт­леності приміщень приймають у відповідності з нижче приведеною табли­цею.

Таблиця 4.

Освітленість приміщень сховищ.

№ з/п

Приміщення

Освітле-

ність

в люксах

Поверхні, до яких стосуються норми освітленості

1

Пункт управління,приміщення для

продовольства

50

Нарівні 0,8м від підлоги

2

Приміщення для людей, що

укриваються, ФВП, ДЕС, медпункти,

електрощитові, станції перекачки

30

Нарівні 0,8м від підлоги

3

Санітарний пост

100

Нарівні 0,8м від підлоги

4

Санітарні вузли, переходи, тамбури,

тамбур-шлюзи

10

Нарівні 0,8м від підлоги

Для електропостачання сховищ застосовують дизель-електричні агрегати розрахованої потужності без резерву (додаток Д).

Таблиця 5.

Розміщення обладнання в приміщеннях ДЕС

з/п

Величини, які підлягають нормуванню

Відстані між обладнанням і конструкціями (м)

1

Відстані між машинами і ПУ

2

2

Ширина проходів для обслуговування машин

1

3

Ширина проходів між шафами і стіною

0,8

4

Відстані між двома машинами

0,6

Запас паливно-мастильних матеріалів для ДЕС розраховується на безперервну роботу протягом двох діб. В приміщенні машиного залу ДЕС допускається розміщувати паливно-мастильні матеріали об'ємом до 1,5м3, а при розміщенні ДЕС під житловими спорудами до 1м3. При об'ємі паливно-мастильних матеріалів більш ніж 1,5м3 їх розміщюють в окремому приміщенні, а при розміщенні ДЕС під житловими спорудами, при об'ємі паливо- мастильних матеріалів від 1м3 до10м3, захищені паливні баки розміщюють не менш, як 10м від споруди.

Кожне сховище повинно мати телефонний зв'язок з пунктом управлін­ня підприємства і гучномовці, які підключені до міської і місцевої радіо­трансляційної мережі.

Пункт управлін­ня підприємства передбачається обладнати засобами зв'язку, які повинні забезпечити:

- управління засобами оповіщення цивільної оборони об'єкту;

- телефоний зв'язок керівництва та оперативного персоналу з підрозділами цивільної оборони об'єкту та керівництвом штабу цивільної оборони міста;

- телефоний зв'язок з іншими сховищами підприємства та основними цехами які продовжують виробництво;

- радіозв'язок з запасним пунктом управління міста.

З метою правильної експлуатації сховищ, підтримання в них оптимального складу повітря та режиму температури і вологості, в залежності від стану зовнішньої атмосфери, вони повинні забезпечуватись контрольно-вимірювальними приладами (КВП).

До комплекту КВП сховища входить:

- Вимірювач витрати повітря - для виміру кількості повітря, яке подається до сховища;

- Вимірювач підпору повітря - для виміру внутрішнього підпору повітря;

- Психрометр - для виміру температури і визначення відносної вологості повітря;

- Прилади хімічної розвідки (ВПХР);

- Індикатори-сигналізатор радіоактивності (ДП-64) - для виявлення радіоактив-ного забруднення місцевості і повітря.