Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр роботаТеорія економічного аналізу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
435.2 Кб
Скачать

Аналіз структури витрат за економічними елементами

Елементи витрат

2007 рік

2008 рік

Відхилення

сума, тис. грн.

питома вага, %

сума, тис. грн.

питома вага, %

сума, тис. грн.

питома вага, %

1. Матеріальні витрати

5866,5

67,1

624,9

65,7

-241,6

-1,4

2. Витрати на оплату праці

1635,5

18,7

1733,9

20,3

98,4

1,6

3. Відрахування на соціальні заходи

26,6

7,1

639,6

7,5

13,0

0,4

4. Амортизація

260,5

3,0

176,8

2,0

-83,7

-1,0

5. Інші операційні витрати

357,0

4,1

379,3

4,5

22,3

0,4

Всього:

746,1

100,0

8554,5

100,0

-191,6

Відхилення фактичних витрат за елементами в абсолютних сумах виражають лише загальні результати використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, а не зміну собівартості, тому що вони викликані ще і змінами в обсязі і структурі виробництва продукції.

З приведених даних бачимо, що абсолютна сума усіх витрат на підприємстві зменшилася на 191,6 тис. грн. або на 2,2%. Це говорить про здешевлення продукції, що випускається при зниженні випуску продукції з 15821,1 тис. грн. до 14994,1 тис. грн.

Абсолютний розмір матеріальних витрат у 2008 році в порівнянні з 2007 роком зменшився на 14,8% або на 241,6 тис. грн., що свідчить про зниження випуск матеріаломісткої продукції. Збільшилися витрати на оплату праці на 98,4 тис. грн. (6,0%) за рахунок збільшення середньої та мінімальної заробітної плати. Незначно збільшилися відрахування на соціальні заходи на 13,0 тис. грн. (2,1%) через зростання витрат на оплату праці. На 6,2% (22,3 тис. грн.) збільшилися інші операційні витрати за рахунок зменшення накладних витрат. Витрати на амортизацію основних фондів та нематеріальних активів знизилися на 32,1% або 83,7 тис. грн. через те, що основні засоби на підприємстві дуже застарілі і на них вже не нараховується амортизація. Таким чином, резервами зниження витрат на випуск продукції є зниження трудових витрат, а через те й відрахувань на соціальні заходи. Як додатковий показник для обґрунтування відповідного виводу можна використовувати питому вагу розглянутих елементів витрат у вартості товарної продукції.

Для повного висновку про можливість вишукування резервів зниження цих витрат необхідно також вивчити витрати за їх функціональною роллю у виробничому процесі. За цією ознакою вони групуються за калькуляційними статтями витрат у залежності від зв'язку з виробництвом, його організацією, обслуговуванням, управлінням та збутом.

Аналіз собівартості товарної продукції в розрізі калькуляційних статей витрат дозволяє зробити оцінку розміру економії або перевитрати в зв'язку з відхиленнями фактичної собівартості від планової. Планування й облік за калькуляційними статтями дозволяє визначити цільові виправлення витрат, зв'язок із технологічним процесом, обчислити собівартість окремих одиниць продукції й узагальнити витрати за місцем їх виникнення. При такому аналізі собівартості продукції необхідно перевірити виконання плану за витратами у цілому, виявити причини економії або перевитрати за кожною статтею витрат, установити резерви подальшого зниження собівартості продукції.

Кількість і найменування калькуляційних статей у різних галузях промисловості неоднаково. Виділяють наступний склад основних калькуляційних статей: сировина і матеріали; транспортно-заготівельні витрати; покупні комплектуючі вироби, напівфабрикати і послуги виробничого характеру; зворотні відходи (віднімаються); паливо й енергія на технологічні цілі; основна заробітна плата; додаткова заробітна плата; відрахування на соціальне страхування; витрати на утримання й експлуатацію устаткування; знос інструментів і пристосувань цільового призначення; загальновиробничі витрати; адміністративні витрати; втрати від браку; інші виробничі витрати; витрати на збут.

Собівартість операційної діяльності відрізняється від виробничої на суму адміністративних витрат і витрат на збут. Витрати за статтями собівартості відрізняються від витрат за елементами тим, що вони відбивають витрати, що зв'язані з виробництвом і реалізацією товарної продукції за даний звітний період. Витрати ж за елементами показують усі зроблені підприємством витрати ресурсів за звітний період, включаючи витрати на зростання залишків незавершеного виробництва, витрати, віднесені на рахунок витрат майбутніх періодів і т.п. Угруповання витрат по статтях витрат дозволяє характеризувати зв'язок витрат із результатами, їх роль у технологічному процесі, управлінні й обслуговуванні, у внутрішньогосподарському розрахунку, виділити прямі і непрямі, перемінні і постійні витрати і тим самим повніше розкрити резерви їхньої економії. Для аналізу собівартості по калькуляційних статтях використовуються дані, приведені в табл. 2.

Таблиця 2