Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
коп.метод.РГР ЦО 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.99 Mб
Скачать

3.2 Гідроізоляція та герметизація

Гідроізоляція сховищ повинна задовольняти вимогам Інструкції з проектування гідроізоляції підземних частин будівель і споруд.

Ступінь припустимої вологості огороджувальних конструкцій слід визначати в залежності вад призначення приміщень для потреб народного господарства в мирний час, але не нижче 2 категорії.

Вводи інженерних комунікацій повинні бути доступні для їх огляду та ремонту з внутршіньої сторони сховища. На вводах водопостачання і теплопостачання, а також випусках каналізації, передбачається запірна арматура всередині сховища.

Ступінь герметизацii приміщень сховища повинен забезпечувати експлуатаційний підпір повітря 5кгс/м2 при режимі фільтровентиляції. При режимі чистої вентиляції підпір повітря в сховищі слід забезпечити за рахунок перевищення притоку над витягом, величина підпіру повітря при цьому не підлягається нормуванню.

Підпір повітря в сховищах дозволяє попередити проникнення всередину приміщень радіаційних та отруйних речовин, бактеріаційних аерозолів, а також продуктів згорання при зовнішніх пожежах.

4. Технологічне обладнання та системи життєзабезпечення.

Для створення нормальних умов перебування людей і забезпечення потрібного температурного режиму та режиму вологості, сховища обладнуються системами вентиляції, опалення, водопостачання, водовідведення, електропостачання та зв'язку. Проектування систем і елементів інженерно-тех­нічного устаткування повинно здійснюватись з урахуванням можливості ви­користання їх при експлуатацїї приміщень в мирний час.

4.1. Системи вентиляції і опалення.

Вентиляція сховищ здій­снюється за рахунок зовнішнього повітря. Системи вентиляції не тільки по­дають до сховища необхідну кількість повітря, але і забезпечують захист від проникнення всередину приміщень радіаційних та отруйних речовин, бактеріаційних аерозолів, оксиду вуглецю та диму при пожежах.

В залежності від конкретних умов і вимог в окремих сховищах система вентиляції виконує і додаткові функції, наприклад, підігрів або охолодження повітря, осушення або зволоження, збагачення киснем. Кількість повітря потрібного для подання до сховища, визначається виходячи з допустимих параметрів режиму тепла і вологи та газового складу всередині приміщень.

Таблиця 1.

Кліматичні зони та параметри повітря

№ зони

Температура

в градусах

Теплове утримання

Ін, ккал/кг

Теплове утримання Ів ккал/кг

1.

До 20

До 10,5

22,5

2.

20 - 25

10,5 – 12,5

22,5

3.

25 - 30

12,5 - 14

23,5

4.

Більш 30

Більш 14

23,5

Кількість повітря (м3/год), яке постачається до сховища системою вентиляціі, в режимі чистої вентиляції (режим І) визначається за формулою:

Qt

L =

1,2 ( Iв – Iн )

- Qt- кількість тепла, що виділяється у сховище ( від людей, електричного освітлення, електросилового обладнання) ккал/год;

- Ів- теплове утримання внутрішнього повітря (ккал/кг);

- Ін- теплове утримання зовнішнього повітря (ккал/кг).

Слід розраховувати ,що одна людина виділяє - 100 ккал/год. Кількість тепла яке виділяє електричне освітлення та силове електрообладнання дорівнює:

Qел = 860Nел.

- Nел- потужність електричного освітлення та силового електрообладнання .

Кількість повітря (м3/год), яке постачається до сховища системою вентиляціі, в режимі фільтровентиляції, (режим 2) визначається за формулою:

Qt - F q (огр)

L =

1,2 ( Iв – Iн )

- F- площа внутрішніх поверхонь конструкцій які захищають;

- ­­­­­­­­­­­­­­­­­­q (огр)- кількість тепла що поглинається 1м2 поверхонь конструкцій які захищають.

Наведені у таблиці №2 параметри зовнішнього повітря відповідають середньомісячним самого теплого місяця року.

Таблиця 2 .